Άμεσες λύσεις στην καταβολή αποζημιώσεων, επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος και στήριξης των κτηνοτρόφων και αγροτών που απώλεσαν όλα τα υπάρχοντά τους από την κακοκαιρία Daniel, απαίτησαν πλημμυροπαθείς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων από κάθε εμπλεκόμενο φορέα της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Σε σημερινή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, αρχικά από τους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά εκδήλωσαν ενδιαφέρον με την παρουσία τους και πληγέντες από την Αγία Κυριακή και τον συνοικισμό Αμπελακίων, τέθηκαν εκ νέου τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες και επιχειρήσεις.
Θέματα αιχμής το στεγαστικό και η έκτακτη ενίσχυση
Οι πληγέντες έθεσαν ως θέματα αιχμής το στεγαστικό, αφού περισσότερα από 340 άτομα εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα ή σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγγέλοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πληγέντων δεν έχει λάβει ακόμη ούτε την κάθετη ενίσχυση των 6.600 ευρώ για να καλύψουν τις βασικές, πρώτες ανάγκες τους, ποσό μάλιστα το οποίο χαρακτήρισαν ως “ανεπαρκές”.
Όπως ειπώθηκε από τους πληγέντες, “η μεγάλη πλειοψηφία έχει πετάξει στο δρόμο όλα τα υπάρχοντα, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, κρεβάτια, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ αυτοκίνητα, μηχανήματα και εργαλεία καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα οποία και δεν αντικαθίστανται με την ενίσχυση που προβλέπεται..”.
Ζητήματα έχουν προκύψει και με τις κατοικίες που πλημμύρησαν, είτε με τον χαρακτηρισμό τους ως ακατάλληλες και μη, είτε με τα φορολογικά δικαιολογητικά που ζητούνται (Ε9 και Ε1), για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις, είτε γι’ αυτά που κατέρρευσαν ή εκείνα που υπέστησαν ζημιές σε μικρότερο βαθμό.
Πενιχρές οι αποζημειώσεις απο τον ΕΛΓΑ
Οι πληγέντες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις πενιχρές αποζημιώσεις που προβλέπει ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και σε αγροτικά μηχανήματα ή εξοπλισμό κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ παράπονα εκφράστηκαν για ελλειπείς ψεκασμούς για τα κουνούπια, απολυμάνσεις δημοσίων κτιρίων, καθαρισμό δρόμων ακόμη και αποκομιδής μεγάλου όγκου σκουπιδιών και πεταγμένων οικιακών πραγμάτων που παραμένουν στους δρόμους.
Σε όλα τα παραπάνω αλλά και στην ταχεία αποκατάσταση των αναχωμάτων που “έσπασαν” σε ποταμούς και ρέματα, κλήθηκαν να απαντήσουν εκτός του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Λιούτας και ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Γίνεται οτι είναι εφικτό για να δωθούν λύσεις
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της Αυτοδιοίκησης μετέφεραν στους πλημμυροπαθείς πως “κάνουν ότι είναι εφικτό για να δώσουν άμεσες λύσεις στο σύνολο των ζητημάτων που έχουν προκύψει, αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνουν σήμερα οι πληγέντες”.
Πάραυτα, οι τελευταίοι μπορεί να έλαβαν τις απαντήσεις των θεσμικών και κρατικών εκπροσώπων για τα θέματα που έθεσαν, αλλά δεν φάνηκαν διατεθιμένοι να να εγκαταλείψουν τον αγώνα που ξεκίνησαν για να αποκατασταθούν πλήρως και δήλωσαν πως θα επανέλθουν σε λίγες ημέρες για να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων.
Αλέξανδρος Ζαούτσος (ertnews.gr )