Στη Νίκαια της Λάρισας, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες θα πουν την «τελευταία τους λέξη». Εκεί, θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική τους σύσκεψη, στην οποία οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν και, εάν ναι, με ποιο τρόπο, τις κινητοποιήσεις τους.

Τα… προεόρτια πάντως, έχουν ξεκινήσει από χθες, με τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών κόμβων της χώρας και την ένταση στο τελωνείο των Ευζώνων, καταδεικνύουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, με το σκεπτικό ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Νίκαια θα συζητηθεί για μια ακόμα φορά, εκτός από την ενίσχυση των μπλόκων και το ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα- κάτι που δεν έχει ακόμα αποκλειστεί.

Το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, έλεγε χθες ότι, καθώς «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…], θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες».

Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δείχνουν οι συμμετέχοντες σχεδόν όλων των μπλόκων, από την Καρδίτσα στην Τρίπολη και το τελωνείο των Ευζώνων που χθες προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Κινητοποιήσεις που συνεχίζονται και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη ίσως αυτή των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορα στη Νίκη της Φλώρινας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, από τις 12, μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, στα μπλόκα υπάρχουν και «ρήγματα». Όπως σε αυτό του Πλατυκάμπου, από το οποίο αποχώρησε η «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», στέλνοντας μάλιστα και ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να συναντηθούν μαζί του, καθώς τα αιτήματά τους, όπως καταγγέλλουν, δεν συμπεριλήφθηκαν από την επιτροπή των αγροτών που συναντήθηκε μαζί του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες.

«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

protothema.gr