Μια ανάσα από τα Μετέωρα, από το φημισμένο Περτούλι και το χιονοδρομικό του και σε κοντινή απόσταση από την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τα Τρίκαλα είναι ο πλέον ιδανικός προορισμός για μια μοναδική απόδραση από την πόλη. Η πιο γνωστή συνοικία των Τρικάλων είναι το Βαρούσι. Έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και είναι στο σύνολό της διατηρητέα, με πάρα πολλά κτίρια από την εποχή της τουρκοκρατίας να σώζονται μέχρι σήμερα. Ετυμολογικά η λέξη «Βαρούσι» σημαίνει τη συνοικία εκτός κάστρου. Διασχίζοντας το Βαρούσι, θα δείτε τα τούρκικα σπίτια της παλιάς συνοικίας, χτισμένα κυρίως το 17ο και το 18ο αιώνα.
Χτισμένα σε ακανόνιστα σχήματα, με τα πάνω πατώματα να προεξέχουν και βαμμένα σε έντονα χρώματα (πράσινο, ροζ, λουλακί, ανοιχτό μοβ), με χαγιάτια και σαχνισιά, τα παραδοσιακά σπίτια φαίνονται να αντέχουν στο χρόνο. Στο Βαρούσι βρίσκονται επίσης και οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Στα γραφικά στενά αυτής της συνοικίας αναφερόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης όταν έγραφε «Στα Τρίκαλα, στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά…».
Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες food & drink επιλογές της πόλης.
Μετά το Βαρούσι, θα φτάσετε στην πύλη του Φρουρίου και στο Ρολόι που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τριάντα τρία μέτρα ύψος και αμέτρητα σκαλιά, αλλά το ανέβασμα αξίζει τον κόπο. Οι κόκκινες σκεπές των σπιτιών της πόλης θα απλώνονται μπροστά σας και ο ορίζοντας δε θα φτάνει για να χωρέσει ο επίπεδος θεσσαλικός κάμπος. Προτείνουμε να ανεβείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε την ωραιότερη θέα! Αλλά για το βασικό αξιοθέατο των Τρικάλων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι βέβαιο πως φτάνοντας εκεί θα περπατήσετε πάνω του. Ο λόγος για την κεντρική από γέφυρα επί του Ληθαίου ποταμού.
Η μεταλλική αυτή γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην πόλη, αφού ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Το 1996 η γέφυρα πεζοδρομήθηκε με σκοπό να προσφέρει στους περαστικούς την ευκαιρία να σταθούν και να θαυμάσουν τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Ο Ληθαίος ποταμός αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης, στις όχθες του οποίου σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, γεννήθηκε ο Ασκληπιός.
Το άγαλμα του πρώτου ιατρού της αρχαιότητας κοσμεί την ομώνυμη πεζογέφυρα, ενώ τμήμα του ιερού του ήρθε στο φως ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου – με το υπόλοιπο θεραπευτήριο να εικάζεται πως κείτεται θαμμένο κάτω απ’ το Βαρούσι.
Με μήκος 36 χλμ., ο ζωοδότης παραπόταμος του Πηνειού πηγάζει από τα Αντιχάσια όρη και με διαγώνια πορεία (από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά), τη χωρίζει στα δύο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα «Τρίκκη» (που παραμένει στον δήμο), οφείλεται στην ομώνυμη νύμφη, μια από τις κόρες του Πηνειού. Οπως αποκαλύπτει λοιπόν ο ρους της ιστορίας, ο Ληθαίος από αρχαιοτάτων χρόνων «συμπορευόταν» και καθόριζε τη ζωή των Τρικάλων.
Οι μεταπολεμικά γυμνές του όχθες, μετά το ’50 δεντροφυτεύτηκαν με λεύκες, ενώ σήμερα τα πλατάνια πρωτοστατούν ως ρομαντική παραποτάμια βλάστηση, χαρίζοντας χρώμα και άπλετο ερωτισμό στον ειδυλλιακό πνεύμονα πρασίνου.
Οι ντόπιοι λένε χαριτολογώντας πως το Άμστερνταμ βρήκε την αδελφή πόλη του στην Ελλάδα και όχι άδικα αφού στα Τρίκαλα κυκλοφορούν αμέτρητα ποδήλατα. Είναι που οι ευθείες του κάμπου ευνόησαν τη χρήση του ποδηλάτου
Αγαπημένη βόλτα αυτή δίπλα στον Ληθαίο ποταμό ενώ απαραίτητη είναι και η στάση στην Ασκληπιού, τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, που πλημμυρίζει καθημερινά από κόσμο ο οποίος απολαμβάνει τον καφέ του και το χάζι στην περατζάδα.
Από όλες τις εποχές του χρόνου ίσως η πιο μαγική για μια επίσκεψη στα Τρίκαλα είναι τα Χριστούγεννα.
Ο «Μύλος των Ξωτικών» συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας με εκατοντάδες επισκέπτες να συρρέουν κάθε χρόνο από όλη τη χώρα.
Χριστουγεννιάτικη αγορά, παιχνίδια, δραστηριότητες, παγοδρόμιο και γιορτινά σπιτάκια σε μεταφέρουν σε μια παραμυθένια εποχή για περίπου ένα μήνα κάθε χρόνο.
Όποια εποχή όμως και αν βρεθείτε στα Τρίκαλα, το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε έναν συνδυασμό εικόνων, γεύσεων και αρωμάτων. Θα περιηγηθείτε στις φυσικές διαδρομές, θα δοκιμάσετε νέες γεύσεις και θα χαλαρώσετε από την καθημερινότητα.
Πηγή: dinfo.gr