Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.
Όταν κάποιος μιλάει για «Κυκεώνα», εννοεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πραγμάτων, που δεν μπορεί εύκολα να τα οργανώσει σ’ ένα σύνολο.
Πράγματι, την χρονική αυτή περίοδο, η ζωή μας έχει μπει στο μάτι του «Κυκλώνα» και τα δύσκολα όχι μόνον δεν πέρασαν αλλά, αντιθέτως, είναι μπροστά μας.
Δεν υπάρχει δραστηριότητα και τομέας της Ελληνικής ζωής, που να μην επηρεάζονται αρνητικά, απ’ όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, είτε εξαιτίας της κακής πολιτικής είτε εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η φύση εκδικείται, όταν οι ανθρώπινες δραστηριότητες έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της.
Έτσι έχουμε καταστροφές που προκαλούνται από μπουρίνια, κατακλυσμιαίες βροχές, πυρκαγιές αλλά και σεισμούς.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, όχι μόνον για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους έλλειψης καταλλήλου ανθρώπινου δυναμικού –ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση- σε συνδυασμό με την απουσία εξοπλισμού και υποδομών.
Πάλι στο … κόκκινο η χώρα με τον … καυτό Ιούλιο και οι πολίτες υποφέρουν και συνάμα προβληματίζονται για το που πάμε.
Ευπρόσδεκτη η άφιξη πυροσβεστών από άλλες χώρες για να συνδράμουν στην πυρόσβεση αλλά η χώρα μας έπρεπε να είχε λύσει το πρόβλημα προ ετών.
Οι πολιτικές επιλογές των Κυβερνώντων και σε πρόσωπα και σε προγραμματισμό είναι κάκιστες.
Μεγάλα παραδείγματα η «καμένη» Εύβοια, οι σεισμόπληκτοι της Λάρισας και της Κρήτης, οι καταστροφές στην γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ, όπως είναι φυσικό και οφθαλμοφανές, η «σαπίλα» του κράτους δεν έχει τέλος.
Η ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φάνηκε και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια της Ενέργειας και της επισιτιστικής αλυσίδας.
Είναι ορθό το ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά δεν πρέπει να ακολουθούμε τυφλά ότι συμφέρει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη της και να αποκτήσει ελευθερία στον προγραμματισμό και την υλοποίηση όσων την ωφελούν και την δυναμώνουν.
Όσο για τον Πρωθυπουργό, που ασκεί προσωπική πολιτική ακόμη και στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας μας, πρέπει να πούμε πως βλάπτει σοβαρά την πατρίδα μας.
Κακώς πήγε προ μηνών στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησε για τα εθνικά θέματα με τον Σουλτάνο Ερντογάν. Τα βρήκε μπροστά του, αφού έδωσε το δικαίωμα να παρεμβαίνει ο «Τρομοκράτης» Ερντογάν ακόμα και στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.
Δεν έπρεπε να ενημερώσει ο Μητσοτάκης τους πολιτικούς Αρχηγούς, για όσα κάνει στην Εξωτερική Πολιτική;
Φυσικά και έπρεπε.
Δεν το έπραξε όμως και αυτό δείχνει πως είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Είναι πράγματι «βιομηχανία» ο Τουρισμός. Όχι, όμως, μόνον για την Αθήνα και τα νησιά, πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την χώρα όλο το έτος.
Όταν, στην Καλαμπάκα, από τις 5.000 κλίνες έχουμε κρατήσεις μόνον 15%, τότε κάτι δεν πάει καλά ή κάποιοι ψεύδονται.
Ο πληθωρισμός με 12% «καλπάζει» ανεξέλεγκτα. Η Ακρίβεια «θερίζει» τον οικονομικό προϋπολογισμό και ο «εφιάλτης», για έναν απρόβλεπτο και πρωτοφανή χειμώνα, συγκλονίζει την ήδη ταραγμένη κοινωνική ζωή.
Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η κατάρρευση του Ε.Σ.Υ., λόγω έλλειψης Υγειονομικού προσωπικού και κατάλληλων υποδομών σε συνδυασμό με την απουσία χιλιάδων εργαζομένων, τότε η κατάσταση γίνεται τρομακτική.
Βέβαια, για το ποιος βγήκε κερδισμένος από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Μαδρίτη, δεν θέλει και πολύ συζήτηση.
Καιρός ν’ αφήσει ο Μητσοτάκης το … παραμύθι της αποκομμένης Τουρκίας και να έχει πάντα κατά νου πως οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν έχουν μόνιμες φιλίες αλλά μόνιμα συμφέροντα.
Δυστυχώς, η Ελλάδα ζει στον «Κυκεώνα» των προβλημάτων, που ενδεχομένως να αλλάξουν οι πρόωρες εκλογές του Φθινοπώρου.
Είναι, όμως, ανήθικο και άδικο πολιτικοί, που έβλαψαν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, να θέλουν να ξαναγίνουν Πρωθυπουργοί με ανίερες … συμμαχίες και με πρόσχημα το δήθεν … συμφέρον της Ελλάδας.
Πρωθυπουργός, που χάνει την αυτοδυναμία στην Βουλή, μετά από εκλογική ετυμηγορία του Λαού, φεύγει και ανοίγει τον δρόμο στις διαδικασίες για την αντικατάστασή του, δηλαδή να πάει στο … σπίτι του.
Ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής Αγάθων (448-400 π.Χ.) έλεγε πως ο Άρχοντας «ουκ αεί άρχει» δηλαδή δεν κυβερνάει για πάντα.
Πάντως, η Αθήνα έγινε Κολομβία από τους παράνομους πιστολέρο, τους εμπόρους ναρκωτικών και τις συμμορίες, που πωλούν προστασία.
Ενώ, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, για την Novartis, έκανε κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους.
Ζούμε σε πραγματικό ΚΥΚΕΩΝΑ …!