Μια εύκολη συνταγή για να τηρήσετε το έθιμο και να μοσχομυρίσει το σπίτι σας!

Το φρέσκο βούτυρο δίνει ένα άρωμα εξαιρετικό που κυριολεκτικά σου σπάει τα μύτη.

Θα ανυπομονείτε να τελειώσει η νηστεία για να τα δοκιμάσετε!

Υλικά για 80 περίπου τεμάχια

250γρ βούτυρο φρέσκο (κατά προτίμηση πρόβειο)

2 φλυτζάνια ζάχαρη

4 αυγά

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

½ φλυτζανιού γάλα

½ φλυτζανιού χυμός πορτοκαλιού

½ κ.γλ. σόδα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.γλ. baking powder

2 βανίλιες

Μια πρέζα αλάτι

1 αυγό ακόμα και λίγο νερό

Αφήνουμε το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το baking powder, τις βανίλιες και το αλάτι.

Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να έχουμε ένα αφράτο μίγμα. Ρίχνουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, το γάλα και το χυμό πορτοκάλι αφού πρώτα έχουμε διαλύσει μέσα στη σόδα. Όταν το παραπάνω μίγμα θα είναι πλέον έτοιμο, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο τα κοσκινισμένα υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ. Αφού δούμε ότι η ζύμη αρχίσει να σφίγγει, συνεχίζουμε το δούλεμα μόνο με το χέρι ώσπου να πάρει όλο το αλεύρι.

Στο τέλος θα έχουμε μια ωραία αφράτη ζύμη που θα μοσχομυρίζει!

Πλάθουμε τα κουλουράκια στο μέγεθος και το σχήμα που επιθυμούμε και τα αλείφουμε από πάνω με το αυγό χτυπημένο με λίγο νεράκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 185°C για 13 λεπτά αν θέλουμε να μείνουν αφράτα στο εσωτερικό τους ή αν τα προτιμάμε πιο τραγανά, τότε για περίπου 15-16 λεπτά