Μετά τη συμμετοχή και διάκρισή της στην 42η εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του ΕΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2021 η μαθήτρια Μαρία Ερωτοκρίτου της Α τάξης του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 1ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Φιλανδίας που πραγματοποιήθηκε στην Λαπωνία από 2 έως 9 Απριλίου 2022. 

Η μαθήτρια γράφει για την εμπειρία της:

«Τον περασμένο  Φεβρουάριο ενημερώθηκα από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας ότι επέλεξαν εμένα και 3 ακόμη κοπέλες από τη Θεσσαλονίκη να στελεχώσουμε την ελληνική αποστολή που θα συμμετείχε στο πρώτο διεθνές forum του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Φινλανδίας. Το συγκεκριμένο γεγονός θα λάμβανε χώρα στο Ροβανιέμι, την πρωτεύουσα  της Λαπωνίας που όλοι γνωρίζουμε ως πατρίδα του Αγίου Βασίλη, από 2-9 Απριλίου 2022 με συμμετοχή νέων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.  Ενθουσιάστηκα πολύ με την πρόσκληση, συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία που δεν ήθελα για κανένα λόγο να χάσω καθώς θα ήταν ένα ταξίδι σε έναν τόπο που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να κάνουν και μάλιστα πριν κλείσουν τα 16 τους χρόνια.

Η διαδικασία καθορισμού των ημερών και ωρών των πτήσεων ήταν αρκετά επίπονη διότι το Ροβανιέμι δεν είναι συνηθισμένος προορισμός και απέχει πολύ από τη χώρα μας. Καταφέραμε όμως μετά από αρκετές τροποποιήσεις του προγράμματος μας να βρεθούμε και οι 4 μας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πολύ νωρίς το πρωί την 1η Απριλίου πανέτοιμες και  ενθουσιασμένες για το ταξίδι. Μετά από τέσσερις
κουραστικές πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναχό, τη Φρανκφούρτη και το Ελσίνκι φτάσαμε τελικά αργά το βράδυ στο Ροβανιέμι. Το τοπίο αν και ήταν νύχτα ήταν μοναδικό. Όλα ήταν χιονισμένα και παγωμένα με θερμοκρασία στους -7.  

Η διαμονή μας είχε κανονιστεί  από την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου και όλες οι αποστολές μέναμε σε μικρά ξύλινα σαλέ, που βρίσκονταν δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο της πόλης τα οποία ήταν λες και ήταν βγαλμένα από  παραμύθι. Οι συγκάτοικοι μου ήταν από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς είναι αρχή του συνεδρίου να έρχονται σε επαφή άτομα από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες,  ώστε να υπάρχει πολιτισμική ανταλλαγή.

Οι πρώτες δύο ημέρες του συνεδρίου περιλάμβαναν τις  διαδικασίες δόμησης ομάδων, όπου όλοι οι σύνεδροι (delegates), είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε δια μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Ήρθαμε σε επαφή με άτομα από όλες τις Ευρωπαϊκές  χώρες και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους από πρώτο χέρι.  Στο πρόγραμμα Eurovillage, που οργανώθηκε την πρώτη ημέρα,  οι σύνεδροι κάθε χώρας έπρεπε να φέρουν ο καθένας φαγητό από τον τόπο του ώστε να ανταλλάξουμε μεταξύ μας γευστικές εμπειρίες.

Τις επόμενες ημέρες, καθώς είχαμε ήδη χωριστεί στις επιτροπές μας, κληθήκαμε να εργαστούμε ομαδικά πάνω στα φλέγοντα θέματα που είχαν ανατεθεί σε κάθε επιτροπή ξεχωριστά. Αυτά σχετίζονταν κυρίως με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις Αρκτικές περιοχές. Η απότομη κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας στον αρκτικό κύκλο που έχει ως συνέπεια το λιώσιμο των πάγων και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών φυλών αποτέλεσαν ορισμένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του συνεδρίου. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις τοπικές γεύσεις σε εστιατόρια του Ροβανιέμι και να κάνουμε βόλτες στο πανέμορφο χιονισμένο κέντρο της πόλης.

Η πέμπτη ημέρα ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά  σε πολιτισμικές δραστηριότητες. Ταξιδέψαμε στο μαγευτικό χωριό του Αϊ Βασίλη και ήταν σαν να πραγματοποιείται η πιο αθώα παιδική μας φαντασίωση. Κάναμε έλκηθρο που το οδηγούσαν τάρανδοι και δεν πιστεύαμε ότι το ζούσαμε στ’ αλήθεια. Μας έφεραν  σε επαφή ακόμη και  με τα  χάσκι της περιοχής. Αργότερα το  ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε το Euroconcert, όπου αρκετοί  συμμετέχοντες μας ψυχαγώγησαν με τις μουσικές και χορευτικές τους ικανότητες κλείνοντας υπέροχα αυτή την αξέχαστη ημέρα.

H έκτη και έβδομη ημέρα ήταν γεμάτη συνεδριακές δράσεις. Κάθε επιτροπή παρουσίασε στη  γενική ολομέλεια του συνεδρίου το τελικό της ψήφισμα και όλοι οι σύνεδροι παρέθεσαν τις απόψεις τους σε μια ζωντανή και παραγωγική συζήτηση. Το τελευταίο βράδυ πραγματοποιήθηκε το Gala Dinner, το αποχαιρετιστήριο δείπνο, σε ένα πολυτελές εστιατόριο της πόλης, όπου ανακοινώθηκε το τέλος αυτού του επιτυχημένου συνεδρίου. Σε μια ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης χαιρετήσαμε τους νέους φίλους που αποκτήσαμε από όλη την Ευρώπη και με τους οποίους μοιραστήκαμε αυτή την αξέχαστη εβδομάδα. Το βράδυ έκλεισε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο καθώς στις 2 τα ξημερώματα καταφέραμε να δούμε επιτέλους το Βόρειο Σέλας. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια αυτή η εμπειρία!

Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα, έχοντας κλειδώσει στο μυαλό και στην καρδιά μας όλες τις υπέροχες εικόνες και έχοντας δημιουργήσει τόσο όμορφες αναμνήσεις δεν σταματήσαμε να μιλάμε για τις αμέτρητες εμπειρίες που αποκτήσαμε και τις νέες φιλίες που σχηματίσαμε. Κάθε μία από τις εφτά μέρες ξεχωριστά είχε τη δική της μαγεία και έχει αφήσει πολύ έντονο αποτύπωμα μέσα μου.»

Η διευθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας συγχαίρουν θερμά την μαθήτριά μας για την νέα της διάκριση και της εύχονται πολλές ακόμη επιτυχίες στο μέλλον.