Για τις συνθήκες που επικρατούν, πλέον, και στο Νοσοκομείο Τρικάλων στο πρωτόγνωρο πεδίο της νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό, μίλησε σήμερα στην Ραδιοφωνική Λέσχη, η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Τρικάλων Στέλλα Ντούβλη. 

Περιγράφοντας τις δύσκολες και πολύ απαιτητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε πως, "αυτές οι μέρες για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι πολύ δύσκολες, είναι ιδιαίτερες και κυρίως είναι το ψυχολογικό βάρος. Προκύπτουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ο αναισθησιολόγος είναι εκείνος που πραγματοποιεί τη διασωλήνωση, ακόμα κι ένας σωλήνας να μετακινηθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας θα κληθεί να πάει αναισθησιολόγος, δεν το κάνει εντατικολόγος. Αυτή η ιατρική πράξη είναι η πιο βαριά πράξη με ιικό φορτίο κορονοϊού, που έρχεται πραγματικά στην αναπνοή του αναισθησιολόγου. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περιστατικά στα επείγοντα, στον 4ο όροφο που είναι η κλινική covid, στην εντατική, αλλά και στα επείγοντα κ.ο.κ., με ασθενείς που είναι άγνωστο αν είναι θετικοί. Για μας όλο αυτό είναι μια επικίνδυνη φάση και εκτιθέμεθα άμεσα στον ιό. Οφείλουμε όμως να είμαστε στην πρώτη γραμμή".

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε η Στέλλα Ντούβλη, σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να αμφισβητούν είτε την ύπαρξη του κορωνοϊού, είτε τις σοβαρές συνέπειες του στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι ώστε σε καθημερινή βάση να αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη θανάτων, που οφείλονται στον νέο θανατηφόρο ιό. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "κανονικά θα έπρεπε να δημοσιοποιείται αν κάποιος έχει πεθάνει από κορονοϊό, γιατί ακόμα και σήμερα, ακούω ανθρώπους που είναι τόσο αρνητές στην ύπαρξη της νόσου, και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Είμαι σίγουρη πως αν δίνονταν στη δημοσιότητα η αιτία θανάτου από κορονοϊού, σε ένα βαθμό αυτοί οι αρνητές και οι δύσπιστοι θα άρχισουν να μαζεύονται. Θα έπρεπε η ίδια η πολιτεία να είχε βρει ένα νομικό πλαίσιο που θα έλεγε «πέθανε η Ντούβλη από κορονοϊό», για να καταλάβουν ότι δεν είναι αστεία τα πράγματα. Μπας και καταλάβουν οι δύσπιστοι ότι όλα αυτά τα κηδειόσημα που βλέπουμε -που δεν τα βλέπουμε και όλα-  τα πιο πολλά  έχουν αιτία θανάτου τον κορονοϊό, μη πιστεύουμε ότι είναι ξαφνικά όλα αυτά καρδιακά επεισόδια. Και η στάση αυτή των αρνητών ύπαρξης του ιού με ενοχλεί γιατί είναι μια ασέβεια στην όλη προσπάθεια που κάνουμε οι γιατροί και στον κίνδυνο που βάζουμε την ίδια μας την ζωή. Όταν αυτοί θα φτάσουν να ζητήσουν βοήθεια και να εκλιπαρούν, τότε να δούμε τι θα πράξουν.

Όποιος είναι δύσπιστος, ας έρθει να βάλει το δαχτυλάκι του σε ένα θετικό κρούσμα".

Τέλος, σχετικά με τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού που απαιτείται η διασωλήνωση των ασθενών, ανέφερε πως είναι αρκετά και δεν αφορούν μόνο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα. 

"Χρειάζεται κάθε μέρα να κάνουμε διασωληνώσεις και κάθε μέρα πια ξέρουμε από το πρωί πόσες θα χρειαστεί να κάνουμε, ενώ μέχρι πρότινος ξέραμε ότι ως το μεσημέρι κάναμε 2-3 διασωληνώσεις. Τώρα από το πρωί τα σοβαρά περιστατικά μετακινούνται και ξέρουμε ποιοι είναι να διασωληνωθούν. Δυστυχώς αυτό γίνεται κάθε μέρα, και μπορεί να υπάρξει και μέρα με 3 διασωληνώσεις, με νέους ανθρώπους που μπορεί να είχαν μόνο μια αρτηριακή πίεση. Όποιος λοιπόν αρνείται ότι υπάρχει κορονοϊός ας έρθει μια επίσκεψη στο νοσοκομείο να δει τι πραγματικά ισχύει και μη πει όχι φοβάμαι, δεν αντέχω."

trikalaenimerosi.gr