Η «έξυπνη χώρα» στην τεχνολογία, με την «έξυπνη πόλη» στην Ελλάδα. Η Σουηδία και ο Δήμος Τρικκαίων, συνομιλητές στο 3ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σουηδίας, που διοργάνωσε Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου προσκλήθηκε για να αναφέρει τις δράσεις του Δήμου στον τομέα της «έξυπνης πόλης. Αναμενόμενο, καθώς κύριο θέμα του Forum ήταν ο σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων, οι βέλτιστες πρακτικές για αυτές, και η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας, με την επιχειρηματικότητα.
Αρχικώς ο κ. Παπαστεργίου έκανε μια αναφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλη και του Δήμου (Ασκληπιός, Τσιτσάνης, λαϊκοί στιχουργοί και συνθέτες) αλλά και στα καινοτόμα προγράμματα.
Στη συνέχεια έθεσε το απλό ερώτημα: είναι «έξυπνη» μόνο η πόλη της τεχνολογίας; Για τον κ. Παπαστεργίου, η απάντηση είναι αρνητική. Η έξυπνη πόλη, είναι η πόλη «που ακούει τους δημότες της, νοιάζεται για το παρόν και το μέλλον τους, και δεν τους ταλαιπωρεί». Μια πόλη ανοιχτή.
Με δεδομένες τις αστοχίες τη κακοδιοίκησης στη χώρα, ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε την Ανασυγκρότηση (Defragment) της Κοινής Λογικής, ως τρόπο αλλαγών. Δεν μίλησε, όμως, θεωρητικώς, διότι παρουσίασε συγκεκριμένα έργα του Δήμου, σε όλο το φάσμα της ανασυγκροτημένης λειτουργίας του:
- πρώτη πόλη στην Ελλάδα με ελεύθερο wi-fi,
- προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας,
- Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό,
- διαχείριση προσφυγικού,
- Βιώσιμη πόλη (στη δεκάδα της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας)
Για όλα αυτά, ο Δήμος πρωτοπορεί και είναι εξωστρεφής. Πλέον, περνά στο επόμενο στάδιο: αυτό της ενίσχυσης της λειτουργίας του, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών. Για έναν Δήμο με:
- πακέτο εξοικονόμησης ενέργειας (μέσω 45.000 λαμπτήρων LED, με φωτοβολταϊκά, με φυσικό αέριο στα δημοτικά κτήρια, με εξερεύνηση των τρόπων ρήσης τη γεωθερμίας)
- citizen experience: βελτίωση και διόρθωση των λαθών, ασυνεπειών, αστοχιών στη λειτουργία του Δήμου
- σχέδιο Ασκληπιός, για την επαναφορά της καλλιέργειας των θεραπευτικών φυτών, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, τις εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές,
- ιαματικές πηγές Ριζώματος, τις πηγές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα.
Κι όλα αυτά, με «όπλο» την εξωστρέφεια, με «μότο» το: τίποτε δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε εμείς.
Επέμενε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στην πρέσβειρα της Σουηδίας, κ. Σαρλότ Ράνγκμπεργκ, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υπεύθυνο οικονομικών θεμάτων του ΣΕΒ κ. Μιχάλη Μασουράκη, τον πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Β. Γρηγοριάδη και πλήθος άλλων συμμετεχόντων, ότι μια λύση υπάρχει:
η αναπροσαρμογή των στόχων.
Και με ένα παράδειγμα εξήγησε: Δεν χρειαζόμαστε άλλη άσφαλτο, χρειαζόμαστε αναπτυξιακή λογική και προοπτική. Δεν χρειαζόμαστε μόνο καινούρια πεζοδρόμια, αλλά εργαζόμενους, για να μπορούν να περπατούν σε αυτά.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η ανασυγκρότηση γίνεται μέσω νέων ιδεών, νέων εργαλείων. Και έφερε ως παράδειγμα, το HACKATHLON, τον Μαραθώνιο Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών που η ΚΕΔΕ υλοποιεί το επόμενο διάστημα. Μια ακόμη καινοτόμα δράση, που θα μπορέσει να προσφέρει απτά παραδείγματα για μια πραγματικά «έξυπνη πόλη».
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.