Την Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 Ιουλίου, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Τρίκαλα στο Μύλο του Ματσόπουλου, με ελεύθερη είσοδο. Όπως δήλωσαν και τα μέλη της Αντιρατσιστικής Συνέλευσης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου «το κλείσιμο των συνόρων, η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, οι απελάσεις, τα κέντρα κράτησης , οι απαράδεκτες συνθήκες «φιλοξενίας» των προσφύγων και τα απομονωμένα στρατόπεδα καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων».
Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ δήλωσαν ότι οργανώνουν την αντίσταση και την αλληλεγγύη, καθώς και την επιθυμία της συνύπαρξης με τους πρόσφυγες. Ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, τη φτώχεια και τη μνημονιακή λεηλασία. Το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων με τις συναυλίες, τις συζητήσεις, τα θεματικά του εργαστήρια, τις εκθέσεις, τον παιδότοπο και τις πολυεθνικές κουζίνες, στέλνει ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, ελπίδας και συναδέλφωσης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ τις δύο αυτές ημέρες έχει ως εξής: Την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα η παιδαγωγός Φωτεινή Χούτου θα αφηγηθεί το παραμύθι «Φαινίνα και Άλεν» και στις 8μ.μ. η ηθοποιός-εμψυχώτρια Ελευθερία Σκινιώτη στο θεατρικό παιχνίδι «Ο γύρος του κόσμου με ένα αερόστατο». Νωρίτερα στις 7.30 μ.μ. η κεντρική συζήτηση με θέμα «λαοί απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου», με κεντρικούς ομιλητές τους δημοσιογράφους, Γεράσιμο Λιβιτσάνο και Ελένη Μαυρούλη. Στις 10 το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Folk n’ Roll.
Το Σάββατο στις  6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τα μέλη της «ATTACK» και της «ΛΑΝΤΖΑ» πάνω στην ανεργία και την επισφάλεια, ενώ στις 7 θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο για τα παιδιά και στις 8 μ.μ. «Ο καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι». Στις 7.30 μ.μ. θα ακουστεί το κεντρικό θέμα συζήτησης, που είναι το προσφυγικό ζήτημα, με κεντρικούς ομιλητές την Ντίνα Ρέππα, τον Γιώργο Τσιάκαλο, τον Ηλία Χρονόπουλο και ένα Σύριο πρόσφυγα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία με την παιδική χορωδία, τις Χοές Νηφάλιες και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις, θεματικά εργαστήρια, συναυλίες, εκθέσεις Φωτογραφίας (των Καλλιάρα Θανάση, Λιόλιου Τάκη, Λώλου Μάριου και Φλούλη Θάνου), δράσεις για Παιδιά, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, μπαρ, ταβέρνα και πολυεθνική Κουζίνα