Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Καλό Σαββατοκύριακο. Μια βδομάδα μας χωρίζει από το AthensCon, το ετήσιο “συνέδριο κόμικς” της Αθήνας. 25 και 26/11 στο κλειστό του τάε κβο ντο, στο Παλαιό Φάληρο. Πάντα μας φέρνει ενδιαφέρουσες προτάσεις! Βέβαια, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Το δικό μας στίγμα έρχεται από τη Λάρισα και αφορά σ’ αυτό το σαββατοκύριακο.

Η Πολιτιστική και Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ «AnimACEd.» στη Λάρισα, από τις 19-29 Νοεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, στη Λογοτεχνική Γωνία, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το Εργαστήρι Καλικατζούρα.

Το φεστιβάλ animation στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (AnimACEd.) με βασικές συνιστώσες αφενός μεν το animation ως εργαλείο στην τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αφετέρου δε, στην κινηματογραφική αφήγηση, στοχεύει στην ανάπτυξη ποικίλων δράσεων στους πολιτιστικούς / δημιουργικούς τομείς.

Το φετινό Φεστιβάλ περιέχει δράσεις για παιδιά, ενήλικες και καλλιτέχνες της περιοχής, όπως προβολές animation, προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, εργαστήρια animation, βιβλιοπαρουσιάσεις, κατασκευές κινουμένων σχεδίων, αφηγήσεις διαδραστικών παραμυθιών και αρχαιοελληνικών μύθων, performances, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια κ.ά.

Για τους σπιτόγατους, ακολουθούν συναρπαστικές αναγνωστικές προτάσεις με ο, τι καλύτερο κυκλοφορεί.'

1-Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο «Η μικρή λέξη αγάπη» του αγαπημένου συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ. Πόνος και αίμα, κακοποίηση μέσα σε μια ιστορία αγάπης και δύναμης. Μια ιστορία για την αγριότητα της διπλανής πόρτας και για το κόστος της επιβίωσης. Για την αγάπη, που θέλει θυσίες για να µην είναι µόνο µια λέξη. Για τις σιωπές που σοκάρουν. Από έναν συγγραφέα που δε διστάζει να αναμετρηθεί με δύσκολα θέματα της επικαιρότητας. Εδώ, θίγει το ειδεχθές και απάνθρωπο φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών. Μια ιστορία άγρια που κρύβει μέσα της όλη την φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρωταγωνίστρια βλέπει το σκληρό πρόσωπο της ζωής από παιδί. Επιλέγει να φύγει μακριά του αλλά εκείνο την ακολουθεί υποδυόμενο τη σωτηρία και την αγάπη. Είναι η ιερή ιστορία δύναμης μιας κοπέλας που μεγαλώνει υφιστάμενη τη σωματική κακοποίηση του πατέρα της, κι όταν το σκάει, παγιδεύεται σε έναν πιο ύπουλο κακοποιητή. Από την κτηνώδη αγριότητα του πατέρα της στην εκλεπτυσμένη βαναυσότητα του συζύγου της. Ένα ανάγνωσμα σαν ουρλιαχτό που πνίγεται...

«Όταν αγαπάς κάποιον, το στομάχι του πονάει και πονάς μαζί του, δε τον σαπίζεις στο ξύλο, δε τον σκοτώνεις». Μπορούν η μητρική αγάπη και η γυναικεία αλληλεγγύη να χαρακώσουν αυτό το έρεβος;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Έµαθα να βάφοµαι για να κρύβω τις µελανιές. Η Μάντια διδάχτηκε τη βία από µικρή: την είδε στο πρησµένο πρόσωπο της µάνας της, την υπέµεινε απ’ το χέρι του πατέρα της, που ήταν νόµος στο σπίτι.

Μεγάλωσε ανυπεράσπιστη: στη γενέτειρά της, µια κωµόπολη της Ηµαθίας, ο κόσµος δεν ανακατευόταν στα οικογενειακά του άλλου. Έτσι, όταν στα δεκαοχτώ γνωρίζει τον Άκη, φιλόλογο απ’ τη Σαλονίκη, αποφασίζει να το σκάσει, να αναζητήσει την τρυφερότητα, την ανεξαρτησία – να ζήσει ελεύθερη, χωρίς φόβο, πόνο και ντροπή.

Όµως η βία έχει πολλά πρόσωπα, και πριν κοπάσει ο έρωτας, η Μάντια γνωρίζει το χειρότερο απ’ όλα: αυτό που υποδύεται την αγάπη. Στην άλλη όχθη της ζωής, αφηγείται τις δοκιµασίες και τις χαρές της, τα δώρα που της χάρισε και της έκλεψε η µοίρα. Μιλά για όσα έκανε κι όσα µετάνιωσε, για τη δύναµη που βρήκε µέσα της ακόµα και στις εσχατιές της απελπισίας.

Μια ιστορία για την αγριότητα της διπλανής πόρτας και για το κόστος της επιβίωσης. Για την αγάπη, που θέλει θυσίες για να µην είναι µόνο µια λέξη.

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

ISBN: 9786180703054

Αρ. σελίδων: 336

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

2-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο. Περιπέτεια στη Θράκη» του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου. Ο συγγραφέας είναι γνωστός για τις ευφάνταστες παιδικές δημιουργίες του που συνδυάζουν μυστήριο και περιήγηση τόσο στον γεωγραφικό χώρο όσο και στον ιστορικό χρόνο. Αυτή είναι η όγδοη περιπέτεια της παρέας του Κώδικα της Λέρου. Αυτή τη φορά διαδραματίζεται στον Έβρο και στην Ανατολική Θράκη. Η παρέα είναι συνηθισμένη στα ταξίδια. Από τη Λέρο, στην Γκιώνα, στη Χίο, στην Καστοριά, στα Δωδεκάνησα και από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά. Εδώ, πάει στην Αλεξανδρούπολη του Ορφέα και του θεού Διόνυσου.

Ένα ανάγνωσμα για παιδιά από 11 ετών. Μια περιπετειώδης ευκαιρία για ιστορία. Τι ομορφιές κρύβει η Θράκη; Πώς μπορεί να συνδέεται ο ζωγράφος Καραβάτζιο και η αγωνίστρια του 1821 Δόμνας Βισβύζη;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Μια ευκαιρία για τους φίλους να γνωρίσουν την εκπληκτική φύση του Έβρου αλλά και την ιστορία της Θράκης. Εξερευνήσεις, συναυλίες, κολύμπι, γεύσεις, χρώματα και αρώματα…

Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην αναζήτηση ενός πίνακα του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζο. Είναι ένα έργο υπαρκτό ή ένας ακόμη θρύλος που συνδέεται με τη σκοτεινή ζωή και τον βίαιο θάνατο του καλλιτέχνη; Ποιο ρόλο παίζει σ’ αυτή την ιστορία η μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Δόμνα Βισβίζη; Τι συνδέει άραγε τον έναν από τους δύο πολιούχους της Κατάνια, τον Άγιο Εύπλου, με την Αίνο της Ανατολικής Θράκης;

Μετά τις δραματικές στιγμές που πέρασε στην Κεφαλονιά, η παρέα των παιδιών θα ζήσει μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια με αναπάντεχη εξέλιξη. Θα μάθουμε και άλλα πολλά, όπως, ας πούμε, πώς ο έρωτας μπορεί να σε κάνει… φανατικό οπαδό του βόλεϊ!

Συγγραφέας: Κώστας Στόφορος

ISBN: 978-960-04-5291-4

Αρ. σελίδων: 240

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κέδρος

3-Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο άνθρωπος φωτιά» του συγγραφέα Κωνσταντίνου Πατσαρού. Η εικονογράφηση είναι της Ελένης Τσάμπρα. Ένα ανατρεπτικό, προφητικό νεανικό ανάγνωσμα, μια σπάνια συνύπαρξη κόμικ μέσα σε ένα εφηβικό μυθιστόρημα.

Ο Βασίλης, η Άρτεμις και ο Γιάννης, φίλοι από παιδιά, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι στο νησί των παππούδων τους. Ατελείωτα παιχνίδια, συγκρούσεις κάτω από τις ελιές, δίπλα στη θάλασσα μέχρι που ένα καλοκαιρινό βράδυ ξεσπά μια πυρκαγιά που τα αλλάζει όλα. Παντού μαύρο. Αναμνήσεις και υποσχέσεις καμένες.​ Οι τρεις φίλοι είχαν ορκιστεί ότι θα δημιουργήσουν μια ιστορία. Ο Άνθρωπος Φωτιά, ο βασικός ήρωάς της τους βρήκε στον χειρότερο εφιάλτη τους...

Θα λυθεί το μυστήριο; Πώς θα τελειώσει η ιστορία αυτή; Το εκπληκτικό τέλος της κρύβεται στα καρέ ενός κόμικ. Η τύχη του βασικού ήρωα της ιστορίας, του Βασίλη, αποτυπώνεται εκεί. Ήρωες άρτιοι. Συγκρούσεις, σχέσεις, αμφισβήτηση. Αφηγηματικές αλλαγές, σε α’ πρόσωπο. Με γλαφυρές περιγραφές, με εικόνες, ήχους, χρώματα και αρώματα, το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα φορτίζει και υπόσχεται. Κείμενο μεστό, αβίαστο χιούμορ, έντονη συγκίνηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Εκεί κοντά ήταν η πιο ηλικιωμένη ελιά από όλες, το μεγαλύτερο δέντρο του κτήματος, γύρω στα τριακόσια χρόνια ζωής, περήφανη γιαγιά, δέσποζε για να μας καλωσορίζει κάθε φορά που ερχόμασταν στο νησί, αλλά και να μας αποχαιρετάει όταν με βαριά καρδιά αναχωρούσαμε. Εκείνο το βράδυ έπρεπε να χωθώ στα πίσω καθίσματα, να κουκουλωθώ με το πανί και να φύγω όσο γίνεται μακρύτερα. Δεν ήθελα να με δει που την παρατούσα έτσι στην πιο δύσκολη στιγμή της. Τόσες οικογένειες τη φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια, της έδωσαν νερό να ξεδιψάσει, έζησαν μαζί της, και εμείς, όταν τα βρήκαμε σκούρα, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας σε δευτερόλεπτα και την παρατήσαμε να σιγοκαίγεται, να γίνεται κάρβουνο. Δεν άντεξα όμως... Η πυρκαγιά άλλαξε τα πάντα στο νησί, το καλοκαίρι απέκτησε διαφορετικό χρώμα.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο Αύγουστο κάηκαν μαζί με τις πρώτες ελιές, θάφτηκαν στη στάχτη. Τρεις φίλοι ξετυλίγουν το μυστήριο της φωτιάς και συγκρούονται με το παρελθόν. Ακολουθούν τα ίχνη του ανθρώπου φωτιά, ανακαλύπτουν κρυμμένα μυστικά, αναζητούν την αλήθεια.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός

ISBN: 9789601695860

Αρ. σελίδων: 192

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Πατάκης

4-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Νοέμβριος 9» της συγγραφέως φαινόμενο Collen Hoover. Η μετάφραση ανήκει στη Νέλλα Γιατράκου. 9/11. Ένα στίγμα. Τι μπορεί να συμβολίζει μια ημερομηνία; Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα… τι μπορεί να συμβαίνει;

Μια αξέχαστη ιστορία αγάπης μεταξύ ενός συγγραφέα και της απρόσμενης μούσας του. Ben και Fallon. Μια μέρα μόνο περνούν μαζί και υπόσχονται να συναντιούνται και να περνούν μαζί την ίδια μέρα κάθε χρόνο, χωρίς οποιαδήποτε επικοινωνία όλη τη χρονιά... Πιστοί για χρόνια στο ραντεβού τους, ώσπου ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Ben αποκαλύπτεται, με τη Fallon ν’ αναρωτιέται αν όλα ήταν ένα ψέμα...

Η συγγραφέας χειρίζεται αρμονικά τις δύο φωνές των ηρώων της, εμβαθύνοντας στον καθένα ξεχωριστά και σοβαρά. Η γραφή της τρυφερή κι ευαίσθητη. Δυο άνθρωποι με τις κρυφές αλήθειες τους, τους φόβους τους, τα μυστικά τους, τα σκοτάδια τους, τις ενοχές τους, τις μετάνοιες του παρελθόντος τους. Μια ιστορία γεμάτη φως, πίστη και αισιοδοξία, γεμάτη συγχώρεση και πραγματική αγάπη.

Ένα ακόμα εξαιρετικό συναισθηματικό ανάγνωσμα από τη διάσημη συγγραφέα που αναδεικνύει τον νεανικό έρωτα με όλες τις δυσκολίες του και τις συχνές εναλλαγές συναισθημάτων. Με ανατρεπτικό φινάλε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Σε σκέφτομαι κάθε δευτερόλεπτο της μέρας και δεν ξέρω πώς να σε ξεπεράσω». «Μη, σε παρακαλώ, μη με ξεπεράσεις ποτέ!»

Η Φάλον είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω το τραγικό παρελθόν της, φεύγοντας οριστικά από το Λος Άντζελες και όλα όσα της θυμίζει. Τα σχέδιά της παίρνουν μια περίεργη τροπή, όταν μια μέρα πριν μετακομίσει από την πόλη συναντά τον Μπεν, έναν φιλόδοξο συγγραφέα που αναζητά έμπνευση για το μυθιστόρημά του.

Οι δυο τους θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα μαζί γεμάτη περιπέτεια. Πάνω στον ενθουσιασμό της στιγμής θα δώσουν μια ιδιαίτερη υπόσχεση: να συναντιούνται την ίδια μέρα κάθε χρόνο σε ένα προκαθορισμένο σημείο και να περνούν μια ολόκληρη μέρα μαζί – και τίποτα περισσότερο.

Ο βασικός κανόνας; Απαγορεύεται αυστηρά να έχουν την οποιαδήποτε επικοινωνία μέσα στη χρονιά. Τα χρόνια περνούν και παρά τις αλλαγές και τις δοκιμασίες που βιώνει ο καθένας τους ξεχωριστά μένουν πιστοί στο ραντεβού τους και συνεχίζουν να συναντιούνται την ίδια μέρα κάθε χρόνο. Μέχρι που όλα ανατρέπονται και η Φάλον δεν είναι τόσο σίγουρη πλέον αν ο Μπεν της έλεγε την αλήθεια ή αν τελικά όλα ήταν ένα ψέμα…

Συγγραφέας: Collen Hoover

ISBN: 978-960-653-970-1

Αρ. σελίδων: 376

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

5- Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Η Μυστική Λέσχη των Μονόκερων» της συγγραφέως Emma Roberts. Η μετάφραση ανήκει στον Φίλιππο Μανδηλαρά. Η εικονογράφηση είναι των Rae Ritchie & Tomic Tomislav. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Βιβλίων Γνώσεων και Δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5+.

Από μικρή αγαπούσα τους μονόκερους, οπότε πάντα συνταξίδευα νοερά μ’ αυτά τα πανέμορφα και μυθικά πλάσματα. Μια γοητεία που με ακολούθησε ακόμη κι όταν μεγάλωσα διότι κατά βάθος παραμένω ακόμη παιδί. Έτσι, αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόσκληση και να γίνω μέλος της μυστικής λέσχης των Μονόκερων.

Η εικονογράφηση είναι πραγματικά ονειρική. Κι αφού κέρδισα όλες τις κονκάρδες, στο τέλος ανακάλυψα και το μυστικό βιβλίο μέσα στο βιβλίο. Μια πανέμορφη έκπληξη που θα λατρέψουν επίσης όλοι οι μικροί μας αναγνώστες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πιστεύεις στους μονόκερους; Θέλεις να γίνεις μέλος μιας μυστικής λέσχης όπου ανήκουν όλοι και όλες όσοι ασχολούνται με τους μονόκερους; Αν ναι, ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις τη θέση σου στη Μυστική Λέσχη των Μονόκερων! Συγκέντρωσε τις κονκάρδες που θα βρεις στην πορεία της μύησής σου στη Λέσχη και ανακάλυψε το κρυμμένο χειρόγραφο που περιέχει τη γνώση αιώνων για κάθε είδους μαγικό άλογο. Φρόντισε να κρατήσεις καλά φυλαγμένη μέσα σου τη γνώση που θα αποκτήσεις, για το καλό όλων μας!

Συγγραφέας: Emma Roberts

ISBN: 9789601680408

Αρ. σελίδων: 24

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

6-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Ενός λεπτού σιγή» του πολυγραφότατου συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου. Ενός λεπτού σιγή σε θύματα και θύτες, λίγο πριν νυχτώσει. Στην ψυχή και στο μυαλό… Ένας απαγορευμένος έρωτας που απογειώθηκε για να συντριβεί καταστροφικά. Ένας άντρας διαλυμένος από το βάρος της απιστίας. Ένας γάμος εμπόλεμη ζώνη και δύο παιδιά ρημαγμένα. Μια γυναίκα πεταμένη σε έναν θάλαμο ψυχιατρείου. Οικογένεια και κοινωνία της γυρίζουν την πλάτη, όπως και ο εραστής, που χάνεται αμέσως, πατώντας όρκους και υποσχέσεις. Τότε αρχίζει η κόλαση. Για όλους. Αντέχετε;

Η Βάλια, μια γυναίκα, αρκετά χρόνια παντρεμένη, βρίσκεται σε ένα τέλμα που την καταπίνει. Το φλερτ του γοητευτικού γυμναστή φαντάζει κατάλληλη διέξοδος. Η καταστροφή έρχεται όταν ο άντρας της και τα παιδιά της θα αντιληφθούν την απιστία της. Πληγές, εγωισμός, γκρεμοί... Εκεί αρχίζει η κατρακύλα για όλους, με ολέθριες συνέπειες, ειδικά για την ίδια.

Προδοσία, δάκρυα, θρήνος και σπαραγμός. Οργή, απόγνωση, πόνος, μίσος, εκδίκηση, σκοτεινά μονοπάτια. Χάος. Μια δυνατή ιστορία με πολλούς αποδέκτες που απεικονίζει στις σελίδες της την κραυγή πίσω από κάθε κλειστή πόρτα. Η άλλη όψη μιας επώδυνης συζυγικής σχέσης με απίστευτες παρενέργειες. Λάθος αποφάσεις, λάθος εξόδους διαφυγής. Όλα λάθος...

Ένας σφοδρός και απαγορευμένος έρωτας χωρίς λογική. Μίση, πάθη και κρυμμένα μυστικά. Άραγε κάποιες αλήθειες πρέπει να φανερώνονται αλήθειες ή να μένουν θαμμένες για πάντα; Ένα θρίλερ συζυγικής απιστίας της διπλανής πόρτας, που συγκλονίζει και δίνει τροφή για σκέψη.

Ζωντανή γραφή, που σημαδεύει. Γεμάτη μαθήματα ζωής, γυμνά και αφτιασίδωτα. Περί διαζυγίων, περί εγωισμών και ευθυνών, περί τέλους αθωότητας, περί αξιοπρέπειας κι επικοινωνίας, περί αγάπης και συγχώρεσης. Γιατί τελικά μία κλωστή χωρίζει την λογική από την τρέλα...

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένας απαγορευμένος έρωτας που απογειώθηκε για να συντριβεί και να φέρει καταστροφή. Ένας άντρας διαλυμένος από το βάρος της απιστίας. Ένας γάμος σε εμπόλεμη ζώνη. Δυο παιδιά ρημαγμένα από τις καταστάσεις. Μια γυναίκα πεταμένη σε έναν θάλαμο ψυχιατρείου. Οικογένεια και κοινωνία γυρίζουν την πλάτη, όπως και ο εραστής, που χάνεται αμέσως, πατώντας όρκους και υποσχέσεις. Τότε αρχίζει η κόλαση. Για όλους.

Οργή, απόγνωση, πόνος, μίσος, εκδίκηση, σκοτεινά μονοπάτια. Μια δυνατή ιστορία με πολλούς αποδέκτες. Ένα θρίλερ συζυγικής απιστίας της διπλανής πόρτας, που συγκλονίζει και δίνει τροφή για σκέψη. Η άλλη όψη μιας επώδυνης συζυγικής σχέσης με απίστευτες παρενέργειες, ένας σταυρός πίσω από κλειστές πόρτες. Ενός λεπτού σιγή σε θύματα και θύτες, λίγο πριν νυχτώσει. Στην ψυχή και στο μυαλό…

Συγγραφέας: Μένιος Σακελλαρόπουλος

ISBN: 978-618-01-4663-9

Αρ. σελίδων: 448

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Το ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ ξεκίνησε τις πτήσεις του εξαιτίας της αγάπης του για το βιβλίο και τον δημιουργό του. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας μια ομάδα ανθρώπων, που προέρχεται από τον χώρο των εκδόσεων, επικεντρώνεται καθημερινά στην έκδοση ελληνικών αλλά και ξένων έργων που προορίζονται για το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η επιλογή των βιβλίων που εκδίδουμε γίνεται με κριτήριο τις τάσεις της πραγματικής ζωής αλλά και τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, μέσα σε ένα πλαίσιο υψηλών εκφραστικών και γραμματικών προδιαγραφών, όπως ακριβώς απαιτεί η εποχή μας.

Στόχος μας είναι τα βιβλία μας να διαγράψουν τη δική τους πορεία στον χρόνο, με σεβασμό πάντα στον αναγνώστη αλλά και στον συγγραφέα. Με όπλο μας την άμεση εξυπηρέτηση, τα βιβλία μας αποστέλλονται σε όλη τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ είμαστε πάντα κοντά στον αναγνώστη, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

Ως εκδοτικός οίκος που αγαπά τον άνθρωπο-αναγνώστη συμμετέχουμε σε κοινωνικές δράσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι στον κόσμο που ζούμε μέσα από τις ενέργειές μας και με αυτό τη φιλοσοφία πορευόμαστε.

Μικρό αφιέρωμα στην κα Αγγελική Δαφτσίδου

Αυτή τη φορά έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συγγραφέα Αγγελική Δαφτσίδου, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Το Γραμμένο της Ισμήνης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εποχής, το οποίο αφηγείται μια ιστορία αγάπης στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Η συγγραφέας με μαεστρία μας μεταφέρει σε εκείνη την περίοδο της ιστορίας, βάζοντάς μας όχι μόνο να δούμε όσο περιγράφει, αλλά και να ακούσουμε ομιλίες περασμένων εποχών ή και χαμένων πατρίδων. Οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι που παλεύουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, την ώρα που έρχονται αντιμέτωποι με τα παιχνίδια της μοίρας τους. Ένα ζευγάρι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα αγαπηθεί με τον τρόπο του, όσο η κοινωνία, οι δικοί τους άνθρωποι, τα πάθη και τα λάθη, αλλά και η ίδια η ζωή θα βρεθούν απέναντί τους.

Διαβάσαμε ένα καλοδουλεμένο βιβλίο από την πένα της Αγγελικής Δαφτσίδου, που αριστοτεχνικά ζωντανεύει χαρακτήρες και καταστάσεις μιας άλλης εποχής, σε μια μικρή πόλη που άλλαζε παρασύροντας τις ζωές των ηρώων μαζί της. Πότε με ρομαντική διάθεση και πότε με ρεαλισμό και σκληρότητα, καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη συναισθηματικά, αφήνοντάς του μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος.

Χάρη στη φιλία μου με τη συγγραφέα, ακολουθεί μια μικρή συνέντευξη.

Χαίρεται κυρία Δαφτσίδου. Κλείνοντας το βιβλίο σας, ομολογώ πως με κάποιους ήρωές σας δεθήκαμε, με άλλους θυμώσαμε και με κάποιους πονέσαμε πολύ. Εσείς με ποιους χαρακτήρες ταυτιστήκατε περισσότερο;

Απ: Αρχικά, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και χαίρομαι που η ανάγνωση του βιβλίου μου σας άγγιξε και σας προκάλεσε τόσα συναισθήματα. Δε σας κρύβω πως έζησα και δέθηκα με την Ισμήνη και τον Νικήτα, θύμωσα με τις επιλογές τους, και πόνεσα με τα βάσανά τους. Η λογοτεχνία είναι ένα ανεξάρτητο δημιούργημα από την πραγματικότητα, το οποίο μιμείται τη ζωή. Οι συγγραφείς χτίζουμε κόσμους από το μηδέν, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία των αναγνωστών, και τους μεταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε ένα ταξίδι του μυαλού.

Παραδέχομαι πως στις τελευταίες σελίδες ήμουν συναισθηματικά φορτισμένη και η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη. Η ιστορία σας με άγγιξε πραγματικά. Πρόκειται για αληθινό γεγονός;

Απ: Στο συγκεκριμένο βιβλίο η πλοκή έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο, αφού εκτυλίσσεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο -τον Μεσοπόλεμο- και σε έναν τόπο υπαρκτό. Άρα, πολλά από αυτά που αναφέρω είναι πραγματικά γεγονότα. Όσο για τους ήρωές μου είναι σίγουρα χάρτινοι, γραμμένοι όπως τους είδαν τα δικά μου μάτια,οι οποίοι-όπως αναφέρω μέσα στο βιβλίο-ίσως κάποτε έζησαν, αγάπησαν, πόνεσαν, πάλεψαν με τη μοίρα τους, για να γίνουν ιστορίες στα στόματα άλλων και να ζεστάνουν τις καρδιές τους. Αν ποτέ υπήρξε αυτό το ζευγάρι, ελπίζω με κάποιον τρόπο να είναι ευχαριστημένο με το πώς διηγήθηκα τη ζωή τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε μια περίοδο ανάμεσα σε δύο πολέμους, μια επαρχιακή πόλη μεταμορφώνεται και από λασποχώρι αναπλάθει τον αστικό της ιστό. Η παλιννόστηση και η προσφυγιά οδηγούν τα βήματα των ηρώων της ιστορίας στο πεπρωμένο τους. Σ’ αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν, ένας νεαρός ίλαρχος, μια καλοκαιρινή ημέρα, συναντά αναπάντεχα τη γυναίκα της ζωής του. Από την πρώτη στιγμή νιώθει την ανάγκη να την προστατεύσει, να τη σώσει από τη φυλακή του κορμιού της, δίχως να υπολογίζει τι πραγματικά θέλει εκείνη.

Οι Μοίρες όμως έχουν τα δικά τους σχέδια, που είναι υφασμένα με πόνο, προδοσία και έναν χαμένο Παράδεισο. Ποιο είναι το γραμμένο της Ισμήνης; Θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της ή ό, τι γράφτηκε δεν μπορεί να ξεγραφτεί;