Ένα σημαντικό διήμερο συζητήσεων για την ενδοσχολική βία, τον εκφοβισμό, αλλά και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των παιδιών διοργανώνεται στα Τρίκαλα.

Έξι φορείς θέτουν ζητήματα και απαντούν από τη σκοπιά τους για όλα, όσα αφορούν την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Ο Δήμος Τρικκαίων, η ΠΕ Τρικάλων, η Δ/νση Αστυνομίας Τρικάλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συζητούν από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 (για εκπαιδευτικούς), και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (για τους τρικαλινούς πολίτες) στο κατάμεστο από εκπαιδευτικούς κτήριο «Παπαστεριάδη», στα «μανάβικα».

Ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας έδωσε τον τόνο της εκδήλωσης, αναφερόμενος στα πολλαπλά πρόσωπα της βίας και στην ανάγκη, η κοινωνία να διαβουλευτεί, να συσκεφθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί και παρουσιάσεις δομών, από την αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσα Ντιντή και τους κ.κ. Χρήστο Τρικάλη ΔΙΠΕ Τρικάλων, Αλέξανδρο Καπανιάρη ΔΙΔΕ Τρικάλων, Απ. Σπαθή (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Τρικάλων), Ντίνα Νταϊνιάνη (Κέντρο Πρόληψης Τρικάλων) και εκπρόσωπο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Συνειρμός».

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε εισηγήσεις για:

  • Σχολική βία και παραβατικότητα ανηλίκων (Ευάγγελος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων)
  • Κείμενα Δημοτικού
  • Δικαιώματα και υποχρεώσεις στην εφηβεία: Όταν η ενδοσχολική βία αγγίζει τον νόμο (Δρ. Αναστάσιος Παυλόπουλος – νομικός – συνταγματολόγος, διδάσκων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάφου)
  • Κείμενα Γυμνασίου
  • Ο ρόλος της/του διευθύντριας/ντη στη δημιουργία συνθηκών αποδοχής και συνεργασίας στο σχολείο (Γεωργία Καραγιάννη- Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής – Μέλος της τετραμελούς επιτροπής της ΔΙΔΕ Τρικάλων)
  • Κείμενα Λυκείου
  • Πρόταση οδηγός ενεργειών για τη αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ηλίας – Μάριος Τσόκας – ψυχολόγος, συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ)
  • Χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων των μαθητών/τριών που εμπλέκονται σε γεγονότα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Δρ. Βασίλειος Κωτούλας – σύμβουλος εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Τρικάλων – μέλος της τετραμελούς επιτροπής της ΔΙΠΕ Τρικάλων).

Το Σάββατο για πολίτες

Για τους πολίτες η εκδήλωση συνεχίζεται το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο (κτήριο «Παπαστεριάδη», Στουρνάρα 14), με το ακόλουθο πρόγραμμα:
17:45 – 18:00 Προσέλευση

18:00 – 18:15 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

18:15 – 18:30 Σύντομες τοποθετήσεις

Παρασκευή Νάσκου – Περράκη, τ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Γουγουλάκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων

18:30 – 19:00 Το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ιωάννης Π. Τζιβάρας – Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Διδάσκων Νομικής Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου

19:00 – 19:20 Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και ηθική του παιδιού και ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής

Ηλίας – Μάριος Τσόκας – ψυχολόγος, συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ

19:20 – 19:40 Σχολική βία και παραβατικότητα ανηλίκων

Ευάγγελος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Από το γραφείο Τύπου