Η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει ξανά τραυματισμένη από την ψηφοφορία του τρίτου Μνημονίου. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πέσει στους 117 βουλευτές, αφού "Όχι" ακούστηκε από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 11 δήλωσαν "παρών", ενώ ένας βουλευτής του κυβερνόν κόμματος δεν ήταν στο κοινοβούλιο.
Στις 222 ψήφους προσμετρώνται και αυτές των τεσσάρων Τρικαλινών βουλευτών, όπως αναμενόταν. Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Σιμορέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Σκρέκας από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν στο σύνολό της τη συμφωνία που έφερε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Η διαδικασία στην ολομέλεια σημειώνεται πως ξεκίνησε τα ξημερώματα.
Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 39 διαφοροποιήσεις, ενώ στις 23 Ιουλίου ο αριθμός έγινε 36 & 5.
Άρον άρον έφυγε ο Τσίπρας
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αποχωρήσει αμέσως από την ολομέλεια, ψήφισε μαζί με τους βουλευτές που προηγήθηκαν στην ψηφοφορία προκειμένου να μην χάσουν τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο) για την επιστροφή στις περιφέρειες τους.
Συνολικά καταψήφισαν οι Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα, Ουζουνίδου και Κυρίτση - Παρών δήλωσαν Α. Μητρόπουλος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Τζήκα, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Λέβα, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κουρεμπές, Γ. Κυρίτσης, Μ. Κανελλοπούλου, Δ. Σεβαστάκης και Α. Καββαδία - Απών ο Γ. Ακριώτης.
Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Βουλή έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει μετά τις βαριές απώλειες στην ψηφοφορία του Μνημονίου.
Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Newsroom trikalaenimerosi.gr, με πληροφορίες από iefimerida