Αρχίζει την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, μέσα στις τραγικές συνθήκες του 2ου κύματος της πανδημίας και τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει η Ελλάδα, ανάμεσα στα Κράτη – Μέλη της Ευρωζώνης, στο 3ο τρίμηνο του 2020. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος με τη πανδημία θα λήξει τους πρώτους μήνες του 2021 και ότι τα κύρια καθήκοντα  του Προϋπολογισμού  είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών με τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες και η ανάκαμψη της οικονομίας με τις δικές της προτεραιότητες. 

Αναγνωρίζεται ότι η ύφεση του 2020 θα έχει πελώριες διαστάσεις (10,5 % του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4% και 8,2% στο προσχέδιο) και ότι η ανάπτυξη του 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,8% (έναντι πρόβλεψης 7,5% στο προσχέδιο). 

Οι αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις του προσχεδίου, αντανακλούν προφανώς και τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τον εφησυχασμό, την εκτεταμένη διασπορά, τις ανεπάρκειες στη θωράκιση του ΕΣΥ…

Το κύριο όμως ζήτημα είναι ότι και μετά τον γενικευμένο εμβολιασμό η μάχη με την πανδημία θα αργήσει να λήξει, ενώ τα προβλήματα του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να έχουν εκρηκτικές διαστάσεις. 

Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα του Προϋπολογισμού,  είναι ασφαλώς οι δαπάνες που προβλέπονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στα σύνθετα καθήκοντα που απαιτεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος με τη πανδημία, η  αποτελεσματικότητα των καθημερινών υπηρεσιών  προς τους ασθενείς, η προοπτική οργάνωσης ολοκληρωμένου - ποιοτικού  Εθνικού Συστήματος Υγείας, που να προασπίζει την υγεία να ως  θεμελιώδες ανθρώπινο  δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. 

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν προσανατολίζεται στις προτεραιότητες της παρούσας ιστορικής περιόδου. Είναι σκληρά νεοφιλελεύθερος, υπηρετεί τις δεξιές ιδεοληψίες – δοξασίες, υποτιμά τα καθήκοντα στήριξης της κοινωνίας και θωράκισης του ΕΣΥ,  ελαχιστοποιεί  τις δαπάνες που πρέπει να προβλέψει για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, σε μια περίοδο που ακόμη και στο επίπεδο των Οργάνων της Ενωμένης Ευρώπης αναγνωρίζεται η προτεραιότητα των δαπανών για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές των υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε Κράτος – Μέλος ξεχωριστά. Είναι γι’ αυτό πολύ σημαντικά: 

-  το κοινό ολιστικό εθνικό σχέδιο που θα προταθεί για τη μέγιστη άντληση πόρων ενίσχυσης του ΕΣΥ

- οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία. 

Στο κείμενο διαπιστώνουμε ότι οι πρόσθετες υγειονομικές δαπάνες  του 2020 ήταν απίστευτα  περιορισμένες (από τις μικρότερες στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ) και δεν επέτρεψαν να υπάρξει προετοιμασία του ΕΣΥ για την πίεση που δέχονταν από τα αυξημένα κρούσματα πανδημίας μετά τον Αύγουστο και τα εφιαλτικά μετά τον Οκτώβρη. 

Οι κυβερνητικές ευθύνες ανεπαρκούς ετοιμότητας φάνηκαν και στην αδυναμία να γίνει η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός. 

Καθίστανται κραυγαλέες όμως  τώρα που συνεχίζει να είναι ολέθριος ο αριθμός κρουσμάτων, των νεκρών, των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών, των κενών στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας… 

Ο Προϋπολογισμός του 2021 δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί αυτές τις επισημάνσεις και δεν επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα τραγικά κενά. 

Παρά το γεγονός ότι προσδοκεί να έχει εισροές 5,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ το 2021, σημαντική ενίσχυση από το Πρόγραμμα “η ΕΕ για την Υγεία” και παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν υπάρχει σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ. Αντίστροφα: στον Προϋπολογισμό υπάρχει μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 392 εκατ. ευρώ (523 εκατ. ευρώ το 2020 και μόλις 131 το 2021), μείωση κατά 56 εκατ. Ευρώ στην χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και της ΠΦΥ, μείωση κατά 308 εκατ. Ευρώ στην επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν διαπιστώσαμε δαπάνη για τις 4.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. 

Εμείς ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

- οι δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία  να ανέλθουν στο 7% του ΑΕΠ, ώστε να ελπίζουμε στη καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση της μάχης με τη πανδημία, στη θεσμική ανασυγκρότηση και θωράκιση του ΕΣΥ, στην ασφάλεια της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στη σταδιακή προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου χρηματοδότησης, στη προοπτική οργάνωσης ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΝΕΟΥ ΕΣΥ. 

- την άμεση προκήρυξη 15.000 νέων θέσεων μόνιμων λειτουργών υγείας προκειμένου να καλυφθούν με μονιμότητα και οι θέσεις επικουρικών και οι αποχωρήσεις και τα διαχρονικά κενά και οι νέες ανάγκες στα Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στις Δομές ΠΦΥ που πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη του γενικευμένου εμβολιασμού. 

- Την οργάνωση νέων ΤΟΜΥ σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό ΠΟΥ

- Την επαρκή και δωρεάν εργαστηριακή διερεύνηση και ιχνηλάτηση σε κάθε υγειονομική περιφέρεια της χώρας 

- τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη προσέλκυση  γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά για τα Νησιά, τις άγονες – δυσπρόσιτες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες.

- τολμηρές αυξήσεις στο μισθολόγιο όλων των δημόσιων λειτουργών της υγείας. 

- Προώθηση κλινικών μελετών για φάρμακα αποτελεσματικά στη λοίμωξη από κορωνοϊό 

- Καθολική ψηφιοποίηση των δεδομένων στην Υγεία : Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς – Ηλεκτρονικά Μητρώα – ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αναζήτηση εξετάσεων…  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021  να καλύπτεται πλήρως η χρηματοδότηση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και η ποιοτική αναβάθμισή του. Η ΝΔ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για ένα σύστημα υγείας – ΣΔΙΤ, πλήρως εμπορευματοποιημένο. 

Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική συμμαχιών για το νέο σύστημα κυβερνητικής εξουσίας μετά τις επόμενες Εκλογές, πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε στρατηγικά ζητήματα όπως αυτό της οργάνωσης ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΕΣΥ.