Η επούλωση είναι μια διαδικασία αναγκαία και ωφέλιμη. Μην κλείνεις την πόρτα στα δύσκολα συναισθήματα


Το ταξίδι της ανάκαμψης μετά από έναν χωρισμό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, εναλλαγές συναισθημάτων, ένας δρόμος μεταβατικός. Μπορεί να κρατήσει λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης, τον τρόπο που τελείωσε, αλλά και όσα έχεις νιώσει μέσα σε αυτή.

Πολλοί προσπαθούν να αποβάλλουν από μέσα τους βιαστικά κάθε δύσκολο συναίσθημα και κρατούν απασχολημένους τους εαυτούς τους για να μη σκέφτονται, να μη νιώθουν τίποτα. Κι όμως, αυτά τα συναισθήματα δεν πρόκειται να φύγουν. Φωλιάζουν εκεί, κάπου κρυφά, σκοτεινά και μόλις ξεχαστείς λίγο και σταματήσεις να τα παλεύεις, εμφανίζονται ξαφνικά και σε κατατρέχουν, εκεί που νόμιζες πως είχες επουλώσει τις πληγές σου και είχες προχωρήσει παρακάτω.

Η επούλωση των πληγών ενός χωρισμού είναι μια διαδικασία που δεν μπορείς να αποφύγεις. Και, αν το σκεφτείς αλλιώς, δεν πρέπει και να το επιδιώκεις. Όλοι έχουμε ανάγκη να πλοηγηθούμε στο φάσμα των διαφορετικών συναισθημάτων και να θεραπευθούμε μέσα από αυτό. Στην τελική, μόνο καλά θα σου προσφέρει αυτή η διαδικασία.

Πώς μπορεί, όμως, αυτή η διαδικασία να γίνει πραγματικά ωφέλιμη; Το Stylecaster συγκέντρωσε τις γνώμες των ειδικών για τα συναισθηματικά στάδια ενός χωρισμού και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να βγεις πραγματικά πιο δυνατ@ από αυτή την εμπειρία:

Αν δε το έχεις ήδη κάνει, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα μια δύσκολη, όσο και κοστοβόρα διαδικασία. Τα οφέλη της, όμως, είναι αδιαμφισβήτητα και μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί θεραπευτές πρόθυμοι να βοηθήσουν έναντι ενός μικρού αντιτίμου, ενώ μπορείς πάντα να κάνεις και πιο αραιά τις συνεδρίες σου. Ακόμη κι αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Μπορείς, επιπλέον, να ζητήσεις δωρεάν προγράμματα ψυχικής υποστήριξης, όπως αυτά που παρέχουν αρκετοί δήμοι, αλλά και φορείς. Λύσεις υπάρχουν και το όφελος για σένα είναι εγγυημένο.

Δημιούργησε μια νέα ρουτίνα, με επίκεντρο τον εαυτό σου

Η ζωή μετά τον χωρισμό αφήνει ένα κενό. Η συνεργασία με έναν θεραπευτή για την ανάπτυξη μιας νέας ρουτίνας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Η Michele Goldman, PsyD, προτείνει τη δημιουργία μιας ρουτίνας με επίκεντρο τον εαυτό σου και στόχο την ευχαρίστησή σου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μαραθώνιους μπροστά στην τηλεόραση, παρέα με σειρές. Τώρα είναι μια υπέροχη στιγμή για να κάνεις όλα όσα ανέβαλες για καιρό. Ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι ή παρακολούθησε εκείνο το σεμινάριο που σε ενδιαφέρει. Εξερεύνησε τις δυνατότητές σου και πες «ναι» σε νέες εμπειρίες.

Θύμιζε στον εαυτό σου πόσο υπέροχος είναι

Έχεις δει εκείνες τις ταινίες που οι γυναίκες αφήνουν μηνύματα με κραγιόν στον καθρέφτη για έναν σύντροφο; Και ποιος είπε ότι δε μπορείς να το κάνεις για τον εαυτό σου; Κόλλα χαρτάκια στο ψυγείο, άφησε σημειώματα στο γραφείο σου και γενικώς βρες χαριτωμένους τρόπους να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο υπέροχος είναι. Όπως κι αν σου ακούγεται, θα διαπιστώσεις ότι κάτι τόσο απλό μπορεί πραγματικά να σου φτιάξει τη διάθεση και να προσανατολίσει τη σκέψη σου προς μια θετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Lee Phillips, PhD, οι επιβεβαιώσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την παρακίνηση, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και την αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν ενσωματώνονται στην πρωινή ή τη νυχτερινή ρουτίνα.

Εξασκήσου στο «σερφάρισμα» των συναισθημάτων

Η δρ. Goldman επισημαίνει ότι η αποφυγή ή η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί, στην πραγματικότητα, να παρατείνει την περίοδο «πένθους». Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να υιοθετήσεις μια προσέγγιση περιέργειας, για να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως «emotion surfing», περιλαμβάνει την παρατήρηση και την αναγνώριση των συναισθημάτων σου, το να αφιερώνεις χρόνο στο να τα βιώνεις, χωρίς να τα κρίνεις και, τελικά, στο να βρίσκεις τρόπους να απελευθερωθείς από αυτά.

Θέσε όρια

Σε έναν κόσμο τόσο δικτυωμένο και συνδεδεμένο χάρη στα social media, είναι δύσκολο να αποκοπείς πραγματικά από κάποιον. Όσο δύσκολο είναι, όμως, άλλο τόσο είναι και απαραίτητο, ειδικά εάν νιώθεις ότι κάθε νέο που βλέπεις για έναν πρώην σύντροφο δε σε βοηθά καθόλου να ξεπεράσεις το χωρισμό. Γι’ αυτό πάτα αυτό το unfriend ή ακόμη και το block χωρίς ντροπή. Αναλογίσου αυτές τις κινήσεις ως μια μορφή αυτοφροντίδας και θυμίσου ότι είναι απολύτως ok να βάλεις μπροστά τις ανάγκες σου, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να νιώσεις καλύτερα. Ποιος νοιάζεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι; Σημασία έχεις εσύ και μόνο εσύ.

Η Dr. Goldman συνιστά, επίσης, να «καθαρίσεις τον χώρο σου από οτιδήποτε σε συνδέει με την παλιά σου ζωή, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά πιο αποτελεσματικά».

Αξιοποίησε το σύστημα υποστήριξής σου

Οι φίλοι είναι ένα υπέροχο πράγμα στη ζωή μας. Και το πιο υπέροχο απ’ όλα είναι ότι είναι πάντα εκεί, ακόμη και στα δύσκολα, κάνοντάς τα να δείχνουν πιο ασήμαντα και μικρά. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερη στιγμή να «κρυφτείς» στην αγκαλιά τους από τώρα που «παλεύεις» με τα δύσκολα συναισθήματα. Αφιέρωσέ τους όλο τον ελεύθερο χρόνο που μπορείς και άφησέ τους να σε βοηθήσουν να θεραπευτείς, να γελάσεις δυνατά και θυμηθείς ότι τίποτα δεν τελειώνει χωρίς λόγο. Και, στην τελική, αυτά που μένουν είναι εκείνα που αξίζουν πραγματικά.

savoirville.gr