Συμφωνία για τη δημιουργία πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής στην Αθήνα έχουν υπογράψει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο κυπριακό ΑΕΙ, και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, που ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Metropolitan General και το μαιευτήριο Λητώ. Η συμφωνία συνήφθη ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Η σχολή θα εγκατασταθεί στο κτίριο της πρώην Olympic Catering στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, ενώ οι φοιτητές θα κάνουν την πρακτική άσκησή τους στα νοσοκομεία του CVC.

Η συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ειδικότερα, υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια της τάξης των 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στη Λευκωσία και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο.

Με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στην αλλοδαπή και την ισχύ τους στην Ελλάδα, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, το πτυχίο της ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά. Οπως άλλωστε αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο. Η αναγνώριση θα εδράζεται στην πρόβλεψη ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Πάντοτε υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων.

Πέραν της συμφωνίας της CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και την ιδιοκτησία των ακινήτων της πρώην Olympic Catering στο Ελληνικό για πανεπιστημιακό παράρτημα ιατρικής σχολής, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης που διαχειρίζεται η Lamda ώστε σε δεύτερη φάση να ανοίξουν και άλλα τμήματα σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)