Για πρώτη φορά ένα έργο μεταδίδεται ζωντανά από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Η τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών, ήδη από την εξέλιξη της τηλεόρασης θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο πολλά χρόνια νωρίτερα, δεν το επέτρεπε όμως, ορθότατα, η ιερότητα του αρχαίου αυτού θεάτρου.

Αν έπρεπε να μαντέψει κανείς τους χώρους που δεν θα «εισέβαλαν» ποτέ οι ψηφιακές κάμερες μιας ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σίγουρα θα ήταν μέσα σε αυτούς.

Φέτος όμως, που η πανδημία του COVID-19 ανέτρεψε το παρόν αλλά και το μέλλον όλων μας, ανατρέπονται και άβατα που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς να ανατρέπονται στην προ Κοροναϊού εποχή.

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου

Σήμερα Σάββατο, 25 Ιουλίου, στις 21:00, την το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει «στο παγκόσμιο κοινό την τραγωδία Πέρσες του Αισχύλου, με αφορμή τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας» και για πρώτη φορά στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, την παράσταση θα μπορούν να παρακολουθήσουν, όχι μόνο όσοι τυχεροί βρεθούν στις κερκίδες του αλλά και όσοι συνδεθούν μέσω διαδικτύου με την πλατφόρμα  Live from Epidaurus

«Μέσα στον αναγκαστικό εγκλεισμό της πανδημίας, η τέχνη και το θέατρο αναδύθηκαν για ακόμη μία φορά ως ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, ως τόπος καταφυγής», δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Λιγνάδης προσθέτοντας πως «Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, προσκαλεί ολόκληρο τον πλανήτη να προσέλθει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου, για να γίνει μέτοχος και κοινωνός, έστω και ψηφιακά, της παράστασης των Περσών»

Πριν τον κοροναϊό οι λέξεις Υουtube και Επίδαυρος δύσκολα συναντιούνταν στο ίδιο κείμενο. Τώρα η δημοφιλής πλατφόρμα αναλαμβάνει να προβάλει τη συγκεκριμένη παράσταση δωρεάν .

«Για πρώτη φορά, το YouTube θα δώσει τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό να ταξιδέψει νοερά στην πατρίδα του θεάτρου και στο μαγικό τοπίο της Επιδαύρου και να παρακολουθήσει ζωντανά, μέσω live stream, τους Πέρσες του Αισχύλου» αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της Google Noτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι, σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες μπορούμε να μεταφέρουμε μια γεύση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της απαράμιλλης ελληνικής εμπειρίας σε ανθρώπους που θα ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είναι σπουδαίο».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχέση του συγκεκριμένου αρχαίου θεάτρου με την υγεία.

«Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, έργο του αρχιτέκτονα Πολύκλειτου, συνδέεται άμεσα με τη γέννηση του θεατρικού λόγου, αλλά και με την ίαση, καθώς αποτελεί μέρος του συμπλέγματος του Ιερού του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής και γεννήτορα της θεάς Υγείας. Οι μουσικοί και οι δραματικοί αγώνες, οι οποίοι ετελούντο στο θέατρο αυτό αποτελούσαν μέρος της θεραπείας των ασθενών, που ζητούσαν την παρέμβαση της θεότητας για την ίασή τους. Έτσι, το 2020, που ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία, τι θα ήταν πιο φυσικό και πιο συμβολικό για την Ελλάδα, από το να εκπέμψει διεθνώς μια μοναδική παράσταση αρχαίου δράματος από το ιερότερο των Ασκληπιείων, ως μέσον ίασης των πληγών που μας δημιούργησε η πανδημία»

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μέσα σε αυτά τα χιλιάδες χρόνια ζωής, από τον 4ο αιώνα π.Χ. που τοποθετείται η πρώτη φάση κατασκευής του, έχει ζήσει πολλά: Από γοτθικές επιθέσεις (395 μ.Χ.) και απαγόρευση λειτουργίας (από τον Μεγάλο Θεοδόσιο,426 μ.Χ) ως την ανεξέλεγκτη χρήση των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Σε αυτό έχουν φιλοξενηθεί ορισμένες από τις λαμπρότερες στιγμές του ελληνικού θέατρου και αύριο, στις εμπειρίες του, θα προστεθεί ακόμα μία: ο «ψηφιακός του διακτινισμός» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

in.gr