Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων.

Αναφορά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, για όσα προέκυψαν από τις ανακοινώσεις του αναφορικά με το ύψος της επιδότησης ανά ζώο παραγωγής που πνίγηκε στις πλημμύρες, την αποζημίωση στις κτηνοτροφικές υποδομές που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και άλλα ζητήματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο έγγραφό του ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας Ελλάδας (ΣΕΚ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας Ελλάδας, η επιδότηση για την αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν, αφενός θα αφορά μόνο σε αυτά που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ κι άρα πρέπει να είναι καθαρόαιμης φυλής (pedigree), αφετέρου η επιδότηση αυτή θα δοθεί το Μάρτιο του 2024! Περαιτέρω, καμία απολύτως ωφέλεια δεν προκύπτει από την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το Νοέμβριο, ενώ ασαφές είναι το τοπίο για τις αποζημιώσεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό που καταστράφηκε και στις ζωοτροφές που ήδη υπήρχαν στις αποθήκες τους.

Οι κτηνοτρόφοι, τέλος, αναφέρουν, πως βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς έχασαν την φετινή παραγωγή, για την οποία δεν αποζημιώνονται και για να έχουν νέα παραγωγή με άλλα ζώα θα χρειαστούν τουλάχιστον δεκατρείς (13) μήνες! Κι εύλογα ερωτάται ο κ. Υπουργός: ως τότε, τι θα απογίνουν οι κτηνοτρόφοι;

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Ζητούν άμεσες απαντήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών στο ζωικό κεφάλαιο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το από 13/10/2023 έγγραφο του Συνδέσμου Κτηνοτροφίας Ελλάδας (ΣΕΚ), το καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να απαντήσει στη Βουλή σε εννέα καίρια ερωτήματα του ΣΕΚ, που προέκυψαν από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, λόγω των πλημμυρών.


Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας Ελλάδας επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

· Από τις ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Αυγενάκη προκύπτουν πολλά ερωτήματα, τα κυριότερα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

· Τα ζώα που χάθηκαν ήταν ζώα έτοιμα να μπούνε στην παραγωγή, εσείς λέτε ότι θα αποζημιώσετε μόνο τα ζώα, η παραγωγή που χάθηκε πως θα αποζημιωθεί; Τι τιμή κόστους ανά ζώο θα επιδοτήσετε;

· Αναφέρατε ότι θα επιδοτήσετε μόνο ζώα από τα οποία παράγονται ΠΟΠ προϊόντα. Για να είναι αυτά βελτιωμένα ζώα και να ανταποκρίνονται στην αναγκαία αποδοτικότητα σήμερα χρειάζονται pedigree. Χάθηκαν περίπου 125.000 αιγοπρόβατα, πόσα ζώα πιστεύετε ότι θα υπάρχουν στην αγορά από εκμεταλλεύσεις που έχουν pedigree αφού τόσο καιρό το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης εγχώριων φυλών υπολειτουργεί για τις εγχώριες φυλές, θα υπάρξει πληθυσμός άνω των 5000 διαθέσιμων ζώων;

· Η επιδότηση ζωικού κεφαλαίου θα δοθεί μετά τον Μάρτιο, μέχρι τότε πως θα αναδιοργανωθεί ο πρωτογενής τομέας; Πώς θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι; Πιστεύετε ότι με 4.000 ευρώ μια οικογένεια που έχασε τα πάντα μπορεί να περάσει χειμώνα και να επιβιώσει 6 μήνες;

· Έχετε παγώσει πλειστηριασμούς και τραπεζικές διεκδικήσεις για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας οι πληγέντες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή τους σε 13 μήνες, ως τότε τι θα ισχύσει, εμείς είχαμε προτείνει το πάγωμα να είναι καθολικό (δημόσια ταμεία, τράπεζες, χρέη κ.τ.λ) και να ισχύσει για 5 χρόνια.

· Πώς θα αποζημιωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός με ποια κριτήρια με τι ποσοστό; Οι ζωοτροφές που χάθηκαν δεν αναφέρονται πουθενά, αυτό το κομμάτι θα αποζημιωθεί και θα επιδοτηθεί ανάλογα;

· Αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος του Έβρου και της Θεσσαλίας βρίσκονται σε αναβρασμό και οι δηλώσεις σας είναι πολύ γενικές. Οι κτηνοτρόφοι δεν χρειάζονται νουθεσίες και πιέσεις στο τι θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.