Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πολιτικής και φυσικά και από εθνικής.
Η Δημοκρατία δοκιμάζεται και από τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την τραγική θέση της Αντιπολίτευσης και, όταν αυτό συμβαίνει, τότε κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα αποφευχθούν και εθνικές περιπέτειες.
Το πολεμικό κα θερμό κλίμα που επικρατεί από την Ουκρανία μέχρι την Μέση Ανατολή δεν αποκλείει τίποτε.
Στην πατρίδα μας ξέσπασε μια … μπόρα, εξ αιτίας την αδυναμίας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να αντιληφθεί τα προβλήματα της κοινωνίας και εξαιτίας της επιμονής της, να μείνει στην εξουσία, μ’ οποιοδήποτε τίμημα για την χώρα και φυσικά μ’ οποιονδήποτε τρόπο.
Ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος, είναι, ότι το πολιτικό προσωπικό είναι κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να υλοποιήσει τα αυτονόητα, κοιτάζοντας μόνο το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον και γυρίζοντας την πλάτη στα αδιέξοδα των πολιτών.
Μεγάλο παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε το απαράδεκτο νομοσχέδιο του «Γάμου» των ομοφυλοφίλων και οι πρωτοφανείς συγκλίσεις και αποκλίσεις των βουλευτών, που αψήφισαν ακόμα και την «κομματική πειθαρχία».
Λίγοι, ψήφισαν με βάση τον όρκο, που έδωσαν εις το όνομα της «Αγίας Τριάδος». Οι υπόλοιποι ψήφισαν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα, προκειμένου να μην χάσουν την «καρέκλα» και τον «μισθό».
Πέραν τούτων, ο τρόπος, που κινούνται τα πολιτικά πράγματα, σε συσχετισμό με την εικόνα των κομμάτων και με τις αντιδράσεις της κοινωνίας, είναι ανησυχητικός.
Ένας χρόνος πέρασε, μετά την τραγωδία των Τεμπών και δεν έχει αλλάξει τίποτε, ώστε να λάμψει η αλήθεια.
Γονείς, συγγενείς και φοιτητές απ’ όλη την χώρα κατέφθασαν στον τόπο του εγκλήματος, για να αφήσουν λίγα λουλούδια και για να προσευχηθούν, για τις ψυχές των αδικοχαμένων.
Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αισθάνθηκε την θρησκευτική και εθνική ανάγκη. Πράγμα που έγινε και σ’ όλες τις Εκκλησίες της χώρας.
Ένας χρόνος πέρασε και ήταν αρκετός, για να μεγαλώσει ο πόνος και η οργή των γονέων και των συγγενών των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
57 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους, κυρίως φοιτητές, και εκατοντάδες επιβάτες, της μοιραίας αμαξοστοιχίας, τραυματίστηκαν και θα φέρουν ψυχικά τραύματα σ’ όλη τους την ζωή.
Η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρωτοφανείς και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, με μηχανορραφίες και με το μπάζωμα του χώρου, ώστε να χαθούν ουσιαστικά στοιχεία του εγκλήματος, προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση.
Τα όσα ελέχθησαν και συνέβησαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι μελανά σημάδια, για τον τρόπο που λειτουργεί, τόσο η Δημοκρατία, όσο και η Δικαιοσύνη, μ΄όσα είπε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε συγγενείς των θυμάτων.
Η φτηνή δικαιολογία του «Ανθρώπινου λάθους» δεν πείθει κανέναν, όπως και δεν θα λησμονηθεί από κανέναν η δήλωση των φοιτητών, προχθές, στον χώρο του εγκλήματος, ότι «δεν θα ξεχασθεί το έγκλημα αλλά θα ναι για πάντα νωπό».
Οι ψυχές των αδικοχαμένων δεν ήταν αριθμοί αλλά ήταν ανθρώπινες υπάρξεις, από Πατέρα και Μάνα.
Η κοινωνία περιμένει τρεις απαντήσεις.
Πρώτον να μην ξαναγίνει τέτοια ανθρωποθυσία.
Δεύτερον να διαλευκανθεί η υπόθεση με απόλυτη διαύγεια.
Τρίτον να αποδοθεί δικαιοσύνη, ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν είναι στην πολιτική σκηνή και φυσικά να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Ο Πυθαγόρας, ο Σάμιος, ο φιλόσοφος (580-500π.Χ.), που επινόησε την τριμερή δομή της ψυχής, έλεγε «Δικαιοσύνη άσκει και λόγω και έργω» δηλ. να ασκείς Δικαιοσύνη και με τα λόγια και με τα έργα.
Ένα άλλο θέμα, που ταλανίζει την κοινωνία είναι το Αγροτικό-Κτηνοτροφικό.
Κάποτε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ήταν αφεντικά στα σπίτια και στα χωράφια, που γεννήθηκαν και που μεγάλωσαν, με τεράστια προσφορά στους πολίτες. Ήταν η «ραχοκοκκαλιά» της κοινωνίας. Τώρα είναι οι φτωχοί και απαξιωμένοι.
Το κίνημά τους αγκαλιάστηκε απ ‘όλη την κοινωνία και ανησύχησε τους πάντες, το σύνθημά τους «χωρίς εμάς τι θα φας;».
Δίκαια τα αιτήματα και μεγάλη η αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προσπαθεί, με «χάντρες και καθρεφτάκια», να ξεγελάσει τους αγροκτηνοτρόφους.
Η εξέγερση δεν είναι «υποκινούμενη» όπως έλεγε ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο οποίος, ως αρμόδιος κάποτε, διέλυσε το ποδόσφαιρο της χώρας.
Όλη η Αγροτιά… χαροπαλεύει. Οι Θεσσαλοί, όμως αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά την «Βιβλική» καταστροφή, νοιώθουν πιο βαθειά στην ψυχή τους την ολική καταστροφή και πολλοί απ’αυτούς ζουν στα κοντέϊνερ με άτυπους μετανάστες δηλ. λαθρομετανάστες.
Το ξέσπασμα των Αγροτών και κτηνοτρόφων συγκλονίζει το Μαξίμου, το οποίο φοβάται ένα γενικευμένο ξεσηκωμό, την στιγμή, που ο Λαός και η Αντιπολίτευση, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Από παντού επίσης βάλλεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για το θέμα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπου πολιτικοί και πολίτες, εκπ/κοί και φοιτητές δυσπιστούν για την αναγκαιότητα αυτών των Ιδρυμάτων.
«Όχι στα πληρωμένα πτυχία» λέγουν οι φοιτητές, οι οποίοι αντί να είναι στα Αμφιθέατρα, κατέβηκαν στους δρόμους, για να σταματήσουν την … δήθεν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Η εμμονική στάση του αρμόδιου… Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, πρώην Πασόκου, έχει εξοργίσει τους πάντες. Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δίχασε το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων, έκανε … πίσω και δεν το ψηφίζει το νομοσχέδιο, για να μην ισχύσει το «και έσται η δεύτερη πλάνη χείρων της πρώτης».
Έτσι μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, που λέγεται κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. δηλαδή του Παύλου Μαρινάκη, οποίος προσπαθεί να τον απαξιώσει, μήπως και σώσει την καταρρέουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, και στον τομέα της «εμπορευματοποίησης της Παιδείας».
Εκτός από τον πολιτικό… χαμό μέσα στην Ν.Δ., του Μητσοτάκη με τον «Γάμο» των ομοφυλοφίλων είχαμε και το πολιτικό «ντόμινο» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Εμφύλιος σπαραγμός και απαράδεκτες συμπεριφορές επισκίασαν το Συνέδριο.
Από το «φέρτε αντίπαλο» του Κασσελάκη φτάσαμε στο «χάνω – χάνεις» και τραυματίστηκε … θανάσιμα η εικόνα του Σύριζα.
Οι εκλογές, που πολλοί ζητούσαν, τελικά ματαιώθηκαν και το κόμμα φαίνεται διχασμένο όσο ποτέ άλλοτε.
Η ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών ένα μόνο πράγμα εξυπηρετεί, το να περιοριστούν οι απώλειες στις Ευρωεκλογές.
Ο «υποπροθεσμία» Πρόεδρος χωρίς εκλογές είναι … μετέωρος και «χωρίς λευκή επιταγή».
Η εσωκομματική Αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας υπέστησαν την πρώτη εσωκομματική ήττα.
Οι πολίτες βλέπουν μια ισορροπία τρόμου, ενώ είναι όλοι χαμένοι.
Στα μάτια της κοινωνίας η φθορά είναι μεγάλη και θα αποτυπωθεί καθαρά στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Ας μην χαίρεται και τόσο πολύ η Ν.Δ. του Μητσοτάκη, για την κατάσταση στο Σύριζα, γιατί τα άσχημα μαντάτα θα έρθουν και γι’ αυτήν με τις Ευρωεκλογές.
Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στην Ν.Δ. το ποσοστό του 27% και αποκαλύπτει ότι το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι πλέον αγεφύρωτο.
Τα πράγματα είναι άσχημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Πάντως ο Πρωθυπουργός έφυγε για την Ινδία και για το Κατάρ, φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν, και στην πρωτεύουσα του οποίου, η Μαρέβα Γκραμποβσκι, σύζυγος του Μητσοτάκη, ήταν … το τιμώμενο πρόσωπο στην εκεί έκθεση «Design Doha”. Το «μάρμαρο» του αεροσκάφους το πλήρωσε ο Λαός…!
Μακάρι να εφαρμόσουμε ως κοινωνία, αυτό που έλεγε ο Πιττακός, φιλόσοφος Μυτιληναίος (650-570) ότι «η καλύτερη Δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται να αρνούνται της Διακυβέρνηση της χώρας».
Εκλογές έρχονται. Ο Λαός ας κάνει αυτό που συμφέρει τους πολλούς και όχι αυτό που οφελεί του Ολιγάρχες της Ενέργειας, της Τροφικής αλυσίδας και τα τρωκτικά των Μ.Μ.Ε.