Στα κυανοβακτήρια της λίμνης οφείλεται ο θάνατος των πτηνών στην Κάρλα. Αυτό υποστήριξαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά την σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
Η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Κορμά, παρουσίασε δια του ιδίου τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι τα αίτια εντοπίζονται στην ύπαρξη τοξικών κυανοβακτηρίων στη λίμνη. Το μόνο που απομένει είναι οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων από την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, η επικεφαλής Ιφιγένεια Κάγκαλου αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς έχουν σταλεί δείγματα σε πιστοποιημένα εργαστήρια, όπως σημείωσε, για να εξακριβωθούν τα αίτια, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ή της γρίπης των πτηνών. Προσπάθησε μάλιστα να αμφισβητήσει την άποψη του Πανεπιστημίου λέγοντας ότι «Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνουν λόγο για κυανοβακτήρια και τους ζητήσαμε τα στοιχεία, ωστόσο δεν μας τα έδωσαν δυστυχώς». Συμπλήρωσε δε ότι κάποια από τα ληθαργικά, τα αδύναμα δηλαδή πουλιά που εντοπίστηκαν, στάλθηκαν σε ειδικά κέντρα και έχουν παρουσιάσει σαφή βελτίωση.
Ο καθηγητής Κτηνιατρικής και αρμόδιος για τα θέματα της άγριας πανίδας στην Ελλάδα για την Ε.Ε, Χαράλαμπος Μπιλίνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι. «υπάρχουν κάποιες υποψίες για τα αίτια αλλά περιμένουμε και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεων».
Ο καθηγητής κ. Κορμάς με τους συνεργάτες του στην σύσκεψη
Κατά τα άλλα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ζήτησε σύμπνοια ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της λίμνης Κάρλα, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, που ανήκει στην εποπτεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έσπευσε με το πέρας της σύσκεψης να «θολώσει τα νερά», παίρνοντας, με σχετική ανακοίνωση, αποστάσεις από την άποψη του Πανεπιστημίου ότι τα πουλιά πεθαίνουν από κυανοτοξίνες.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στη σημερινή σύσκεψη ….αξιολογήθηκαν τα μέχρι τώρα ευρήματα και τα πορίσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, δόθηκε πλήρης περιγραφή της εξέλιξης του φαινομένου από τον Φορέα και παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έγιναν. Τόσο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και το εργαστήριο Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν τα νεκροτομικά ευρήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει απονεμηθεί συγκεκριμένος παθογόνος παράγοντας.
Δεν προκύπτει επίσης απόδειξη – τεκμηρίωση σύνδεσης του θανάτου των πτηνών με τις κυανοτοξίνες. Αναδείχθηκε ότι η υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης του Ταμιευτήρα συνηγορεί στις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης της άγριας πανίδας της περιοχής και εν γένει του ζωικού κεφαλαίου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων και η ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για τα νεκρά και νοσούντα ζώα υπό τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα παράσχει κάθε δυνατή αρωγή».
Λ.Ε.