Αμεσα μέτρα αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Δάσους στο Περτούλι Τρικάλων ζητά η Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση για πρώτη φορά στον σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας του Τμήματος.

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, η βουλευτής της Νέας Αριστερά αναφέρει πως το ΝΠΔΔ «Ταμείο Διοίκησης & Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών» καταργήθηκε με το νόμο 4757/2022 και η διαχείριση του πανεπιστημιακού δάσους στο Περτούλι Τρικάλων μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ. Το Σεπτέμβριο του 2023, η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο υδροδότησης και τις κτιριακές υποδομές του ΑΠΘ εντός του δάσους.

Όπως καταγγέλλει το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η μη αποκατάσταση των ζημιών καθιστά αδύνατη την πρακτική άσκηση των φοιτητών του 3ου και 4ου έτους. Επιπρόσθετα η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, με ψήφισμά της, εκφράζει την αγανάκτησή της για τη δυσλειτουργία και καθυστέρηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΑΠΘ, τονίζοντας πως τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κατάργησης του ΝΠΔΔ και η συγχώνευση/απορρόφηση του από την Επιτροπή Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ.

Η βουλευτής Ιωαννίνων υπογραμμίζει πως η πρακτική άσκηση στο πανεπιστημιακό δάσος αποτελεί θεμελιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των φοιτητών και στο πλαίσιο αυτό καλεί τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιλυθούν τα διοικητικά/γραφειοκρατικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμος. Ζητά επίσης να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών το καλοκαίρι του 2025.