Ουσιαστική και λειτουργική «έξυπνη πόλη» θα είναι αυτή που θα κατορθώσει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει το απλό: να μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους οι υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και αυτές με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, στη βάση μιας ενιαίας πλατφόρμας. Στη βάση, δηλαδή, ενός συστήματος που ηλεκτρονικώς, άμεσα και ταχύτατα, θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες χωρίς περαιτέρω δυσκολίες και γραφειοκραικές αγκυλώσεις.
Αυτό τόνισε και πρότεινε σε δύο κατευθύνσεις ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής μιλώντας στην άτυπη επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ασχολείται με την παρέμβαση των ΟΤΑ στο νέο ΕΔΣΠΑ, και αναπτύσσοντας τις θέσεις του στο 7ο Green Connected World («Πράσινου» Διασυνδεδεμένου Κόσμου), που διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 στο ξενοδοχείο Divani Caravel η εταιρεία SmartPress AE. Ένα συνέδριο ανθρώπων της πληροφορικής και της τεχνολογίας, στο οποίο ο κ. Παπαστεργίου, προσκεκλημένος σε στρογγυλή τράπεζα, ανέπτυξε τη διπλή εμπειρία: ως Δήμαρχος και ως μηχανικός. Συγκεκριμένα, στο συνέδριο και στην ενότητα «Internet of Things» σε ελεύθερη μετάφραση, το ίντερνετ στην πράξη), όπου αναπτυσσόταν η συζήτηση για την «4η γενιά» του διαδικτύου, ο κ. Παπαστεργίου μετέφερε την απόφασή του να προωθήσει ουσιαστικές λύσεις για τους δημότες.
Αναρωτήθηκε: Γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, εξ αιτίας της αδυναμίας υπηρεσιών του ίδιου Δήμου να επικοινωνούν μαζί τους, εύκολα γρήγορα, ηλεκτρονικά; Γιατί θα πρέπει να μην υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων λειτουργίας των υπολογιστών και χρειάζονται χαμένες εργατοώρες, προκειμένου μια απλή επικοινωνία, να επιτυγχάνεται με κόπο; Γιατί θα πρέπει ο κάθε Δήμος να δυσκολεύεται να προμηθευτεί έγγραφα από μια δημόσια υπηρεσία, την ώρα που με ένα απλό «κλικ», αυτό μπορεί να γίνει; Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε, χρειάζεται μια ενοποίηση όλων των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε κοινές πλατφόρμες επικοινωνίας. Και συνέχισε, μιλώντας στην αντίστοιχη επιτροπή της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ, συμπυκνώνοντας τις απόψεις του στο εξής: Εχει σημασία, να μην προωθηθούν εντυπωσιακής φύσης έργα, αλλά έργα ουσίας, έργα άμεσης τεχνολογικής προσφοράς στον πολίτη, έργα που θα εξυπηρετούν τον καθένα και θα έχουν ωφέλειες την ταχύτητα, την αμεσότητα και την ουσιαστική απλοποίηση πτυχών της καθημερινότητας.