Στην εκπομπή Citizen One και τον Κώστα Γιαννακίδη μίλησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Όχι δε νομίζω πως είμαι ο καλύτερος δήμαρχος της χώρας. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί, που το παλεύουν κάθε μέρα απέναντι στην γραφειοκρατία. Υπάρχει μια γενιά αυτοδιοικητικών που έχουν καταλάβει τι πήγε λάθος και προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα» απαντά στο αν νιώθει ο καλύτερος δήμαρχος.
«Υπήρχε σημαντικό έλλειμμα όταν ανέλαβα περί τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Το περιορίσαμε στο μισό. Από όσα εισπράττουμε δεν χαλάμε πολλά. Περιορίζεις τα έργα και πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου. Βέβαια, εκμεταλλευτήκαμε τους ευρωπαϊκούς πόρους στο έπακρον» σημειώνει και μιλά για τις δράσεις του δήμου.
«Μια κοινωνία μπήκε στην λογική να αλλάξει. Δεν ήταν ακριβό, αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Θέλει προσπάθεια και να είμαστε εμείς το παράδειγμα. Δεν μπορώ να πω στους δημότες μου να κυκλοφορούν με το ποδήλατο κι εγώ να κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο.
Δεν μπορώ να τους λέω μην καπνίζετε κι εγώ να καπνίζω στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να τους πείσουμε ότι έχουμε καθαρές και αγαθές προθέσεις. Και όταν πιστέψει η κοινωνία σε αυτό, τότε είναι εύκολο να την φέρεις μαζί σου» προσθέτει σχετικά.
Για το γεγονός ότι στο δήμο του συμμετέχουν ιδιώτες στην διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέρει πως «πριν δύο χρόνια πήραμε μια δύσκολη νομικά απόφαση. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα απορρίμματα από 35 χωριά. Πήραμε την απόφαση να θέσουμε και μικροεργολάβους, κι έτσι δουλεύουμε πιο άνετα, πιο οικονομικά και πιο γρήγορα».
«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι των άκρων. Ούτε να τα κάνουμε όλα δημόσια, ούτε ιδιωτικά.
Απλώς μερικές φορές συμφέρει τους δημότες, κάποια πράγματα να περατώνονται από ιδιώτες. Δεν είναι δουλειά του δήμου να κάνει τον επιχειρηματία. Ότι μπορούμε να δώσουμε χωρίς κόστος και διασφαλίζοντας εργασιακά δικαιώματα για τους ανθρώπους μας, πρέπει να το δώσουμε στους ιδιώτες» συμπληρώνει.
Ακόμα, τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης των δήμων από το κεντρικό κράτος.
«Ήρθε η ώρα τώρα να κάνουμε τομές και να αποκεντρωθούμε πραγματικά. Διαχρονικά δε θέλαμε. Βόλευε το κεντρικό κράτος να κρατάει τους δήμους αυτοτέλεια και να αυτοδιοικηθούμε. Αυτοδιοίκηση χωρίς αυτοτελείς πόρους δεν μπορεί να υπάρχει.
Πρέπει να έρθει στην αυτοδιοίκηση η είσπραξη κάποιων φόρων. Το θέμα θέλει μελέτη. Και ποιος φόρος θα είναι αυτός και πώς επιβληθεί και πως θα εισπράττεται».
Για τον Μύλο των Ξωτικών, τη δημοτική επιχείρηση που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Τρίκαλα κάθε χειμώνα, υποστηρίζει πως «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως ένας δήμος μέσω δημοτικής επιχείρησης εκμεταλλεύεται μια δημοτική περιουσία, για να φέρει πλούτο. Έφερε πλούτο για όλη τη χρονιά».
Τονίζει ακόμα πώς από τον Μύλο των Ξωτικών, στηρίζονται διάφορες δράσεις και καινοτομίες, όπως ο «Κόμβος της καινοτομίας».
Όσον αφορά το λεωφορείο που κυκλοφόρησε χωρίς οδηγό στην πόλη, επισημαίνει πως «μας αρέσει να δοκιμάζουμε και να τολμάμε. Ακουστήκαμε σε όλο τον κόσμο με το λεωφορείο χωρίς οδηγό».
Για το προσφυγικό δηλώνει περήφανος. «Δράσεις όπως ο αντικαπνιστικός και το προσφυγικό με κάνουν περήφανο. Εμείς ζητήσαμε, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να έρθουν πρόσφυγες στην πόλη μας.
Μετά από κάποιες διαδικασίες, τους εγκαταστήσαμε σε 70 διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Δεν μπορούν τα νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος. Δε γίνεται να σφυρίζουμε αδιάφορα.
Εμείς το κάναμε και θα το ξανά κάνουμε. Κανείς Τρικαλινός δεν θα σας πει ότι είναι βάρος ή πρόβλημα οι 500 πρόσφυγες» τονίζει.
«Να έχουμε καλύτερους ποδηλατοδρόμους, καλύτερα πεζοδρόμια, καλύτερη διαχείριση καθαριότητας και απορριμμάτων, να γίνουμε πρωταθλητές στην ανακύκλωση, να έχουμε ενεργειακές κοινότητες.
Είναι ένας τρόπος να εκμεταλλευτούμε για να γίνουμε και οι ίδιοι παραγωγοί με ότι έχει η περιοχή του καθενός. Θέλω να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα σκέφτεται και θα πράττει διαφορετικά» επιθυμεί για την πόλη του, μετά το πέρας της θητείας του.
Για το αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, απαντά πως «και ποιος άνθρωπος δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Πάντως, όσο μου αρέσει αυτό που κάνω τώρα, άλλο τόσο εύκολα θα επέστρεφα στην δουλειά μου που αγαπώ πολύ. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αγαπώ και το ραδιόφωνο. Πάντως είναι νωρίς για να σχεδιάζουμε».
Ως μεγαλύτερο φόβο του σημειώνει το «ότι καίγεται ο Μύλος. Γι’ αυτό κάθε δύο εβδομάδες παίρνω τηλέφωνο για να δω εάν λειτουργούν τα σχετικά της πυρόσβεσης».
Δείτε το βίντεο:
onetv.gr