Κείμενο – Φωτογραφίες – Βίντεο : Γιώργος Αναγνώστου, κάτοικος Παραμέρου
Προς όλους τους Αρμόδιους φορείς, Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύλης και ειδικούς Επιστήμονες της Περιφέρειας
Τριακόσια (300) μέτρα μόλις, από τα όρια του οικισμού Παραμέρου, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, ένα απίστευτο Γεωλογικό φαινόμενο με στοιχεία καθίζησης και κατολίσθησης. Είναι βορειανατολικά του Χωριού, κοντά στη Γέφυρα του ποταμιού (Τούρνος) και πάνω από το ποτάμι, σε απότομη βραχώδη πλαγιά 250 μέτρων περίπου.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε από την προηγούμενη Άνοιξη και εμφανίστηκε με μια κατολίσθηση στο μέσο της πλαγιάς. Φέτος όμως η κατολίσθηση θέριεψε και η καθίζηση της βάσης της πλαγιάς, όπου είναι και ο παλαιός Δασικός πλέον δρόμος που οδηγεί στο Δάσος, απέναντι του Χωριού, είναι τρομακτική. Σε μήκος 200 μέτρων το οδόστρωμα μέρα με τη μέρα μετακινείται με ρωγμές, εξογκώματα και βυθίσεις. Η δύναμη της καθίζησης είναι τέτοια που πλέον ο δρόμος είναι απροσπέλαστος , η γέφυρα που υπάρχει στο ποτάμι έχει αποκολληθεί από τα πέδιλά της και είναι στον αέρα, το ποτάμι με τη συμπίεση που υφίσταται η κοίτη του έχει μετατοπισθεί, η διέλευση έστω και με τα πόδια είναι άκρως επικίνδυνη, αφού κανείς δεν ξέρει πότε αυτή η πλαγιά θα καταρρεύσει.
Το τοπίο έγινε φοβερό και απόκοσμο.
Η επικοινωνία του χωριού με το Δάσος απέναντι έχει αποκοπεί εντελώς. Εναλλακτική – κοντά εκεί – χάραξη δεν είναι εφικτή. Οι κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι έχουν άμεσο πρόβλημα πρόσβασης προς το δάσος. Τώρα πλέον για να πας απέναντι του χωριού, δια μέσου Βαθυρρεύματος, θα χρειαστείς τουλάχιστον πενήντα (50) χιλιόμετρα με επιστροφή. Εκεί που μέχρι τώρα ήταν 4 έως 5 χιλιόμετρα συνολικά.
Το Γεωλογικό αυτό φαινόμενο είναι το δεύτερο στο Παράμερο. Πριν 12 χρόνια περίπου, κάτι αντίστοιχο στα Δυτικά του οικισμού – προς Λιβαδοχώρι – εξαφάνισε τεράστια πλαγιά, μαζί με χωράφια που υπήρχαν και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Οπότε μάλλον χρειάζεται σοβαρή μελέτη των φαινομένων αυτών από Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και από κλιμάκιο της Περιφέρειας σχετικό με μελέτη Γεωλογικών φαινομένων.
Το χωριό υφίσταται αυτή τη στιγμή έναν αναπάντεχο αποκλεισμό. Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις. Εννοείται ότι το λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες. Προσοχή απ’ όλους μας και ειδικότερα από τυχόν περιπατητές που τυχαίνει να μην γνωρίζουν την περιοχή.
Τέτοια φαινόμενα, τουλάχιστον στο Παράμερο και το Λιβαδοχώρι, υπήρχαν ανέκαθεν, σε μικρότερο όμως βαθμό. Τελευταία εξελίσσονται εντονότερα.
Οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας, την επιβάρυνση και επιδείνωση που θα προέκυπτε Γεωλογικά για τις περιοχές μας, αν επιχειρούνταν – όπως κάποιοι ευαγγελίζονται – τεράστιοι δρόμοι και πλατείες Αιολικών για Ανεμογεννήτριες, ανάντι αυτών των οικισμών.
Η ΦΥΣΗ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θέλουν ΣΕΒΑΣΜΟ!