Ο Δήμος Τρικκαίων ενόψει της έναρξης των δράσεων του Μύλου των Ξωτικών με θέμα «Χριστούγεννα απ’ όλο τον κόσμο», υλοποιεί για παιδιά Δημοτικών Σχολείων το διαδραστικό πρόγραμμα: Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών – «Στη Χώρα των Σκιών», από τη Βαλένθια της Ισπανίας.
Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Sovint, που έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας. Και επικεντρώνει στο ότι χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε ή να δημιουργήσουμε γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
Σε έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός (με οθόνες αφής), το πρόγραμμα αντιπροτείνει την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή με το αυθεντικό αντικείμενο. Αυτό που προτείνεται, είναι να μάθουν τα παιδιά μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα.
Η δράση υλοποιείται στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο «Αθανάσιος Τριγώνης» με  ομάδες μαθητών μέχρι 25 ατόμων, των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Τρικκαίων.
Η δράση είναι δομημένη σε δύο τμήματα:
1. Η ΕΚΘΕΣΗ
Μια μικρή έκθεση με  αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις
    PIYINGHI – το κινέζικο θέατρο σκιών. Φιγούρες από δέρμα διάτρητο και περίτεχνα διακοσμημένο.
    WAYANGKULIT- από την Ινδονησία, φιγούρες από δέρμα, ζωγραφισμένες και διάτρητες, στυλιζαρισμένες και με ιδιαίτερα λεπτά χέρια- μαζί με αυτές από την Ινδονησία επίσης και οι WAYANGKLITIK επίπεδες φιγούρες από ξύλο , πολύχρωμες και ανάγλυφες.
    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – από την Ελλάδα και την Τουρκία-ημιδιάφανες φιγούρες, αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες.
    «ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ» είναι σκιές που η φιγούρα είναι το ίδιο το χέρι. Με καταγωγή από την Κίνα, έγιναν γνωστές στη Βικτωριανή Ευρώπη, μέσα από τα πολυάριθμα βιβλία της εποχής με οδηγίες, και σχέδια.
Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση  γίνεται αφήγηση, με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.
Η αφήγηση είναι διαδραστική, ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών.
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Με έμπνευση από όσα δουν, ακούσουν και παίξουν, τα παιδιά κατασκευάζουν τη δική τους φιγούρα, όπως την φαντάζονται, και το δικό τους θεατράκι. Όλα αυτά γίνονται με απλά υλικά (ένα κουτί παπουτσιών, χαρτί και κόλλα).
Το εργαστήριο όπως και η έκθεση προσαρμόζονται σε όλες τις ηλικίες και προσφέρουν ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.