Οι Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα Erasmus+/KA2  αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ σχολείων. Στις στρατηγικές συμπράξεις ενθαρρύνεται η συμμετοχή σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που υλοποιούνται με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, καθώς και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ2  με τίτλο “My Nationality is HUMAN”, «Η Εθνικότητά μου είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ», μαζί με σχολεία από τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία και Ιταλία. Η διάρκειά του είναι διετής, 2015-2017. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τον ανθρωπισμό και την ανεκτικότητα στην καθημερινή ζωή των μαθητών μας. Η ανάπτυξη θετικών κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αλληλοσεβασμός και το φιλικό κλίμα στο σχολείο θα επιτευχθούν μέσω των κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των μαθητών μας, αλλά και του διαμοιρασμού εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η 3η διακρατική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από 10 έως 16 Απριλίου με συμμετέχουσες  αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από τις αντίστοιχες  χώρες. Οι μαθητές και μαθήτριες, 5 από το Torre del Greco της Ιταλίας,  5 από το Haskovo της Βουλγαρίας, 3 από το Deleni, Iasi της Ρουμανίας και 3 από το Kandavas Novads της Λετονίας φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των μαθητών μας στα Τρίκαλα, ενώ οι 11 συνοδοί καθηγητές διέμεναν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας. Με στόχο να κοινοποιηθεί στους φιλοξενούμενους η κουλτούρα και ο πολιτισμός της πόλης μας ξεναγήθηκαν σε μουσεία, στο ιστορικό κέντρο αλλά και στα κυριότερα αξιοθέατά της. Επιπλέον, γεύτηκαν την παραδοσιακή κουζίνα της πατρίδας μας και απόλαυσαν αποδράσεις στα χωριά του Πηλίου και τις κοντινές  θάλασσες.  Δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει η  επίσκεψη στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και εμβληματικό χώρο λατρείας της ορθοδοξίας, τους ιερούς βράχους των  Μετεώρων. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Δημοτικό  Αθλητικό Μουσείο, το Μουσείο του Κέντρου Ιστορίας και πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, το Σπήλαιο της Θεόπετρας και το αντίστοιχο μουσείο, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα και  το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.


Η περιήγηση στο φρούριο και στον πύργο του ρολογιού, στο Ασκληπιείο, στο Τζαμί, στο κέντρο της πόλης με το Ληθαίο και την κεντρική γέφυρα και στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία από την ιστορία της πόλης μας, αλλά και να εκφράσουν το θαυμασμό τους για την ομορφιά της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Χαρακτηριστική είναι η συγκινητική στιγμή που η κ. Ελένη, κάτοικος Βαρουσίου, προσκάλεσε όλη την ομάδα στην εσωτερική αυλή τους σπιτιού της, κέρασε σε όλους καραμέλες και διάφορα γλυκίσματα, φωτογραφήθηκε μαζί τους και τους αποχαιρέτησε συνοδεύοντάς τους με πολλές και εγκάρδιες ευχές.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα περιελάμβανε κοινές δραστηριότητες  στο σχολείο μας, όπως α)διαδραστικά παιχνίδια στο εργαστήριο πληροφορικής  σε σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και  β)τη δημιουργία  διαπολιτισμικού ημερολογίου με την προσθήκη των εορτών και αργιών όλων των χωρών. Εκείνο όμως που απόλαυσαν πραγματικά όλοι, μαθητές και καθηγητές ήταν το μάθημα ελληνικών παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας με την εθελοντική καθοδήγηση  της κ. Μελίνας Μαυροπούλου, διευθύντριας του πολιτιστικού εργαστηρίου Ν. Τρικάλων «Έαρ»  και τη συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.
Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Τρικάλων και η υποδοχή της αντιπροσωπείας από την αντιδήμαρχο παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού κ. Βασιλένας Μητσιάδη τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν από  την όμορφη πόλη μας, να δώσουν αναμνηστικά δώρα από τις περιοχές τους στην αντιδήμαρχο, αλλά και να δεχθούν οι ίδιοι αντίστοιχα δώρα.
Η εβδομάδα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο στην αίθουσα «Αίγλη» του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον»  με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μαθητές μας, τους οποίους προετοίμασε η κ. Μελίνα Μαυροπούλου, την απονομή αναμνηστικών πλακετών στους συντονιστές των σχολείων και την προσφορά πακέτων δώρων σε όλους τα οποία περιελάμβαναν διάφορα τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην εβδομάδα φιλοξενίας και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών μας που φιλοξένησαν τους μαθητές των συμμετεχόντων χωρών, άνοιξαν την αγκαλιά τους σ’ αυτά τα παιδιά και έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει «ελληνική φιλοξενία».
Θεωρούμε ότι τέτοιες εμπειρίες ανοίγουν το μυαλό των μαθητών μας, μας βοηθάνε να γινόμαστε καλύτεροι και μέσα από τη συνεργασία και τα κοινά βιώματα να διαπιστώνουμε ότι όλοι οι λαοί έχουν τις ίδιες ανάγκες και ανησυχίες. Σε μια εποχή, λοιπόν, έντονων σοβινιστικών εξάρσεων και εθνικών παροξυσμών η ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει  την κοιτίδα των δημοκρατικών αξιών της Ευρώπης και την αισιόδοξη προοπτική για μια ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Ευελπιστούμε αυτή η εβδομάδα να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων όσων συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο.


Η συντονίστρια του προγράμματος
Μαγαλιού Καλλιόπη
Καθηγήτρια πληροφορικής
Υποδιευθύντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων