"Τα Τρίκαλα αποτελούν ηγετικό μοντέλο του 21ου αιώνα και για άλλες Ελληνικές πόλεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας".
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες φιλοξενήθηκε στην πόλη και ξεναγήθηκε σε αυτή. Ο Αμερικανός πρέσβης με άρθρο του στην Καθημερινή, τονίζει ότι η επίσκεψή του στα Τρίκαλα και οι επαφές που είχε με ντόπιους επιχειρηματίες (κάνει ξεχωριστή μνεία στην ξενάγησή του στην ΤΥΡΑΣ) "δυνάμωσαν την αισιοδοξία μου για την ισχυρή ανθρώπινη και φυσική κληρονομιά αυτής της χώρας".
Διαβάστε το άρθρο:
Μια επίσκεψη στην αρχή της εβδομάδας και μια σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες δυνάμωσε την αισιοδοξία μου για την ισχυρή ανθρώπινη και φυσική κληρονομιά αυτής της χώρας.
Τα Τρίκαλα έχουν τη διάκριση της πρώτης «Έξυπνης Πόλης» στην Ελλάδα ενσωματώνοντας τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στην καθημερινή ζωή της Δημοτικής Αρχής, προσφέροντας στους πολίτες κυβερνητικές υπηρεσίες μέσω μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ξεκινώντας από την ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi σε ολόκληρο τον αστικό ιστό, σε τηλεϊατρικές υπηρεσίες για τους πολίτες τρίτης ηλικίας, λεωφορεία χωρίς οδηγό, στην διαδικτυακή πλατφόρμα e-Dialogos μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα Τρίκαλα χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την αύξηση της διαφάνειας και τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον ο Δήμαρχος Παπαστεργίου και ο Γενικός Διευθυντής της πλατφόρμας e-Trikala ενσωμάτωσαν την τεχνολογία ως μέσο προκειμένου να φέρουν την κυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες και οργάνωσης της παροχής δημοτικών υπηρεσιών. Τα Τρίκαλα αποτελούν ηγετικό μοντέλο του 21ου αιώνα και για άλλες Ελληνικές πόλεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας.
Με την τεχνολογία να παίζει τέτοιο σημαντικό ρόλο στην πόλη, τα Τρίκαλα αποτελούν έναν εξαιρετικό οικοδεσπότη για το δικό μας πρόγραμμα CodeGirls 2.0. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την τελετή αποφοίτησης 40 κοριτσιών που ολοκλήρωσαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο σαββατοκύριακων με στόχο να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό.
Το πρόγραμμα CodeGirls υποστηρίζεται από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και τον εταίρο μας, την Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΑΤΑΡΟΑ, και στόχο έχει να διδάξει σε νεαρά κορίτσια τις βασικές αρχές δημιουργίας ιστοσελίδων. Μια νέα γυναίκα ήδη φοιτά στο Αμερικανικό Κολλέγιο και κατόπιν διαγωνισμού της προσφέρθηκε θέση πρακτικής από τεχνολογική εταιρία μετά την παρακολούθηση του προγράμματος CodeGirls της Καλαμάτας. Παραδείγματα σαν αυτό με πείθουν ότι τα ταλαντούχα νιάτα της Ελλάδας θα πρωτοστατήσουν στην πορεία της χώρας στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Το φιλικό προς την τεχνολογία πνεύμα των Τρικάλων επίσης εμπνέει και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου συνάντησα τον Δημήτρη Δημητριάδη, δημιουργό του συστήματος EasyBike. Το EasyBike είναι το πρώτο σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων που θα αναπτυχθεί και εφαρμοσθεί με επιτυχία στην Ελλάδα. Το σύστημα αυτό ήδη λειτουργεί 30 εν ενεργεία προγράμματα κοινής χρήσης ποδηλάτων σε διάφορες πόλεις με περισσότερα από 2.500 ποδήλατα, της Αθήνας περιλαμβανομένης. Η πρωτοβουλία αυτή προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα και αποτελεί παράδειγμα για το πώς επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας μπορούν να επιτύχουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν πραγματικά να επιτύχουν όταν έχουν τέτοια κυβερνητική συμπαράσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ήταν μεγάλη η χαρά μου που είδα πόσο φιλική στο ποδήλατο είναι η πόλη των Τρικάλων, και ακόμη μεγαλύτερη όταν έκανα μια βόλτα με ποδήλατο στην πόλη με τον Δήμαρχο Παπαστεργίου. Είμαι ευγνώμων για τη φιλοξενία του.
Απόλαυσα επίσης την επίσκεψή μου στο συγκρότημα γαλακτοκομικών προϊόντων ΤΥΡΑΣ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημητρίου Σαράντη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής φέτας στην Ελλάδα, όπου είδα με τα μάτια μου τη γραμμή παραγωγής τυριού και γιαουρτιού που προωθηθεί σε καταστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια μονάδα παγκόσμιας κλάσης με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και νέα επένδυση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας – εξαιρετικό παράδειγμα Ελληνικής προσαρμοστικότητας και επιχειρηματικού πνεύματος.
Τα ταξίδια μου ανά την Ελλάδα μου έδειξαν πόση δυναμικότητα υπάρχει σε αυτή την όμορφη χώρα, και είμαι δεσμευμένος να χρησιμοποιήσω τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Αμερικανική Πρεσβεία για να υποστηρίξω την επιχειρηματικότητα, περιλαμβανομένων των ανταλλαγών επισκέψεων που υποστηρίζουμε μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών. Πέρα από τους επιχειρηματίες που επισκέφθηκα στα Τρίκαλα, έχω συναντηθεί και με μέλη της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και με τους επιστημονικούς πρωτοπόρους στο Ίδρυμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η καινοτομία και η ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης είναι ενθαρρυντική. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής οικονομίας και γνωρίζω ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Συνδυάζοντας το επιχειρηματικό πνεύμα που βλέπω σε τόσους Έλληνες με τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είμαι ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες της Ελλάδας για ανάπτυξη στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.