«Οι προτεινόμες αλλαγές στον Καλλικράτη, που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους». Αυτό υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο της Πύλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν παραστεί στις εκδηλώσεις του 37ου ανταμώματος Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Αυτή η λογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα οδηγήσει τους δήμους με μαθηματική βεβαιότητα σε ακυβερνησία.
«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε ισχυρούς δημάρχους, ισχυρά δημοτικά συμβούλια, τα οποία θα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες και τα οποία θα είναι αποτελεσματικά, και θα μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να είναι σήμερα κανείς δήμαρχος, ούτε να είναι περιφερειάρχης. Αλλά στην πράξη δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των αιρετών. Και αν δεν έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις πολιτικές για τις οποίες εκλέγονται, τότε στην ουσία οι τοπικοί άρχοντες θα βρεθούν με τα χέρια δεμένα χωρίς να μπορούν αν αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα».
Μιλώντας για την περιοχή που επισκέφθηκε, είπε ότι: «ο δήμος Πύλης συνδυάζει πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει συνολικά η χώρα. Πρωτογενή τομέα, ορεινή κτηνοτροφία, τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, θρησκευτικό τουρισμό, πολύ κοντά εδώ πέρα, στα Μετέωρα, τα οποία πλεονεκτήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πόλο τοπικής ανάπτυξης για την περιοχή σας. Αυτά τα πλεονεκτήματα ακριβώς, θέλουμε να ξεκλειδώσουμε μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο και ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες».
Αναφερόμενος σε θέματα αυτοδιοίκησης, είπε πως οι μικροί δήμοι, κυρίως οι ορεινοί δήμοι, χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής. «Είχα την ευκαιρία», διευκρίνισε, «να χειριστώ αυτά τα ζητήματα και όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρόλα που δεν είχα άμεση αρμοδιότητα για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και δυνατότητες να μπορούν οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, να λύνουν τα τοπικά προβλήματα με αποτελεσματικότητα και χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία. Και για αυτό και έχουμε, ένα συγκροτημένο σχέδιο, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης του μέλλοντος και σε πρώτο και δεύτερο βαθμό».
Για το πρόγραμμα περιοδείας στη Θεσσαλία, είπε ότι έχει ως βασικό σκοπό «να μιλήσουμε για τις μεγάλες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, που αυτός ο όμορφος τόπος μπορεί να προσφέρει. Είχαμε την ευκαιρία, και χθες και σήμερα, να μιλήσουμε για τις μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, μέσα όμως από μία διαφορετική αντίληψη από αυτή που έχει πρυτανεύσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Δίνοντας έμφαση σε ποιοτικά προϊόντα, σε οργανώσεις παραγωγών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με έμφαση στον τελικό καταναλωτή, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε έναν δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Και η πρωτογενής παραγωγή, η κτηνοτροφία, η ορεινή κτηνοτροφία, αλλά και ο αγροτικός τομέας να γίνουν ένας πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης για τον τόπο μας. Έτσι ώστε να κρατηθούν στον τόπο αυτόν οι νέοι άνθρωποι, ώστε να μπορέσουμε δώσουμε ξανά μια ελπίδα, μία διέξοδο από αυτή τη βαθιά κρίση την οποία βιώνουμε».
Τέλος, για το φράγμα της Μεσοχώρας είπε πως το ελληνικό δημόσιο έχουν δαπανήσει σχεδόν μισό δισ. ευρώ. «Είναι προφανές πως το φράγμα της Μεσοχώρας πρέπει να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο», σημείωσε.
ΑΠΕ