Ο Τρικαλινός σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, συναντιέται με τη συγγραφέα Τούλα Τίγκα μέσα από το βιβλίο της συγγραφέως Το φεγγάρι στο νερό. εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου στις 8,30 μμ στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου Κηρήθρες. Η συνάντηση των δύο σημαντικών ανθρώπων της τέχνης, αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το βιβλίο
Αρχές του περασμένου αιώνα στην καρδιά της Θεσσαλίας. Μια καινούργια εποχή ανατέλλει για τους ανθρώπους του κάμπου. Οι κολίγοι γίνονται νοικοκυραίοι, οι ιδέες ταξιδεύουν και ριζώνουν πιο εύκολα στις ψυχές των ανθρώπων και οι νέοι ονειρεύονται το δικό τους, αλλιώτικο μέλλον. Τρικαλινοί Ντακαίοι και Βολιώτες Ρουμπαίοι σμίγουν σε μια αυλή με μια στέρνα στη μέση, γεμάτη μυστικά και φεγγάρια στο νερό της. Ο παθιασμένος έρωτας του Πασχάλη για τη θάλασσα και τη Φιλίτσα θα ξαναγεννηθεί μέσα από παιδιά και εγγόνια, πιο δυνατός, ένοχος και αμαρτωλός. Ο Πασχάλης και η Φιλίτσα, και μαζί και μετά από αυτούς, η Λένω, η Βαΐτσα, ο Αντρέας, ο Κωνσταντής, η Αγγέλα, ο Λίνος και η μοναδική Ζαμπέτα θα ταιριάξουνε μια ιστορία απίθανη. Με φόντο τους αγώνες με τους εχθρούς και με τη ζωοδότρα γη, με την πείνα και τη φτώχεια που θεριεύει τα όνειρα, θα ξεδιπλωθεί η ζωή τους... μια ζωή γεμάτη έρωτες, πόθους, ζήλιες και ενοχές... μια ζωή που πότε φαντάζει λαμπερή πότε σκορπισμένη, σαν το φεγγάρι που άλλοτε καθρεφτίζεται ολόκληρο σε νερά ακύμαντα και άλλοτε σπασμένο σε νερά ταραγμένα.
Η Τούλα Τίγκα
Η Τούλα Τίγκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στο τέλος του πολέμου. Έζησε για λίγο στο Βόλο και για δεκαοκτώ χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Τρίκαλα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για νέους και μυθιστορήματα. Στα έργα της συγκαταλέγονται τα βραβευμένα με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου "Οδός Γραβιάς" (Εκδ. Πατάκη 1991), "Η εποχή των υακίνθων" (Εκδ. Πατάκη 1993) και το βραβευμένο με το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" "Τα χρόνια τρέχοντας" (Εκδ. Πατάκη 1999).
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταυτοποίηση και ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια. Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο. Προβάλλεται τώρα σε σχολεία της χώρας ενώ συνεχίζονται οι προβολές στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Στο ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (2013) γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών - παραμύθια για πάντα.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας Ένας λαμπερός ήλιος (2000) προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (Γερμανία-Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον «Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο».

Τα έργα του Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος προβλήθηκαν τo φθινόπωρο του 2014 σε 11 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ. Ανάμεσά τους και τα: COLUMBIA, HARVARD, YALE, STANFORD, Mc GILL, SIMON FRASER. Η περιοδεία περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις του ίδιου με το κοινό, διήρκεσε ένα μήνα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έγινε με την χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA). Λεπτομέρειες εδώ: http://www.onassisusa.org/specialevents.php?m=4&h=4

Πραγματοποιεί σεμινάρια κινηματογράφου, σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, προβολές και διαλέξεις πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Ιστορία, Ανάλυση Κινηματογραφικών Αρχείων, Ρατσισμός, Μετανάστευση.

Ειδικότερα, παραδίδει Σεμινάρια με θέμα Το Ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση και συνεργάζεται με τους καθηγητές μέσα στο σχολείο για την υλοποίηση μαθητικών ταινιών. Του αρέσουν τα παραμύθια κι έτσι το καλοκαίρι του 2014 εγκαινίασε καινούργιο κύκλο θερινών Εργαστηρίων με θέμα Κινηματογραφώντας προσωπικές ιστορίες και παραμύθια.

Γράφει κείμενα στο facebook και άρθρα σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Πολλά από αυτά είναι στην ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ:

http://www.parallaximag.gr/articles/vasilis-loyles

Φιλμογραφία (επιλογή)

2014  Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2013  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 115’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012  Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996  Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’