Με ένα Σύμφωνο Συνεργασίας – πρότυπο, το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ εγκαινίασαν τη συνεργασία τους. Συνεργασία που αφορά στην ανάπτυξη πλήθους πρωτοβουλιών και δράσεων σε τρεις τομείς:
Την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, που αφορά στα ποτάμια οικοσυστήματα.
Τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
Τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής.
Με το Σύμφωνο αυτό, καταγράφεται το κοινό ενδιαφέρον επιστημόνων και Αυτοδιοίκησης, να συμβάλλουν στην προστασία των ποταμιών. Η υπογραφή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων/Σεμιναρίων της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Τη σημασία για όλο το ΑΠΘ αυτής της συνεργασίας, επιβεβαίωσε με το κύρος και την παρουσία του ο κ. Θεόδωρος Λ. Λαόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών.
Από την πλευρά του Δικτύου, το υπέγραψε ο πρόεδρός του, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Εξάλλου ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοστάτησε και στην πρώτη και στη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του Δικτύου (από το 2006), δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη και προστασία των ποταμών των Τρικάλων, με κυριότερους, τους Ληθαίο και Αγιαμονιώτη ποταμούς.
Ηδη μάλιστα, το Δίκτυο από το 2016 έχει ανασυσταθεί, έχει πραγματοποιήσει ημερίδες και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις (Τρίκαλα, Γρεβενά, Λάρισα, Εδεσσα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στον χαιρετισμό του, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά και ταυτοχρόνως μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες, η προστασία των ποταμών μέσω της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα και δη, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Από την πλευρά της οποίας, υπέγραψε ο Κοσμήτορας Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη προσφοράς στις κοινωνίες, με δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της συνεργασίας. Το Σχετικό Σύμφωνο περιλαμβάνει ερευνητικές, πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, εκπόνηση μελετών, οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης των φορέων και δημοτών – και κυρίως των νέων ανθρώπων – σε περιβαλλοντικά θέματα. Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν σε θέματα στρατηγικής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με συμμετοχή σε προτάσεις έργων.
Ηδη, για παράδειγμα, προωθούνται:
1. Στα όρια του Δήμου Τρικκαίων: Η διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης ποτάμιων οικοσυστημάτων με την κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων και ταμιευτήρων ύδρευσης.
2. Στα όρια του Δήμου Γρεβενών: Εκπονείται η «Μελέτη Αποκατάστασης του Μνημείου της Γέφυρας του Πασά» στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
Τον λόγο έλαβαν, επίσης, η κ. Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων, ως αντιπρόεδρος του Δικτύου και ο κ. Γιώργος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ευρωπαικών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων.
Παρέστησαν, επίσης, από το Δίκτυο οι Δήμαρχοι, Χρήστος Τσιρογιάννης (Αρταίων), Παρασκευάς Πατσουρίδης (Διδυμοτείχου), ο κ. Χρήστος Τριγώνης, αντιδήμαρχος Γρεβενών, η κ. Βασιλένα Μητσιάδη αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη, οι κ. Βάια Καραφεΐζη, δημοτική σύμβουλος Διδυμοτείχου και Βάσω Καρβούνη, νομικός από τον Δ. Λειβαδέων, ο κ. Γ. Πανέτας, ειδικός συνεργάτης του Δ. Αρταίων, η κ. Βέρα Ντάκου, από το Τμήμα Smart City του Δ.Τρικκαίων και ο κ. Γ. Χαρίσης, ως Τεχνική Γραμματεία του Δικτύου.
Από την πλευρά του ΑΠΘ, παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθηγητής κ. Παναγιώτης Πρίνος και η επίκουρη καθηγήτρια του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ιδίου τμήματος, κ. Αντιγόνη Ζαφειράκου.
Στην όλη διοργάνωση, σημαντική ήταν η συνεισφορά της γραμματέως της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Σάνης Καπράγκου, του προσωπικού της Κοσμητείας και του Γραφείου Τύπου του ΑΠΘ.