Πρόταση «από το μέλλον», για να αντιμετωπιστεί τόσο η πρωτοφανής κρίση του κορωνοιού όσο και η δύσκολη επόμενη μέρα στην οικονομία, καταθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας την ενεργοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, σήμερα.
«Ηρθε η ώρα των μεγάλων ανατροπών και των μεγάλων αλλαγών» τονίζει ο Κ. Αγοραστός «και χρειάζεται να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα της πανδημίας, στο εμπόριο, τη βιοτεχνία τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τα έργα, τις μεταφορές, την επικοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τους επιστήμονες, του νέους, τις υπηρεσίες.
Για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας, της χώρας, της Ευρώπης».
«Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην οποία εισήλθε η χώρα μας τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, μετά την πρωτόγνωρη κρίση λόγω του κορωνοιού, το ΕΣΠΑ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας αλλά και για την αντιμετώπιση του αύριο στη χώρα μας. Σε μια περίοδο που αλλάζουν οι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμείς έχουμε πρόταση.
Όπως είχαμε και το 2015 τότε που αλλάξαμε την αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και φέραμε στη χώρα πάνω από 12 δις ευρώ».
Οι προτάσεις
«Η λύση που προτείνουμε είναι λύση μέλλοντος. Λύση προστιθέμενης αξίας για τη Θεσσαλία και για όλη τη χώρα. Είναι η μόνη λύση που μπορεί να μας δώσει ελπίδες και να μας οδηγήσει σε βιώσιμο μέλλον» σημειώνει ο Κ. Αγοραστός.
Συγκεκριμένα:
Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην οποία εισήλθε η χώρα μας, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να ληφθούν:
- άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, σε νευραλγικούς τομείς του κράτους, με επικέντρωση στον τομέα της Υγείας,
- άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων καθώς και
- μέτρα για την "επόμενη μέρα", τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στην συνέχιση λειτουργίας των επιχειρήσεων και εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ψηφίσει Τροποποιήσεις σε Κανονισμούς για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, για την στήριξη των κρατών - μελών της.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται ως επιβεβλημένο να προταθούν προς ψήφιση στην τρέχουσα περίοδο και τα ακόλουθα \:
1) Κατάργηση της Εθνικής Συμμετοχής για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύξηση στο 100% της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Προγράμματα περιόδου 2014-2020.
Εναλλακτικά, για τις χώρες που πλήττονται καίρια από τον κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω ταυτόχρονα και του μεταναστευτικού.
Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των άλλων ενισχύσεων που προωθεί, βοηθά τα κράτη-μέλη στην οικονομική διαχείριση των προβλημάτων και επιπτώσεων που επιφέρει η πανδημία, με πολύ καλύτερους όρους.
2) Οριζόντια παράταση στη διάρκεια της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου τουλάχιστον κατά 2 έτη, έως το τέλος 2025 και λόγω της έκτακτης ανάγκης, η οποία οδηγεί ήδη σε καθυστερήσεις υλοποίησης στο σύνολο των επιμέρους δράσεών τους, όπως η υλοποίηση των δημοσίων έργων, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, δράσεις Κοινωνικού Ταμείου κ.α., χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταγενέστερης απορρόφησής της.
3) Διευκόλυνση των κρατών - μελών για χρήση σημαντικού ποσοστού Προγραμματικής Υπερδέσμευσης 600% στα Προγράμματα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες που καταγράφονται. Αυτό ισοδυναμεί με έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017 σήμερα.
Η τακτοποίηση αυτής θα μπορεί να γίνει με μεταφορά έργων και δράσεων στα Προγράμματα της Νέα Περιόδου 2021-2027, όταν αυτά εγκριθούν και ξεκινήσουν να υλοποιούνται.
4) Κατάργηση του κανόνα της μη δυνατότητας ένταξης σε Πρόγραμμα Περιόδου 2014-2020 έργων με ολοκληρωμένο φυσικό αντικείμενο, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν έργα/δράσεις ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χωρίς να απαιτείται να καθυστερεί η υλοποίησή τους εν αναμονή τελεσιδίκησης διαχειριστικών διαδικασιών για ένταξη και χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.
Αντίστοιχα, μη ένταξη του κανόνα αυτού στους Κανονισμούς Περιόδου 2021-2027, ώστε να είναι εφικτή η ένταξη έργων που ξεκίνησαν ή και ολοκληρώθηκαν στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.
Σε επίπεδο χώρας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης, και ως προς τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με τήρηση πάντα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού.
Προτείνεται απλοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου ΕΣΠΑ , ιδίως στο μέρος που αφορά στη σύμφωνη γνώμη κεντρικών φορέων για προώθηση Εξειδίκευσης Δράσεων, χρηματοδοτήσεων κ.α.