Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.
Πολλά συνταρακτικά γεγονότα συμβαίνουν τελευταία στην χώρα μας, που έχουν σχέση με την κυβέρνηση, με την Υγεία, με τους φορολογικούς νόμους, και με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος.
Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στο Λονδίνο, στις 27-11-23 έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το μεγάλο θέμα της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα και την προσπάθεια επιστροφής αυτών στην Ελλάδα.
Ο Λόρδος Έλγιν ήταν Έκτακτος Πρέσβης της Βρετανικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ήταν νυμφευμένος με την Μέρι Νίσμπεζ, η οποία κληρονόμησε μεγάλη περιουσία και είναι αυτή, που όρισε την μοίρα δηλ. την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, του Ερεχθείου, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και των Προπυλαίων.
Η αριστοκράτισσα, από την Σκωτία και ο Λόρδος Έλγιν ήταν οι εγκέφαλοι της μεγάλης λεηλασίας των κλασικών μνημίων της Αρχαίας Αθήνας (5ος αιώνας π.Χ.), πράξη που αναφέρεται και ως «μητέρα όλων των κλοπών τέχνης¨.
Πρώτα άρχισε η αποκαθήλωση των Γλυπτών και μετά έγινε η μεταφορά τους στην Βρετανία, αφού φορτώθηκαν στα αμπάρια των πλοίων.
Η όλη διαδικασία έγινε από έμπιστους ανθρώπους, που πληρώνονταν αδρά, όπως δωροδοκούνταν αδρά και οι Οθωμανικές αρχές.
Τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, έβδομο κόμη του Έλγιν, από το 1799 μέχρι το 1803 και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.
Το 1816 τα γλυπτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το 1939 τοποθετήθηκαν στην αίθουσα Duveen, που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό.
Ο ισχυρισμός του Έλγιν, ότι είχε πάρει «φιρμάνι» από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να προβεί στην ΚΛΟΠΗ των Γλυπτών, καταρρίφθηκε από Τούρκους ερευνητές το 2019.
Οι προσπάθειες, για επιστροφή των Αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν από το 1836. Από το 1983, όμως, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, Υπουργού Πολιτισμού, ο αγώνας πήρε μία Διεθνή μορφή, η οποία συνεχίζεται και από την σημερινό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επισήμως το Λονδίνο και η ημερομηνία και η ατζέντα, που περιείχε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είχαν καθορισθεί δια της διπλώματικής οδού.
Ο Μητσοτάκης συνάντησε πρώτα τον Ηγέτη του εργατικού κόμματος Σερ Κιρ Ροντεϊ Στάρμερ, ο οποίος είναι θετικός, για να επιστραφουν τα «Κλοπιμαία».
Την τελευταία ημέρα, που θα γίνονταν η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού Ρίσι Σούνακ και λίγες ώρες, πριν συμβεί αυτό, ματαιώθηκε η συνάντηση, εξ αιτίας του Ρίσι Σούνακ μέσω της διπλωματίας.
Ενδεχομένως, η συνέντευξη στο BBC ONE του Μητσοτάκη, που είπε ότι «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν»,να πόνεσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος προέβη σε μία πρωτοφανή απρέπεια και έκανε ένα μεγάλο λάθος, που δεν ξανάγινε ποτέ σε καλεσμένο επίσημο πρόσωπο, όπως ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο Μητσοτάκης γύρισε με … άδεια χέρια και οπωσδήποτε ταπεινωμένος και απογοητευμένος, με την «Αυτοκρατορική πόρτα», που έφαγε από τον Βρετανικό ομόλογό του.
Αμέσως μετά οι Βρετανοί απέσυραν και την φρουρά, που είχαν βάλει, για την προστασία του Έλληνα Πρωθυπουργού, και ο Μητσοτάκης παρέμεινε ως ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ στο Λονδίνο.
Το φιάσκο του Λονδίνου έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» και μεταδόθηκε σ’ όλο την υφήλιο.
Κανένας γνήσιος Βρετανός Πρωθυπουργός δεν θα έδειχνε τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά, τέτοια υπεροψία και τέτοια απρέπεια. Ο Σούνακ, όμως, έχει και Ινδικές ρίζες και δεν είναι καθαρόαιμος Βρετανός.
Πράγματι το όλο θέμα ήταν μία πολιτική βόμβα τεραστίων διαστάσεων, που πίκρανε όλους τους Έλληνες και το 66% των Βρετανών, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση.
Είναι γνωστό πως οι μισοί Βρετανοί είναι θετικοί για την απόδοση των Γλυπτών και οι άλλοι μισοί αρνητικοί.
Ενδεχομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, όταν είπε στην συνέντευξη του BBC ONE ότι «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την απαξίωση του καλεσμένου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, υπάρχει μεγάλη… απόσταση.
Το κακό ήταν πως ο Μητσοτάκης «δεν βουτηξε την γλώσσα στο μυαλό του», πριν κάνει αυτή την δήλωση, πράγμα που είχε συστήσει σε Υπουργούς του, λίγες μέρες, νωρίτερα, για τις απαράδεκτες δηλώσεις μελών της κυβέρνησης, για τα θύματα των Τεμπών.
Πρέπει να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι οι μεγάλες Δυνάμεις δεν έχουν ΜΟΝΙΜΕΣ ΦΙΛΙΕΣ αλλά ΜΟΝΙΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Ο Σόλων, (639-559 π.Χ.) ο μεγάλος νομοθέτης των Αθηνών είπε «εκείνος μόνο μπορεί να κυβερνήσει άλλους, όταν μπορεί να κυβερνήσει τον εαυτό του».
Τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg ότι «έχω αφήσει πίσω το συμβάν με τον Σούνακ» δεν πείθει κανέναν.
Τα θλιβερό γεγονός του Λονδίνου είναι ένα μελανό σημείο τόσο για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας όσο και για τον ομόλογό του της Βρετανίας, καθώς και για τις δύο χώρες.
Όσο για την φιλία των δύο χωρών, ας μην ξεχνούν όλοι τους ότι οι Βρετανοί, στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, όπου έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έδιναν όπλα στους Τούρκους, για να εξοντώσουν τους Έλληνες.
Επίσης ας ενθυμούνται, πως οι Βρετανοί δεν ήθελαν την Ανεξαρτησία της Κύπρου και πως οι Βρετανικές βάσεις, στο Κυπριακό Έδαφος, έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι, κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974.
Να τι έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστίν» για τους Βρετανούς:
Ήρθαν ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με την φτέρνα τους.
Ομολογουμένως το επεισόδιο στο Λονδίνο ήταν μια μεγάλη ψυχρολουσία, για τον Μητσοτάκη, από τον απαράδεκτο Βρετανό ομόλογό του.
Γεγονός είναι πως η πρωτοφανής απρέπεια μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο Μητσοτάκης στο BBC ONE και στο ότι ο Σούνακ είναι 20 μονάδες πίσω από τον ηγέτη των εργατικών και έχουν τον επόμενο έτος εκλογές, και στο ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει 40 πολεμικά αεροσκάφη από την Βρετανία (Eurofighter Typhoon).
Ο πάμπλουτος Βρετανός Πρωθυπουργός, από την γυναίκα του, δεν γνωρίζει αυτό που κήρεττε ο Δημόκριτος (460 – 370π.Χ.) «Δόξα και πλούτος άνευ συνέσεως ουκ ασφαλή κτήματα» δηλ. η δόξα και τα πλούτη χωρίς σύνεση δεν είναι ασφαλή αποκτήματα.
Μετά το πολιτικό ναυάγιο στην Βρετανία αξίζει να θυμηθούν οι πολίτες και αυτό που έγραψε ο H.L.MENKEN (1880-1956) Αμερικανός συγγραφέας ότι «Εκείνος που ξέρει, δουλεύει. Εκείνος που δεν ξέρει μαθαίνει τους άλλους. Εκείνος που δεν ξέρει μαθαίνει, διοικεί. Εκείνος που δεν ξερέι να διοικεί, κυβερνά».
Το να κυβερνάς, όμως, σημαίνει ότι μπορεί να προβλέψεις πάντα για το καλό της κοινωνίας.
Ο Αλκιβιάδης, Αθηναίος στρατηγός (450-404π.Χ.) τόνιζε πως «το κυβερνάν εστί προβλέπειν».
Το πολιτικό, όμως, προσωπικό της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης είναι κατώτερο των περιστάσεων με μεγάλο παράδειγμα το περιστατικό του Σούνακ με τον Μητσοτάκη.
Δεν φτάνει που «ο θησαυρός ήταν άνθρακες», για την πολυδιαφημισμένη… συνάντηση του Λονδίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας έχει μπροστά του πολλά και δύσκολα προβλήματα και δεν φαίνεται να λύνονται.
Η Υγεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ένας ντεληβεράς, καθόλα αξιοπρεπής, παίρνει περισσότερα από ένα Γιατρό.
Το φορολογικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη ξεσήκωσε και τις … πέτρες.
Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια… θερίζουν τα νοικοκυριά.
Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, κλονίζει το εσωτερικό της Ν.Δ.
Το νερό, κοινωνικό αγαθό, περνάει σε ιδιώτες, αφού οι ΔΕΥΑ της χώρας εξαφανίζονται.
Ο φόβος της κυβέρνησης για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευροεκλογών φέρει το νομοσχέδιο της «Επιστολικής ψήφου» με διαδικασίες εξπρές.
Ο Τούρκος Σουλτάνος έρχεται και πολλοί φοβούνται, για τις «Πρέσπες» του Αιγαίου και για το αν το Καστελόριζο θα έχει ΑΟΖ.
Χιονοστιβάδα λοιπόν τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας και πολύ ανηφορικές ο «Γολγοθάς της κοινωνίας».
Εάν λάβουμε υπ’ όψη και κάτι που είπε ο Κίσιγκερ, που ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και μία αντιφατική φυσιογνωμία, ότι δηλαδή «οι διεφθαμένοι πολιτικοί είναι δυσφήμηση για το υπόλοιπο 10%» τότε το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί και αποδεικνύεται πως η Ελλάδα είναι η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του…!