Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα να απασχολεί τα Μέσα, την Πολιτεία αλλά και τους κτηνοτρόφους που δίκαια ανησυχούν για το μέλλον των εκτροφών τους.

Από την πλευρά τους, τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντέδρασαν άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της νόσου, στη Θεσσαλία, «η επιχείρηση θα συνεχίσει κανονικά και το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα και για όσο χρειαστεί».

Όσον αφορά την προέλευση της νόσου, εξήγησε ότι «σαφώς και έχουμε ενδείξεις από το πού προέρχεται και γι’ αυτό το λόγο στρέφουμε τις δυνάμεις μας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική έρευνα που διενεργείται δεν μπορώ επίσημα να αναφέρω κάτι».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι «κάνουμε πολύ στοχευμένη ιχνηλασία σε θέματα τα οποία έχουμε εντοπίσει ότι μπορεί να ευθύνονται για την προέλευση της νόσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχουμε βρει επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περιοχές εκτός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Το ότι βρήκαμε κρούσματα εκτός των ζωνών, δείχνει ότι γίνεται ιχνηλασία όλων των δεδομένων και των υποψιών που έχουμε».

Μάλιστα, ο κ. Στρατάκος χαρακτήρισε ως «επιτυχία όλων των κτηνιάτρων» το γεγονός ότι «βλέπουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε ανά πάσα στιγμή και λειτουργούν πέραν του πρωτοκόλλου, στοχευμένα, εκεί που κρίνουν ότι υπάρχει πιθανό πρόβλημα».

Τέλος, αναφερόμενος στην σοκαριστική υπόθεση της ταφής ζωντανών αιγοπροβάτων, η οποία αποκαλύφθηκε στα social media, ο Γ.Γ. ξεκαθάρισε πως «ήταν εικόνες οι οποίες δεν μας τιμούν. Αυτή τη στιγμή μιλώ ως επιστήμονας και όχι ως Γ.Γ..

Δεν τιμούν κανέναν επιστήμονα στο χώρο της κτηνοτροφίας και γι’ αυτό και ο περιφερειάρχης, διότι η ευθύνη θανάτωσης ανήκει στην Περιφέρεια, ενήργησε τάχιστα, τα αντανακλαστικά του επέδειξε ήταν πολύ άμεσα», για να προσθέσει ότι «ο κ. Κουρέτας όταν βγήκε αυτή η καταγγελία, ενήργησε άμεσα, καρατόμησε ουσιαστικά τον διευθυντή της Κτηνιατρικής της Π.Ε.Τρικάλων, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα και κατέθεσε μήνυση για να διερευνηθεί και από την ελληνική δικαιοσύνη το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Τα επόμενα βήματα; «Όταν ολοκληρώσουμε τους ελέγχους και δεν έχουμε νέο κρούσμα, να περιμένουμε 30 ημέρες ούτως ώστε να θεωρηθεί η χώρα μας απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα», καταλήγει ο κ. Στρατάκος.

ypaithros.gr