ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» . . .
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Η πρώτη μετά την πανδημία ανοιχτή, δια ζώσης Εκδήλωση – Συζήτηση θα γίνει στο θεατράκι του Μουσείου «Τσιτσάνη», δίπλα στο ποτάμι, την Παρασκευή 28/5 στις 8 μ.μ.
Θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε τις συνέπειες που είχε η υγειονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν για την αντιμετώπισή της, σε τρεις τομείς:
• στην Απασχόληση και τα Εισοδήματα
• στα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες
• στην Ψυχική Υγεία
και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που διανοίγονται για το Κίνημα, που κι εκείνο ωρίμασε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.
Ο Αποστόλης Καψάλης θα αναφερθεί στις συνέπειες που είχε η πανδημία και οι πολιτικές για την αντιμετώπισή της, στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας.
Ειδική αναφορά θα γίνει για την περίφημη «αταξικότητα» της υγειονομικής κρίσης, για τις συνέπειες της επέκτασης της τηλεργασίας και την ανυπαρξία των επιθεωρήσεων Εργασίας.
Θα δοθούν τέλος στοιχεία για το πώς διευρύνθηκαν οι ανισότητες στο επίπεδο της χώρας, αλλά και εκείνες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο Αποστόλης Καψάλης είναι διδάκτορας Εργασιακών Σχέσεων, Ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Ο Κώστας Παπαδάκης θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους, η πανδημία αξιοποιήθηκε ως «ευκαιρία» για να τροποποιηθεί επί το δυσμενέστερον το πλαίσιο των Δημοκρατικών και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών. Οι απαγορεύσεις και η καταστολή των διαμαρτυριών, η απόπειρα επιβολής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, η επίταση του αντινεολαιΐκιστικου ρατσισμού, οι αντεργατικές ρυθμίσεις, η κατάργηση της αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πως βιώνουν την πανδημία και τις συνέπειες της, οι «αόρατοι άνθρωποι» (πρόσφυγες, φυλακισμένοι κλπ), θα αποτελέσουν αντικείμενο της εισήγησής του.
Αλλά και οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν, η κινηματική κινητικότητα και οι νίκες που επιτεύχθηκαν, όλα όσα συνιστούν το αισιόδοξο υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κινήματος.
Ο Κώστας Παπαδάκης είναι Δικηγόρος, πρ. μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις που είχαν η πανδημία, οι αλλεπάλληλες καραντίνες και η οικονομική στενότητα στους αριθμούς των διαταραχών ψυχικής υγείας, στο πως επηρεάσθηκαν οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (ειδικότερα τα παιδιά, οι έφηβοι και ηλικιωμένοι), ποιες μεταβολές υπήρξαν στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο πλαίσιο της οικογένειας, τι συμβαίνει με τη χρήση των ουσιών.
Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης είναι διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας “Αργώ” των Φορέων Ψυχικής Υγείας και Συντονιστής της τηλεφωνικής γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
Η Σταματία Γρατσάνη θα αναφερθεί ειδικότερα στα δεδομένα που υπάρχουν για την ψυχική υγεία στην περιοχή μας.
Η Σταματία Γρατσάνη είναι διδάκτορας Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ν. Τρικάλων.