Ένα σημαντικός σκηνοθέτης, δημιουργός, κινηματογραφιστής και δάσκαλος της υποκριτικής ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος εκλέχτηκε αν. καθηγητής της Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
Ένας δημιουργός που με μεγάλες δυσκολίες ξεκίνησε από τον ορεινή Πίνδο έχοντας ρίζες, βιώματα και μνήμες και έγινε πολυπολιτισμικός και οικουμενικός. Οι δυσκολίες της ζωής του καθόρισαν το ήθος του και την τέχνη του. Επίκεντρο του κινηματογραφικού του πλάνου η ανθρώπινη ύπαρξη, ως οντότητα και πρόσωπο και όχι μόνο ως εικαστική μορφή. Άλλωστε η ευγένεια και η σεμνότητα του κινηματογραφικού φακού του Δημήτρη είναι το μεγαλείο των ταινιών του. Προέχει το περιεχόμενο και ακολουθεί η φόρμα. Προέχουν οι άνθρωποί και ακολουθεί η τεχνική και τα τεχνικά μέσα. Έχω την αίσθηση ότι η διάσταση αυτή θα είναι μεγαλύτερη συνεισφορά του Κουτσιαμασάκου στην εκπαίδευση και έμπνευση των σπουδαστών του και μελλοντικών κινηματογραφιστών στο Τμήμα Κινηματογράφου.
Αφετηρία στην καλλιτεχνική του πορεία η συμμετοχή του ως ηθοποιός στην Θεατρική Λέσχη Βόλου υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Βραχωρίτη (1984-1986). Επόμενος και καθοριστικός σταθμός οι σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Αποφοιτά με άριστα το 1994 (πτυχίο σκηνοθεσίας κινηματογράφου και τηλεόρασης, Master of Fine Arts).
Ο ίδιος αναφέρει για την φοίτησή του: «Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος, έντονη. Δε θα έλεγα ωραία, γίνονταν πράγματα που πονούσαν και σόκαραν, άλλα που σ’ ενθουσίαζαν. Κινηματογραφικά είχε επίσης ενδιαφέρον, γιατί μετά την Περεστρόικα άρχισαν πια να προβάλλονται οι απαγορευμένες ταινίες. […] Η δε σχολή ήταν πολύ οργανωμένη και παρείχε εφόδια και δυνατότητες στους σπουδαστές να κάνουν ταινίες, διέθετε πχ. εργαστήρια εκτύπωσης και εμφάνισης φιλμ. Από εκεί πήρα και τα θεωρητικά εφόδια που μοιράζομαι τώρα με τους φοιτητές στο τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου. Τελικά όμως επέστρεψα, δεν ξέρω αν έκανα καλά ή όχι, αλλά ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου το πρωί όταν ξυπνάω δε θ’ ανάβω το ηλεκτρικό φως»
Στην συνέχεια μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάζεται στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ οι δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πολλές από τις ταινίες του εμπνέεται και τις κινηματογραφεί στην περιοχή όπου μεγάλωσε. Σημείωνα σχετικά για την ταινία Ο μανάβης: «Πολύ σοφά ο Κουτσιαμπασιάκος επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο. Του δίνει δύναμη και ενέργεια να συνθέτει και να δημιουργεί ταινίες αισθητικά άρτιες αλλά το σημαντικότερο: που καταγράφουν με ευαισθησία και ρεαλισμό τη κοινωνική μας πραγματικότητα. Δεν προτείνει μαγικές λύσεις ούτε δημιουργεί λυτρωτικά φινάλε. Πλησιάζει με σεβασμό κι αγάπη τους ανθρώπους και τους αφήνει να μιλήσουν απέριττα και ουσιαστικά. Κι αυτό είναι το χάρισμά του και ταυτόχρονα η αλήθεια των ανθρώπων των ταινιών του».
Παράλληλα, από το 2000 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο σε Δραματικές Σχολές μεταξύ των οποίων και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. Επίσης, από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ενώ από το 2009 έως το 2015, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο Τμήμα Κινηματογράφου. Ακόμη, από το 2016 έως το 2018 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
Τέλος, το 2018 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο “Σκηνοθεσία”. Είναι βέβαιο ότι οι φοιτητές του θα έχουν ένα ουσιαστικό αλλά ταυτόχρονα και διακριτικό καθοδηγητή και εμπνευστή στα πρώτα τους βήματα.
Η εμπειρία, η ωριμότητα, η καλλιτεχνική ευαισθησία και κυρίως η ανθρωπινή ματιά του στην προσέγγιση του κινηματογραφικού του φακού, μας υπόσχονται κινηματογραφικές δημιουργίες που προσμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σίγουρα οι γονείς του και ο Πέτρος θα χαμογελούν από χαρά και περηφάνια για την πορεία του στην τέχνη και την προσφορά του στην κοινωνία, ενώ η οικογένειά του και οι φίλοι του θα του δίνουμε και θα του δείχνουμε την αγάπη μας.
Δρ. Στέφανος Νταλάσης
Καλλιτεχνικός Δ/ντής-Σκηνοθέτης.
Επιλεκτική Φιλμογραφία:
2017: “Γιάννης Καστρίτσης-Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του, 52
2016: “Σιωπηλός μάρτυρας-ντοκιμαντέρ, 71
2014: “Ηθοποιοί:Ημερολόγιο σπουδής, ντοκιμαντέρ, 61
2013: “Ο Μανάβης” – ντοκιμαντέρ, 81΄
2006: “Ο Γιος του Φύλακα”, μυθοπλασία, 81
1998: “Ύψωμα 33”, μυθοπλασία, 43
1997: “Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου”, ντοκιμαντέρ, 30
Ο Δ. Κουτσιαμπασάκος Αν. Καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
Σινεμά | 20 Ιουν 2018, 14:35
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.