« Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όταν αυτό που θέλεις συναντά την ψυχή του κόσμου, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις» έγραφε ο Πάολο Κοέλιο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε ότι η 21η Αυγούστου 2018 θα είναι μια σημαδιακή μέρα : θα είναι η ημέρα της χειραφέτησης της Ελλάδας από την 8χρονη κηδεμονία και ταυτόχρονα η ημέρα που η χώρα γυρίζει οριστικά την σελίδα της μεταπολιτευτικής ιστορικής της περιόδου που οδήγησε στη σκανδαλώδη διαχείριση του δημόσιου χρήματος - στα εκρηκτικά ελλείματα - στην υπερχρέωση - στη μετατροπή της σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της.Θα είναι η ημέρα που η Ελλάδα θα επιλέγει μόνη της, χωρίς προαπαιτούμενα, τις προτεραιότητές της, τις ιεραρχήσεις της, τις ώριμες μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει, την δίκαιη συγκέντρωση εσόδων και κατανομή δαπανών, την ορθόλογη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της… αναζητώντας την ολιστική της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
Αρκετοί αμφισβητούν αυτή τη δυνατότητα. Η ΝΔ τη θεωρεί « ένα ακόμη άθλιο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ( « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 8/4/2018 ) ισχυρίζεται ότι αυτό θα γίνει « όταν ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ… σε σύγκρουση με το παλιό, με τον κρατισμό και τον λαϊκισμό» που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση. Να είναι όμως αντιπαράθεση επιχειρημάτων, ιδεών, στόχων και όχι « ευσεβών πόθων» και ευτελούς προπαγάνδας για την παλινόρθωση στην εξουσία εκείνων που την λεηλάτησαν.
Η Ελλάδα, μια φιλειρηνική χώρα με πανάρχαιο πολιτισμό, καταξιωμένος πυλώνας σταθερότητας στη Βαλκανική και τη Μεσόγειο, μπορεί να βγεί από την κηδεμονία των δανειστών της την 21η Αυγούστου 2018, με βάση τα δεδομένα για τη πορεία της οικονομίας της. Με την θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με ορατές διευκολύνσεις για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους της, με ισχυρές πιθανότητες εξαγοράς της οφειλής προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με προοπτικές ταχύρρυθμης ανάπτυξης, μεαποταμιευτικό δίχτυ ασφαλείας για την επιστροφή στις αγορές, χωρίς « προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης», χωρίς νέο μνημόνιο καταναγκαστικών εντολών εσωτερικής υποτίμησης, παρά μόνον με τις δεσμεύσεις δημοσιονομικής ισορροπίας που ήδη έχει αναλάβεικαι τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση – εποπτεία της εφαρμογής τους.
Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, να περάσει στην ενάρετη φάση για την οικονομία της, στη ταχύρρυθμη – ευφυή - βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξή της, σε προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και μια πιο Αλληλέγγυα – πιο Δημοκρατική – πιο Κοινωνική Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που « θα προσφέρει στους πολίτες της», που θα αποδεικνύει ότι γίνεται « καλύτερη», « πιο συνεκτική», « πιο έξυπνη», « πιο αποτελεσματική», « πιο επικεντρωμένη στους στόχους της» ( ΖΑΝ – ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ : « Ελλάδα και Ευρώπη : Ώρα για ένα άλμα προς τα εμπρός» ). Στο κείμενο αυτό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραθέτει μια σειρά στόχων για το μεταναστευτικό –  το χρηματοπιστωτικό σύστημα –  την τραπεζική ένωση –  τη δίκαιη φορολόγηση -  το σύστημα πρόνοιας…, για το μέλλον της Ευρώπης -  για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιδιώκουν να μετασχηματίσουν την ΕΕ σε μια Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη που « θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των απλών ανθρώπων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του το Καλοκαίρι του 2015 και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στα ευρωπαϊκά ζητήματα  απέδειξε ότι ενδιαφέρεται για μια Ευρώπη που θα αποδεικνύει ότι διευκολύνει την Ελλάδα στη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της – στην ασφάλεια των συνόρων της  – στην ενάρετη  ανασυγκρότησή της…, για την ΕΕ που επιθυμεί να κάνει « το άλμα προς τα εμπρός» ανατρέποντας το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και ικανή να προσφέρει σε όλους τους πολίτες της τα δικαιώματα -  τη ποιότητα ζωής που διακήρυξε. Τα άλλα Κόμματα και ειδικά εκείνα που ορκίζονται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, τι ακριβώς κάνουν για αυτή την Ευρώπη και τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα την προωθήσουν ; Διακηρύσσουν απλάτη « σύγκρουση με το παλιό, με τον κρατισμό και τον λαϊκισμό» χωρίς τη συνολική σύγκρουση με το παλιό φαύλο – νεοφιλελεύθερο - διαπλεκόμενο – διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, χωρίς σύγκρουση με τις παθογένειες που οδήγησαν στην υπερχρέωση, χωρίς κάθαρση ;
Εμείς δεν ξεχνάμε ότι « ο κόσμος ανήκει σε κείνους που έχουν το κουράγιο να ονειρεύονται και αναλαμβάνουν το ρίσκο να ζήσουν το όνειρό τους».

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ