Σε έναν πράσινο και σύγχρονο  Δήμο Τρικκαίων στοχεύει η υποψηφιότητα που υπέβαλε ο Δήμος για να ενταχθεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταποκρινόμενος στη σχετική Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων ως το 2030 σε αυτές τις 100 πόλεις, ο Δήμος το τελευταίο εννεάμηνο ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη σχετική διαδικασία, «κάνοντας πράξη έναν πράσινο σχεδιασμό», όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. 

Και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «είναι η πιο σημαντική μας πρωτοβουλία για τα επόμενα χρόνια, καθώς προσεγγίζει ολιστικά το μέλλον του Δήμου μας σε σχέση με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, τα απορρίμματα, τον τρόπο δόμησης και διαβίωσης στις πόλεις, την ουσιαστική μας παρέμβαση στο περιβάλλον, προς όφελός του και προς όφελος των πολιτών του. Αντικειμενικά η ένταξή μας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αλλά η προσπάθεια και μόνο να σχεδιάσουμε ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον, δανειζόμενοι καλές παγκόσμιες πρακτικές, έχει από μόνη της την αξία της και αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη».

Πώς ξεκίνησε

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, με την πρόσκληση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τη σχετική πρωτοβουλία, που αρχικώς περιλαμβάνει τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις. Όσες επιλεγούν, κατόπιν εξέτασης του φακέλου τους, θα αποτελέσουν «οδηγό» για δράσεις που θα καταστήσουν την Ε.Ε., περιοχή με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.

Ακολούθησε η σχετική εκδήλωση – επισημοποίηση της απόφασης, με τη συμμετοχή της κ. Μαρίας Βασιλάκου, πρ. αντιδημάρχου της Βιέννης, μέλους της Επιτροπής Σοφών για τη συγκεκριμένη Πρωτοβουλία. Συμβολικά, δε, εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2021, φυτεύτηκαν 100 δέντρα στο «νησάκι» του Μύλου Ματσόπουλου, από μαθητές/τριες των Τρικάλων.

Στη συνέχεια άρχισε η κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας, η οποία έχει ως γενική αρχή την «υποχρέωση να παραδώσουμε μια πόλη υγιή, ασφαλή και βιώσιμη, με ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά».

Στόχοι

Ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει :

- Καταγραφή επιπέδων εκπομπών αερίου στον Δήμο Τρικκαίων

- Καταγραφή εφαρμοζόμενων πολιτικών για μείωση εκπομπών αερίου

- Περιγραφή μετρήσεων μέσω περιβαλλοντικών αισθητήρων (συνέργεια με SmartCity)

- Στοχοθεσία

Οι στόχοι αφορούν σε 6 άξονες για την Κλιματική Ουδετερότητα. Αυτοί είναι: 

1. Εξοικονόμηση Ενέργειας – Μείωση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος

2. Βιώσιμη Κινητικότητα

3. Ευφυή Τεχνολογικά Συστήματα

4. Πράσινη και Κυκλική Οικονομία

5. Επανασχεδιασμός αστικού τοπίου

6. Καλλιέργειας Περιβαλλοντικής Συνείδησης και Αλλαγής Συμπεριφοράς

Στήριξη στην υποβολή της πρότασης και στις μελλοντικές δράσεις – εφ’ όσον αυτή εγκριθεί – δίνουν

- τα «εργαλεία» της «Έξυπνης Πόλης» (όπως οι περιβαλλοντικές μετρήσεις), 

- η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, 

- το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, 

- το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

- το Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας και Κλίματος

- το Στρατηγικό Πλάνο «Εξυπνης Πόλης»

Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων ενεργοποίησε τη διαβούλευση με τους πολίτες. Από  τη μια, απευθύνθηκε στη νεολαία: συνολικά, 1.000 μαθητές/τριες Λυκείων συνδιαμόρφωσαν προτάσεις που ομαδοποιήθηκαν και συμπεριελήφθηκαν στον φάκελο. Επίσης, λειτούργησε ειδική ιστοσελίδα διαβούλευσης, όπου οι πολίτες κατέθεταν προτάσεις για τον φάκελο υποψηφιότητας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει στο Μνημόνιο Συνεργασίας «Σύμφωνο των Πόλεων 2030», μεταξύ των 21 υποψήφιων Δήμων  για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030», και της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη σχετική διαδικτυακή συνάντηση μετείχαν, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) κ. MatthewBaldwin. 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων