Κοσμοσυρροή και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα κομποστοποίησης στα Τρίκαλα. Οι 180 πρώτοι δηλώσαντες να λάβουν τον σχετικό κάδο συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Βασταρούχας αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για το περιβάλλον, ενώ λεπτομέρειες έδωσε ο διευθυντής κ. Ορέστης Πλιάσας.
Το πρόγραμμα αφορά σε συνεργασία της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ ΑΕ) και του Δήμου Τρικκαίων, για ενίσχυση των τρόπων περιβαλλοντικής προστασίας.
Βασικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι η συνεχής συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος, με βάση τη θέληση και τη συμμετοχή σε όλο το πλαίσιό της.
Σκοπός της δράσης είναι η δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης, ώστε να αναπτυχθεί σύντομα σε πλήρη κλίμακα στο σύνολο του Δήμου.
Η δράση είχε ξεκινήσει πριν δύο μήνες, με τη διάθεση 25 κάδων από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας, σε ισάριθμα σχολεία. Πλέον, οι 180 κάτοικοι μετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και από την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 παραλαμβάνουν το διάστημα 12:00 – 15:00 από το αμαξοστάσιο του Δήμου Τρικκαίων (Κηπάκι Σαραγίων) τον κάθε κάδο (πληροφορίες στο 2431020000).
Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπήρξε διάλογος σε εξαιρετικό πλαίσιο με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς συζητήθηκαν θέματα για όλο το εύρος των κάδων και της κομποστοποίησης.
Προβλήθηκε, δε, και βίντεο, που αναφερόταν σε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα και περιείχε και γενικές οδηγίες. Επίσης η ΠΑΔΥΘ εξέδωσε ειδικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πολίτες, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι σε τακτά διαστήματα, ο μηχανικός της ΠΑΔΥΘ κ. Λ. Παγανός και η συνεργάτις κ. Χριστίνα Κουτσάγια θα περνούν από τα σπίτια και θα συνεργάζονται για ην επίτευξη των στόχων της δράσης.
Με τον τρόπο αυτόν, η δράση εξατομικεύεται και οι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς.
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία απόβλητα τροφών και τροφίμων (φρούτα, λαχανικά κλπ) και τα απόβλητα κήπου (φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ). Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία της φύσης να μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα, γνωστό και ως compost.