Μπορεί ο Ιούλιος να έχει φανεί ατελείωτος από άποψη ζέστης, η... δοκιμασία, όμως, συνεχίζεται αφού ο ισχυρότερος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού μέχρι σήμερα είναι προ των πυλών.

Από αύριο και για όλη την εβδομάδα, στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη χώρα, αναμένεται ισχυρό κύμα ζέστης, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν από την Τρίτη έως την Παρασκευή, όταν και ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» τοπικά ακόμη και στους 45ο C. Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις συνέπειες του καύσωνα, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει σε επίπεδα που δεν είναι ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενδέχεται να προκληθούν παθολογικές καταστάσεις ποικίλης βαρύτητας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία και το αίσθημα κόπωσης, η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η ναυτία, οι έμετοι και η ταχυπαλμία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί θερμοπληξία, η οποία εκδηλώνεται με πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος (άνω των 40,5°C), ξηρό, κόκκινο και ζεστό δέρμα χωρίς εφίδρωση, ξηρή και πρησμένη γλώσσα, δυνατό πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, παραλήρημα, ταχύπνοια, σπασμούς ή ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα:

• ηλικιωμένοι,

• μωρά και μικρά παιδιά,

• έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες,

• άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,

• άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον,

• άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, αιμοσφαιρινοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.),

• άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο),

• άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Για όλες τις ημέρες που θα επικρατήσει η θερμή «εισβολή», ισχύουν οι παρακάτω προφυλάξεις:

- Συνιστάται η παραμονή σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους, η χρήση ελαφρών, ανοιχτόχρωμων ρούχων και καπέλου, καθώς και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και σωματικής δραστηριότητας από τις 11:00 έως τις 17:00.

- Προτείνονται συχνά ντους, κατανάλωση ελαφριών γευμάτων και άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, με αποφυγή του αλκοόλ. Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη λήψη αλατιού, πάντα σε συνεννόηση με γιατρό.

- Οι πολίτες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες, καθώς μπορεί να απαιτηθεί τροποποίηση της αγωγής. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

- Οι κάτοικοι των πόλεων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

- Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (όπως αναφέρθηκαν παραπάνω) πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

- Οι χώροι εργασίας και τα ιδρύματα που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες (π.χ. νεογνά, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ) πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες και επαρκή αερισμό.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας (μέχρι τη μεταφορά στο νοσοκομείο):

• Μεταφορά του ατόμου σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος ή κατά προτίμηση σε κλιματιζόμενο χώρο.

• Αφαίρεση των ρούχων.

• Τοποθέτηση παγοκύστεων ή δροσερών επιθεμάτων στον λαιμό, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα.

• Εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό, δροσερό ντους ή ψεκασμό με νερό.

• Παροχή δροσερών υγρών σε μικρές γουλιές, εφόσον το άτομο έχει τις αισθήσεις του.

• Άμεση κλήση για ιατρική βοήθεια και διακομιδή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο - και κατά τη διάρκεια της νύχτας - ορατός είναι ο κίνδυνος υψηλής επικινδυνότητας και πολύ υψηλού κινδύνου θερμικής επιβάρυνσης. Στο «βαθύ κίτρινο» που χρωματίζεται η υψηλή επικινδυνότητα σύμφωνα με το Heat-Alarm του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπάρχει κίνδυνος για «εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (π.χ. εξάντληση) για όλες τις ομάδες του πληθυσμού», ενώ «η απουσία πρόσβασης σε κλιματιζόμενο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία».

Στον πολύ υψηλό κίνδυνο (βαθύ πορτοκαλί) υπάρχει πολύ ισχυρή επιβάρυνση. Στις οδηγίες του, το Αστεροσκοπείο αναφέρει ότι υπό αυτές τις συνθήκες «είναι πιθανή η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (π.χ. θερμοπληξία) σε όλες τις ομάδες πληθυσμού». Επιπλέον, τονίζεται ότι «η έκθεση στον ήλιο ή/και η σωματική δραστηριότητας (άσκηση ή εργασία) κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία. Η απουσία κατανάλωσης υγρών και ηλεκτρολυτών ή/και η απουσία επαρκούς δροσισμού του σώματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία. Ευνοούνται η χαμηλή ποιότητα του αέρα (π.χ. αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων) και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. επιδείνωση κατάστασης άσθματος). Είναι πιθανές οι διακοπές παροχής ρεύματος».

kosmoslarissa.gr (από Μαρία - Νίκη Γεωργαντά, Πρώτο Θέμα)