Η νεοπαγής διάταξη που περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα, υποχρεώνοντας μία σειρά επαγγελματιών, όπως γιατρούς, παιδαγωγούς και ψυχολόγους, να ειδοποιούν τις Αρχές όταν διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία – ανεξαρτήτως του τι δηλώνει το θύμα – αποδείχθηκε αρκετή για να σημάνει συναγερμός στις Αρχές στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα. Η κατάθεση του γιατρού της ιδιωτικής κλινικής στην οποία μετέβησαν ο προφυλακισμένος πλέον δικηγόρος με τη σύζυγό του, με εμφανέστατα τα σημάδια της κακοποίησης, ήταν καταλύτης για τις ποινικές εξελίξεις. Η ενημέρωση για την υποχρέωσή του που πηγάζει από τον ίδιο τον νόμο και η ενσυναίσθηση που έδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης διάταξης, που αποτελεί μέρος του νομικού οπλοστασίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο γιατρός δεν πίστεψε το αρχικό αφήγημα, περί της πτώσης του θύματος από σκάλα, καθώς αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή πως είχε να κάνει με θύμα κακοποίησης. «Με την υπόθεση αυτή, ακόμα και όσοι επαγγελματίες δεν γνώριζαν, έμαθαν για την υποχρέωσή τους αυτή, με στόχο την προστασία των θυμάτων» έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και προσέθεταν ότι ο ποινικός νόμος θωρακίζει τους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με το ακαταδίωκτο απέναντι σε εκδικητικές σε βάρος τους μηνύσεις από πλευράς των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία την κατάθεσή τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους.

Η υπόθεση Λύτρα, πάντως, αποτέλεσε το έναυσμα και για ένα νέο πλέγμα νομοθετικών μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με βάση τα οποία η προφυλάκιση δεν αποτελεί πλέον την εξαίρεση αλλά τον κανόνα για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας – όχι μόνο για τα κακουργήματα αλλά και για τα σοβαρά πλημμελήματα – και μπορεί να φτάνει τους έξι μήνες.

Τα ΝΕΑ