Τον Δήμο Τρικκαίων, ως εμφατικό παράδειγμα προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξαν για μελέτη 50 φοιτητές/τριες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Από το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας συγκεκριμένα, που επί διήμερο βρέθηκαν στον Δήμο και επισκέφθηκαν - ενημερώθηκαν για το πλήθος των δράσεών του.

Η πρώτη επίσκεψη, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018,  έγινε στο Δημαρχείο Τρικκαίων, όπου τους υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Αλεστά (ο Δήμαρχος απουσίαζε), καλωσορίζοντάς τους και εισαγάγοντάς τους στα βασικά στοιχεία της προσπάθειας που επιχειρείται στα Τρίκαλα.
Στη συνέχεια, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Θανάσης Μιχαλάκης προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του Δήμου, σε επίπεδο καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης, πρωτογενούς τομέα και τεχνολογίας. Με βάση την αρχή ότι η «καινοτομία είναι η αλλαγή σκέψης», παρουσιάστηκαν, το Smart Trikala με τις δράσεις του, το Σχέδιο Ασκληπιός στην ολότητά του, η κίνηση για τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος, η αλλαγή στην προσβασιμότητα και την κινητικότητα, καθώς και ειδικότερες δράσεις που υλοποιούνται στον Δήμο.
Ταυτοχρόνως, έγιναν ειδικές αναφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Δήμου Τρικκαίων στους τομείς του πολιτισμού και της αγροτικής παραγωγής, με έμφαση στον Μύλο των Ξωτικών, ως βέλτιστη πρακτική στον τουριστικό τομέα για ολόκληρη τη χώρα.

Το απόγευμα οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη, όπου ξεναγήθηκαν από συνεργάτιδά του. Στη συνέχεια, ο 8ος Μύλος των Ξωτικών απετέλεσε σημείο αναφοράς για ένα δωρεάν και χαρούμενο «Ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου» - όπως είναι το φετινό θέμα της διοργάνωσης.
Τη βραδινή έξοδο στην πόλη σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικους, ακολούθησε - το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου - η επίσκεψη στα εμβληματικά Μετέωρα και δη στις Μονές Ρουσσάνου και Αγίου Στεφάνου.
Τους ακαδημαϊκούς επισκέπτες συνόδευαν, η κ. Ρόιδω Μητούλα, Καθηγήτρια Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η κ. Ελένη Θεοδωροπούλου, Καθηγήτρια Αγροτικής Οικονομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι υπ. Διδάκτορες κ. Χρήστος Σταμόπουλος, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (Χρήστος Θεοτοκάτος) και Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο πρόεδρος των φοιτητών κ. Αστ. Φίλης.