Τρία σημεία για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην ελληνική κοινωνία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, σε ευρύ διαδικτυακό διήμερο συνέδριο.
Με συνδιοργανωτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, υο συνέδριο είχε ως τίτλο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Ηλεκτρονικό Συνέδριο για την Ελλάδα: Ενίσχυση της ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης οικονομίας».
Ο κ. Παπαστεργίου μετείχε στο όγδοο διαδικτυακό πάνελ, με τους Κυριάκο Πιερακκάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάρκο Βερέμη, συνιδρυτής και εκτελεστικό πρόεδρος της Upstream, Partner στην BigPi Venture Capital και Αθανάσιο Σαββάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, με συντονιστή τον Γιώργο Φιντικάκη, Γενικός Διευθυντή του liberal.gr.
Ο κ. Παπαστεργίου αρχικώς παρουσίασε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης τα δεδομένα σε επίπεδο δράσεων την περίοδο της πανδημίας και τη χρήση της τεχνολογίας, ως μέσου για την αντιμετώπισή της.
Αναφέρθηκε σε ψηφιακές δράσεις Δήμων και της ΚΕΔΕ, από πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεδρίασεων των Δημοτικών Συμβουλίων και την ανάπτυξη πλατφορμών εξυπηρέτησης πολιτών, μέχρι τη σημαντική δράση της ΚΕΔΕ με την πλατφόρμα δήλωσης των τ.μ. των ακινήτων.
Ετσι, στάθηκε ιδιαίτερα στα τρία οφέλη – ευκαιρίες που εμφανίζονται από την ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα:
1. Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών της ΕΕ για τη βελτίωση των υπηρεσιών διαδικτύου και των ψηφιακών δράσεων της κυβέρνησης
2. Την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο διάλογο, μέσω κοινωνικών δικτύων ή πλατφορμών δημόσιου διαλόγου, ενάντια στην απάθεια για τις δημόσιες υποθέσεις.
3. Τις νέες ανάγκες για νέα οικονομία, με ενίσχυση εργαλείων όπως το IoT (διαδίκτυο των αντικειμένων) και AI (τεχνητή νοημοσύνη) για μείωση των άχρηστων γραφειοκρατικών διαδικασιών, μείωση του χρόνου ταλαιπωρίας των πολιτών και βελτίωση – εξοικονόμηση πόρων για δράσεις σχετικές με το περιβάλλον, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α.