Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.
Συνήθως οι καλοκαιρινοί μήνες, τουλάχιστον εδώ και μερικές δεκαετίες, ήταν χρόνος ανάπαυσης, αναψυχής, ανεμελιάς και απόλαυσης.
Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν άρδην και το φετινό καλοκαίρι είναι θερμό, όχι μόνο από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και με τα προβλήματα, που έχει η χώρα μας με την οικονομία, την ακρίβεια, τον πόλεμο και την εξωτερική πολιτική.
«Ενός κακού αρχομένου, μύρια έπονται» έλεγε ο Αρχαίος ποιητής Σοφοκλής (496-406 π.Χ.) δηλ. «όταν ξεκινάει ένα κακό ακολουθούν πολλά άλλα.
Έτσι η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο.
Εάν εξαιρέσει κανείς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, οι υπόλοιποι Ταγοί της χώρας ήταν μετριότητες και αδύναμοι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολιτών.
Κάπως έτσι φτάσαμε στα καταστροφικά Μνημόνια που αντί να μας βγάλουν από την μιζέρια και το χρέος των περίπου 220 δις. μας το διπλασίασαν.
Μας πήρε… σβάρνα και η Πανδημία, που ξοδεύτηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα σφετερίστηκαν οι ολίγοι και οι Εκλεκτοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το κακό, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία από την Ρωσία και τα πράγματα χειροτέρεψαν για όλους.
Καταστροφικές αποδεικνύονται οι επιβληθείσες κυρώσεις για όλη την Ευρώπη, πλην της Τουρκίας που βρήκε ευκαιρία να ωφεληθεί, να απαιτήσει, να βγει από την αφάνεια και να επιζητεί ρόλο στην κρίση.
Η Τουρκία αγοράζει σιτάρι από την Ρωσία, που είναι κλεμμένο από την Ουκρανία.
Η φοβική και αναποτελεσματική Ε.Ε. άργησε να ξυπνήσει και ταυτόχρονα έδειξε πως οι «ομόφωνες» αποφάσεις είναι δύσκολες πλέον.
Το ΝΑΤΟ, που ήταν «κλινικά νεκρό», κατά την άποψη του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, έγινε η αιτία, μαζί με τον αυταρχισμό του Πούτιν, να ανάψουν οι συγκρούσεις. Ο Διογένης ο Κυνικός (412-323 π.Χ.), που έδινε μεγάλη σημασία στον άνθρωπο, έλεγε «Άνθρωπον ζητώ».
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανθρώπινη ζωή έγινε «RES», δηλαδή πράγμα, κατά την άποψη των Ρωμαίων.
Καμία αξία δεν έχει η Ανθρώπινη ψυχή, μπροστά στα κέρδη και τις Μπίζνες, που κρύβουν όλες οι πολεμικές συρράξεις.
Έτσι βρήκε ευκαιρία ο Ερντογάν να ανασυστήσει την Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, υβρίζοντας, απειλώντας, εκβιάζοντας και καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής.
Ζητά, ο Σουλτάνος, ακόμα και την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, για να μπει η Σουηδία και η Φιλανδία στο ΝΑΤΟ.
Φαίνεται, πως άρχισαν να αντιλαμβάνονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε., ότι έχουν να κάνουν με έναν επικίνδυνο άνθρωπο, που βούλιαξε την Τουρκία στο χρέος και των φτώχεια.
Ενώ, πριν μια εβδομάδα, μας έλεγαν οι σύμμαχοι το «βρείτετα με τους Τούρκους» τώρα άλλαξαν, τουλάχιστον λεκτικά, πορεία και στηρίζουν τα Δίκαια της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Μέση Ανατολή.
Πρέπει, εδώ, να εξάρουμε και την σθεναρή θέση της Γαλλίας και του Πρόεδρου Μακρόν, που είναι… ακρογωνιαίος λίθος των Ελληνικών θεμάτων.
Όλη αυτή η κατάσταση -ο πόλεμος, οι κυρώσεις,οι θάνατοι,η αλλαγή συνόρων- έφεραν και δύο μεγάλες κρίσεις, την ενεργειακή και την επιστημονική.
Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στα καύσιμα και το Αέριο.
Η δε ρήτρα αναπροσαρμογής, που πέτυχαν οι Ολιγάρχες, μοιράζει … εγκεφαλικά.
Στενάζει η κοινωνία, γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα αποτελεσματικά, εξαρχής, αλλά έγιναν λανθασμένες κινήσεις.
Δεν είναι δυνατόν να έρχονται λογαριασμοί ρεύματος με 1.160ευρώ συνολικά και η κατανάλωση να είναι μόνον 160ευρώ, ενώ η ρήτρα της ντροπής και της απάτης να είναι 1.000 ευρώ.
Υπάρχει μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, όχι μόνο εξ αιτίας του πολέμου, αλλά γιατί είναι ανύπαρκτη η πρωτογενής παραγωγή και οι ανασχετικοί παράγοντες.
Το κλείσιμο του Λιγνίτη, η εμμονή στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) οι οποίες χρηματοδοτούνται με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και η Πράσινη Ενέργεια αποδεικνύονται καταστροφικά, προς το παρόν.
Στήνουν φωτοβολταϊκά χωρίς να φτιάξουν ΔΙΚΤΥΟ, που να μεταφέρει την ενέργεια. Το απαρχαιωμένουπάρχον δίκτυο και προβληματικό αποδεικνύεται και δεν φτάνει παντού.
Δυστυχώς, τα έξοδα για τους πολίτες τρέχουν και τα νοικοκυριά καταστρέφονται.
Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 εξοντώθηκαν οι βιομηχανίες, αφού το κόστος για το ρεύμα έγινε τέσσερες φορές ακριβότερο.
Εννέα στους δέκα εμπόρους είναι σε απόγνωση και η αλυσίδα των τροφίμων αλλάζει τιμές, στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθημερινά.
Πάντως στην Ισπανία η βενζίνη κοστίζει 1,70 ενώ στην Ελλάδα πήρε την τρελή… ανηφόρα και πιθανώς να αγγίξει τα τρία ευρώ.
Εάν πάνε έτσιτα πράγματα, ενδεχομένως, να ξεχάσουμε την χρήση των Ι.Χ. ακόμη και τις Κυριακές, αλλά θα πληρώνουμε όλα τα τέλη, για την κατοχή του αυτοκινήτου.
Είμαστε η Τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στα καύσιμα. Αυτό τα λέγει όλα.
Βέβαια, δεν μας φτάνουν όλα αυτά έχουμε και τον Θάνο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας, χωρίς να έχει καμία σχέση με την Υγεία, που θέλει να μας … φορτώσει με τέταρτο εμβόλιο … «Αναμνηστικό».
Την γνωρίζει την παροιμία που λέγει «τι να θυμηθώ κρεμμυδάκι μου, κάθε μπουκιά και δάκρυ».
Αντί να γυρίσουν πίσω τους Υγειονομικούς που τους έβαλαν, όχι ηθικά, σε Αναστολή, κοιτάζουν τα συμφέροντα του «Ελληναρά» Μπουρλά, της Φάϊζερ…!
Επειδή λοιπόν μάλλον πάμε για «θερμό καλοκαίρι», ας καταλάβει ο Μητσοτάκης ότι έχουμε Δημοκρατία και οφείλει να ενημερώνει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για όλα τα Εθνικά θέματα, όπως και τονΛαό.
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και δεν είναι τσιφλίκι του εκάστοτε Πρωθυπουργού.
Τα νησιά πρέπει να είναι σαν «Αστακός» οπλισμένα για να μην έχουν την τύχη της Πονεμένης και Αδελφικής μας Κύπρου.
Μίλησε και ο Κώστας Καραμανλής.
Είπε μερικές αλήθειες αλλά άργησε πολύ …!
Αν και μερικά από αυτά τα απαράδεκτα, πουκάνει ο Μητσοτάκης, τα έκανε και αυτός, ως Πρωθυπουργός.
Ο Λαός, έξω και πέρα απ’ αυτά, περιμένει εκλογές ή τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο, για να βγάλει την χώρα από τα δύσκολα, από τα αδιέξοδα, από τον Λαϊκισμό, από το ψεύδος, την προπαγάνδα και, ενδεχομένως, και από την Διαφθορά.