Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και η εξάπλωσή της σε κατοικημένες αλλά και μη περιοχές, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από όλους μας. Με τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε εύκολα με λίγη προσπάθεια να περιορίσουμε σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση πυρκαγιάς. Το κλίμα είναι ξηρό με ελάχιστες βροχές, τα χόρτα και τα κλαδιά είναι ιδιαίτερα ξερά και μπορούν πολύ εύκολα να αρπάξουν φωτιά με οποιαδήποτε σπίθα.

Εννοείται πως το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην ανάβουμε φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Τα επόμενα βήματα είναι:

- Καθαρίζουμε με θαμνοκοπτικό τα χόρτα από το σπίτι, το εξοχικό ή το οικόπεδο (ακόμη και αν είναι ακατοίκητο), καθώς και έξω από αυτό, σε απόσταση 10 μέτρων δημιουργώντας μία αντιπυρική ζώνη. Η χρήση μισινέζας είναι εύκολη, αλλά να προτιμάτε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα για τέτοιου είδους εργασίες ώστε να αποφεύγετε τον ήλιο.

Επιτυγχάνουμε ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα, μείωση κινδύνου πυρκαγιάς, απώθηση ερπετών και εντόμων!

-Απομακρύνουμε τα ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες, κλαδιά και απομακρύνουμε εύφλεκτα υλικά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από το σπίτι μας.

Μπορείτε εύκολα να τα μαζέψετε με ένα φυσητήρα ή αναρροφητήρα, είτε ηλεκτρικό απλώνοντας μία μπαλαντέζα, είτε βενζινοκίνητο για μεγαλύτερη άνεση κινήσεων.

Μπορείτε μετέπειτα να καλέσετε τον δήμο σας να μαζέψει τις σακούλες με τα χόρτα ή τα κλαδιά. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

- Κλαδεύουμε τα δέντρα, ώστε τα κλαδιά τους να απέχουν 3 μέτρα από το έδαφος και μεταξύ τους και τουλάχιστον 5 μέτρα από το σπίτι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπούν πάνω του. Με την χρήση κονταροπρίονου, θα κάνετε την δουλειά σας πολύ γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια χωρίς την χρήση σκάλας.

- Καθαρίζουμε την κεραμοσκεπή από ξερά φύλλα και πευκοβελόνες και σιγουρευόμαστε ότι οι υδρορροές μας είναι μεταλλικές και καθαρές από φύλλα. Ο καθαριστής υδρορροών Gardena είναι μία εύκολη ασφαλής και οικονομική λύση. Επίσης, κρατώντας καθαρά τα λούκια και τις υδρορροές βοηθάμε την εύκολη ροή νερού στις νεροποντές και καταιγίδες. 

- Φροντίζουμε να έχουμε λάστιχο ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε, όπως επίσης ένα ποτιστικό μπεκ ή βεντάλια.

- Εάν έχετε σπίτι ή εξοχικό σε πυκνόφυτη περιοχή, μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστική δεξαμενή νερού ενός τόνου ή μεγαλύτερη. Θα σας βοηθάει όλο το καλοκαίρι που μπορεί να έχετε χαμηλή πίεση ή διακοπές νερού και φυσικά στην περίπτωση πυρκαγιάς.

Υπάρχουν βενζινοκίνητες αντλίες πυρόσβεσης όπου μπορούν να χρησιμοποιούν νερό από δεξαμενή ή ακόμα και πισίνα για ακραία περίπτωση όπου η φωτιά έχει πλησιάσει το σπίτι.

 

-Βεβαιωνόμαστε πως οι πυροσβεστήρες μας είναι σωστά συντηρημένοι

-Τέλος δεν πετάμε κανενός είδους σκουπίδι ή τσιγάρο στο βουνό ή στην εξοχή.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι απλές, χρειάζονται μονάχα λίγο από τον χρόνο μας και την προσοχή μας και αν ο καθένας κάνει το μερίδιο του, τότε τα καλοκαίρια και το περιβάλλον θα είναι καλύτερα!

Στο κατάστημα www.aravidis.gr μπορείτε να βρείτε τα πάντα για τις εργασίες στον κήπο σας ή το χωράφι σας.