Τι γίνεται με τα φιλιά που φαίνεται να σταματούν το χρόνο; Τα φιλιά που κάνουν τα πόδια σου να τρέμουν και την καρδιά σου να φτερουγίζει;

Ένα κακό φιλί είναι ένας πραγματικός δολοφόνος του έρωτα. Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά εύκολο να προσδιορίσεις τι συνιστά ένα κακό φιλί.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα φιλί καταπληκτικό; Υπάρχει κάποια επιστήμη σε αυτό. Και θα την αναλύσουμε παρακάτω.

Αρχικά, τα φιλιά αποτελούν σημαντικό κομμάτι πολλών σχέσεων. Μελέτη του 2020 σε άτομα με μακροχρόνιες σχέσεις, διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που φιλιόντουσαν συχνότερα είχαν πιο θετικές σεξουαλικές εμπειρίες και ήταν πιο ικανοποιημένα από τις σχέσεις τους. Και το αν μια σχέση προχωράει ή όχι μπορεί να εξαρτάται από ένα φιλί.

Σε μια άλλη μελέτη του 2020, περίπου το 44% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους για κάποι@ μετά από ένα κακό φιλί, και περίπου το 14% ανέφεραν ότι έγιναν σημαντικά πιο ελκυστικοί για κάποι@, μετά από ένα υπέροχο φιλί.

Οι εν λόγω ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν τέσσερις σημαντικές πτυχές ενός σπουδαίου φιλιού:

  1. Πώς το αισθάνεσαι σωματικά
  2. Ποιο είναι το άτομο
  3. Πότε και πού συμβαίνει
  4. Τα συναισθήματα που προκαλούνται

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως πολλοί συμμετέχοντες, όταν περιέγραφαν το καλύτερο φιλί τους, δεν μιλούσαν πραγματικά για τους μηχανισμούς. Φυσικά, κι αυτό είναι σημαντικό, αλλά αυτό που πραγματικά έκανε αυτά τα φιλιά σπουδαία, ήταν τα έντονα θετικά συναισθήματα που προκάλεσαν -την αγάπη, το πάθος, την επιθυμία- καθώς και το άτομο που φιλούσαν.

Αλλά όταν μίλησαν για τα χειρότερα φιλιά; Ναι, η κακή τεχνική αναφέρθηκε πολλές φορές. Η σωματική πτυχή του φιλιού, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να χαρακτηριστεί ως το χειρότερο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα φιλιά μπορεί να είναι ένας τρόπος αξιολόγησης της συμβατότητας. Το να έρθεις κοντά με κάποι@ σου επιτρέπει να εξετάσεις ενδείξεις όπως η μυρωδιά και η γεύση που μπορεί να χρησιμοποιείς ασυνείδητα για να κρίνεις αν κάποι@ είναι κατάλληλ@ σύντροφος. Είναι μάλιστα ένα κοινό μυστικό ότι το φιλί, μπορεί να δώσει ενδείξεις για τα γενετικά χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου, επηρεάζοντας την έλξη.

Έτσι, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν καλοί και κακοί “φιλητές”, ένα καταπληκτικό φιλί έχει να κάνει λιγότερο με την τεχνική απ’ ό,τι μπορεί να υπέθετες προηγουμένως. Ποιος ξέρει; Ένα άτομο που θεωρούσες ότι φιλάει άσχημα μπορεί να θεωρείται “the best kisser” από κάποι@ άλλ@!

savoirville.gr