Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιομοναστήρου Τρικάλων λειτούργησε την Δευτέρα της Διακαινησίμου 17 Απριλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τέλεσε την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού.

Εν συνεχεία αναβίωσε το έθιμο της «Σημαίας» ή του «Λαβάρου», κατά το οποίο γίνετε πλειοδοτική δημοπρασία από τους πιστούς και το ποσό δίνεται ως οικονομική ενίσχυση στο Ναό, ενώ ο πλειοδοτών για το υπόλοιπο του χρόνου, θεωρείτε ευλογημένος.

Ακολούθως έλαβε χώρα η ευλογία των εικόνων, όπου οι πιστοί κρατώντας στα χέρια τους τις περιέφεραν στο χωριό προς ευλογία των κατοίκων, αλλά και των σπαρτών για καλή σοδειά και στη συνέχεια τις επέστρεψαν και επανατοποθέτησαν στο Ναό.

Κατόπιν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού αναβίωσε ο «Τρανός Χορός», όπου γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου και όχι μόνο, ντυμένες με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν παραδοσιακά πασχαλιάτικα τραγούδια.

Ο «Τρανός Χορός» να πούμε πως είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, καθώς δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ανδρών, παρά μόνο γυναικών και μάλιστα με συγκεκριμένο εθιμοτυπικό. Μπροστάρισσα η πιο «παλιά» παντρεμένη και ακολουθούσαν με σειρά οι υπόλοιπες, με τις ανύπαντρες γυναίκες προς το τέλος, ανάλογα με την ηλικία τους.

Στο τέλος στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων ο Σύλλογος Γυναικών, παρέθεσε παραδοσιακή φιλοξενία.