Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Συνέδριο "Daniel. Η Θεσσαλία Μετά....", το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο "Ανάντι" στα Τρίκαλα, από την Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού με χορηγό την Ελληνικά Γαλακτοκομεία. 

Η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών, σε ένα συνέδριο όπου από την πλευρά των ομιλητών κυριάρχησε η γνώση, η τεκμηρίωση, η επισήμανση των παραλείψεων και των ευθυνών της Πολιτείας και της Κοινωνίας, η αξία της πρόληψης καθώς και σημαντικές προτάσεις για το μέλλον. Στο απολογιστικό δελτίο τύπου του e-trikalla για τις εργασίες του συνεδρίου αναφέρεται πως στον διάλογο πού μεσολάβησε φωτίσθηκαν αθέατες πλευρές στο τεράστιο ζήτημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας από τις εύστοχες τοποθετήσεις-ερωτήσεις των συμπολιτών. 

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού  Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α. Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να προνοούμε και ομονοούμε πριν και μετά από την εκδήλωση κρίσεων. Τις ενότητες του προγράμματος συντόνισαν οι κ.κ. Ιωάννης Κουτεντάκης Ομότιμος Καθηγητής, Χρήστος Λάππας ιατρός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και Μιχάλης Σαράντης Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ως πρώτος ομιλητής, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα θλιβερή πραγματικότητα και προσδιόρισε τις δύο μορφές - βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη - αντιμετώπισής της.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα ορεινά των Τρικάλων και το Πήλιο.

Η καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και το κόστος παραμένει άγνωστο και οι αποζημιώσεις των γεωργοκτηνοτρόφων που προχωρούν τμηματικά θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθούν. Επεσήμανε τις διχογνωμίες που υπάρχουν για τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις παραδοξολογίες - προσεγγίσεις για τη λίμνη Κάρλα.

Αναφέρθηκε στη Μεταποίηση στη Θεσσαλία η οποία είχε παρελθόν, δεν έχει παρόν (τώρα μόνο μία νηματουργία!!!) και μπορεί και πρέπει να αποκτήσει  μέλλον.

Με κάποιο σκεπτικισμό, προσπάθησε να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. 

Ακολούθησε ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο πρωτοφανές φαινόμενο Daniel, στις δύο συμπληγάδες - στενώματα του Πηνειού (Μάνδρα και Γόννους), καθώς και στο γεγονός ότι ο Daniel αποκάλυψε ελλείμματα στον σχεδιασμό και τις μελέτες (λειψές προδιαγραφές), ευθύνες και blame-game.

Ανέφερε επίσης ότι οι ζημιές κατά τούς Ολλανδούς θα ανέλθουν στα 3 δις € και τάχθηκε υπέρ των φραγμάτων και της μερικής εκτροπής του Αχελώου. 

Ο κ. Νικόλαος Σακκάς, δήμαρχος Τρικκαίων, έμφορτος συναισθημάτων, παρουσίασε με βιωματικό τρόπο τις εμπειρίες του και τις αγωνίες από το πέρασμα του Daniel από τα Τρίκαλα. 

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Γεώργιος Ξηρογιάννης, ξεκίνησε με το πρόταγμα ότι η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι μία πρόκληση για τον επιχειρηματικό κόσμο και την Κυβέρνηση.

Δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Θεσσαλία, την 3η οικονομική περιφέρεια της Χώρας, με 19% συμμετοχή στο ΑΕΠ, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και χαμηλές επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής.

Η αρχική βοήθεια του ΣΕΒ στους πλημμυροπαθείς ανέρχεται σε 20 εκατ. € και περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης. 

Ο καθηγητής του ΠΑΝΘΕΣ κ. Ανδρέας Φλουρής, δικαίωσε τις προσδοκίες που τον συνόδευαν, με την υψηλού Ακαδημαϊκού επιπέδου εισήγησή του.

Αναφέρθηκε στις επιδράσεις της Κλιματικής Κρίσης, στην Υγεία και την Παραγωγικότητα του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις στη συνοχή των Κοινωνιών και την άνιση κατανομή του κόστους, καθώς και την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί η βία στις Κοινωνίες, θα αλλάξει ο τουριστικός χάρτης  και πολλές καλλιέργειες θα μεταναστεύσουν στον βορρά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα και η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί.

Η πρόληψη, η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι αναγκαίες όσο ποτέ. 

Ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, εντυπωσίασε με τις καινοτόμες προτάσεις του για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα. Για να υπάρξει μια αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα έβαλε δύο προϋποθέσεις: (α) εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής και (β) εγγύηση σταθερού εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, απαραίτητα είναι και τα εξής: νέος Χάρτης καλλιεργειών, υποκατάσταση εισαγωγών, συνεχής επιμόρφωση και επαγγελματικά στελέχη, εταιρεία συλλογής αγροτικών προϊόντων και ένας φορέας εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν από το αγροτικό κίνημα).

Πρότεινε ακόμη την  ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. 

Ο καθηγητής του ΠΑΝΘΕΣ κ. Νικόλαος Ηλιού, αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές του Daniel, κυρίως στα ορεινά, στο νέο υδρογραφικό δίκτυο, τα έργα ολικής υδρονομίας, τη διευθέτηση χειμάρρων ,την αναγκαιότητα των προσωρινών έργων - για να συνεχιστεί η Ζωή και τα μεγάλα έργα που θα κάνει το κράτος με νέες μελέτες και προδιαγραφές και άλλες περιόδους επαναφοράς.

Για όλα αυτά απαιτούνται υψηλό επίπεδο σχεδίασης, χρόνος και γενναία χρηματοδότηση. 

Ο κ. Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η Τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ, στην καθημερινότητά μας, και μπορεί να είναι παρούσα βοηθώντας στην πρόληψη και την αποφυγή σε κάποιο βαθμό  φυσικών καταστροφών. Έτσι μπορεί να είναι παρούσα στην έγκαιρη προειδοποίηση ενός νέου Daniel, σε μοντέλα επιβράδυνσης της ταχύτητας των υδάτων, στη διαχείριση της πληρότητας των φραγμάτων και των αναχωμάτων και στο πότε και πού θα πληρωθούν οι πλημμυρικές λεκάνες, καθώς και στο πού και πώς θα ξανακτίσουμε. 

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων κ. Μιχάλης Σαράντης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο Daniel στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία  από τον κακό σχεδιασμό τού δρόμου Τρίκαλα-Πύλη που σχεδιάστηκε χωρίς εξόδους εκτόνωσης των νερών, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους μετριάστηκαν οι καταστροφές στο εργοστάσιο. 

Ο  Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας ξεκίνησε με μια περιοδολόγηση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και συνέχισε με την ανάγκη να συνομολογηθεί μία συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Κοινωνίας για το Νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Θεσσαλία. Με κύρια προϋπόθεση την επαρκή Χρηματοδότηση, μπορεί η καταστροφή να γίνει ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται αλλαγές, στο μέγεθος των επιχειρήσεων, των κτηνοτροφικών μονάδων, στην ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και κίνητρα στη Μεταποίηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. 

Τελευταίος ομιλητής ο καθηγητής του ΠΑΝΘΕΣ κ. Μυλόπουλος, αναφέρθηκε στον ανθρωπογενή χαρακτήρα της Κλιματικής Κρίσης: φαινόμενα τύπου Daniel, θα έχουμε όλο και πιο συχνά και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον περιορισμό των επιπτώσεων τους.

Η αντιπλημμυρική προστασία, πρέπει να είναι ολιστική, για την σταδιακή εκτόνωση της πλημμύρας και αναμένουμε το mαster plan των Ολλανδών, μιας και η Κυβέρνηση δεν προτίμησε ανθρώπους που χρόνια τώρα ασχολούνται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Φράγματα θα γίνουν, καθώς επίσης και νέοι δρόμοι και πλημμυρικές λεκάνες. Θέλοντας και μη θα μάς απασχολήσει το ύψος τού υδροφόρου ορίζοντα και της κατανάλωσης νερού, οι μη υδροφόρες νέες καλλιέργειες, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης κι όλα αυτά σε έναν ενιαίο Φορέα Διαχείρισης. 

Το κλείσιμο του Συνεδρίου βρήκε τούς οργανωτές  και υποστηρικτές με μία αίσθηση ικανοποίησης για την ποιότητα και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου αλλά και πάμπολλα ερωτηματικά για το πώς θα θεραπεύσουμε τις πληγές του Daniel  υιοθετώντας γρήγορες, αποτελεσματικές και καινοτόμες διαδικασίες. 

Τα συμπεράσματα, οι εισηγήσεις των ομιλητών με τα βιογραφικά τους, το φωτογραφικό υλικό, τα στατιστικά στοιχεία του συνεδρίου καθώς και στοιχεία των χορηγών – υποστηρικτών θα συμπεριληφθούν σε ένα καλαίσθητο τόμο πρακτικών που θα αποσταλεί σε όσους ενεπλάκησαν - βοήθησαν στην οργάνωση και υλοποίηση του συνεδρίου καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν στην θεραπεία των καταστροφών και στην εμπέδωση – επαναφορά των πολιτών και υπηρεσιών στην καθημερινότητα. 

Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα είναι μεταξύ των αποδεκτών.

Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου διοίκησης κρίσεων (Crisis Management) που θα δρομολογεί την αντιμετώπιση κρίσεων πάσης φύσεως με αυτοματοποιημένο σύστημα σε εύλογους χρόνους, σχέδιο που θα υποστηρίζει την δημόσια ασφάλεια (ζωές και περιουσίες) και θα υποστηρίζεται από επαρκή μέσα και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τέλος, είναι στις σκέψεις της ΤΛΠ η οργάνωση μια φορά τον χρόνο ενός μεγάλου συνεδρίου που να αναφέρεται σε προβλήματα της Κοινωνίας, του Κράτους και των Πολιτών.


ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΛΕΣΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ  

Email και τηλέφωνα επικοινωνίας:

trikalinilesxiprovlimatismou@gmail.com … 697 744 9585 - 693 2240 980 - 697 496 6786

info@e-trikala.gr … 24310 73888