Ο Δήμος Τρικκαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 (19.00) στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού και της επιγραφής του Δισπηλιού Καστοριάς: το Αίνιγμα της Νεολιθικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Το θέμα της διάλεξης είναι «ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Ο «Δίσκος της Φαιστού»: το Αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης και η «Επιγραφή του Δισπηλιού» Καστοριάς το Αίνιγμα της Νεολιθικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Τη διάλεξη θα δώσει ο ελληνοβρετανός καθηγητής - μελετητής Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός στο θέμα της δίσκου της Φαιστού.
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμη περισσότερα ειπωθεί σε σχέση με αυτόν, ωστόσο η επεξήγηση του παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας ένα άλυτο μυστήριο. Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά. www.teicrete.gr/daidalika
Όπως είναι γνωστό, ο δίσκος της Φαιστού έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται σε 61 ομάδες. Υπάρχουν 45 διαφορετικού χαρακτήρα σημεία στο Δίσκο, περισσότερα για να απαρτίσουν ένα αλφάβητο και λιγότερα για να αποτελέσουν μια πραγματική ιδεογραφική γραφή, όπως συμβαίνει με τα κινέζικα. Σε κάθε περίπτωση η γλώσσα του δίσκου, που αποτελεί το πιο γνωστό δείγμα της «συλλαβικής μινωικής γραφής», είναι ακόμη απροσπέλαστη.
Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου για δέκα χρόνια έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, την «ανάγνωση» στο 99%. Πλέον είναι σε θέση να μας «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, δίνοντας μια τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη ερμηνεία του δίσκου. Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και επίγνωση του βάρους του εγχειρήματός του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην «ερμηνεία» του δίσκου, μιλάει για την πεμπτουσία του και μας δίνει ίσως το «κλειδί» για την είσοδο στα άδυτα του μινωικού κόσμου.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.