Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή της Ελασσόνας.
Σύμφωνα με την αναφορά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ.
Η σεισμική δόνηση, που ταρακούνησε τους κατοίκους όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια της περιοχής και θα έχει επιβαρύνει την κατάσταση εκείνων που είχαν πληγεί από την πρώτη σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, τα 176 έφθασαν μέχρι χθες τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.
Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν χθες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Δαμάσι (46), Μεσοχώρι (36), Ζάρκο (25) και Γριζάνο (20), ενώ αρκετά ετοιμόρροπα σπίτια καταγράφηκαν σε Ραχούλα (13), Αμυγδαλιά (13) και Μάνδρα (10).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υποδομών, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε έξι επαγγελματικούς χώρους, έναν ναό και 205 βοηθητικά κτίρια (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Αντιθέτως, 88 κατοικίες και 89 επαγγελματικοί χώροι που ελέγχθηκαν είχαν μικρές μόνο ζημιές.
Στον Τύρναβο ο δήμος ξεκίνησε χθες να δέχεται αιτήσεις από σεισμόπληκτους για την καταβολή επιδόματος (600 ευρώ) πρώτων αναγκών και για αντικατάσταση οικοσκευής και απλές επισκευές (έως 6.000 ευρώ). Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης είναι η 3η Απριλίου.
Παράλληλα, συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ξεκίνησαν χθες ελέγχους σε υποδομές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί στον παλαιό δρόμο Ελασσόνας – Τυρνάβου, λόγω κατολισθήσεων, ενώ παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και σε αρκετές γέφυρες.
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από την ΤΕΡΝΑ (που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή με την κατασκευή και λειτουργία τμημάτων του Ε65) να αναλάβει την ανακατασκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, που υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
Οπως ανακοίνωσε η ΤΕΡΝΑ, η πρόταση έγινε δεκτή.
Εν τω μεταξύ, περίπου 300 κάτοικοι του Δαμασίου μεταφέρθηκαν χθες σε πέντε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, ενώ ακόμα 50 θα ακολουθήσουν σήμερα.
Οπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε σκηνές στο γήπεδο του χωριού έχουν παραμείνει περί τα 120 άτομα, ενώ σε σκηνές μένουν και τρεις οικογένειες στον Τύρναβο.
«Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ζωντανά στο χωριό ή τις δουλειές τους και δεν μπορούν να φύγουν», εξηγεί. «Χθες φέραμε γεννήτριες ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα γιατί το κρύο το βράδυ είναι βαρύ. Στο Δαμάσι ήρθαν και 4 ψυχολόγοι από την τοπική δομή του υπουργείου Υγείας και μίλησαν με κατοίκους, που είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι, ενώ πραγματοποιήσαμε και μεγάλο αριθμό rapid tests».
Πρόβλημα στο νερό
Στη Λάρισα και στην Ποταμιά Ελασσόνας, πάντως, οι κάτοικοι είχαν χθες μια δυσάρεστη έκπληξη: από τις βρύσες ξεκίνησε να τρέχει καφέ νερό.
Οι ΔΕΥΑ Λάρισας και Ελασσόνας ζήτησαν από τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν το νερό μέχρι να γίνει διαυγές, ενώ η ΔΕΥΑ Λάρισας έκανε και διανομή νερού.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ έδωσε παράταση στην υποβολή δηλώσεων ζημιάς από αγρότες και κτηνοτρόφους από τη «Μήδεια» μέχρι τις 16 Μαρτίου.
«Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς. Είμαστε όμως δυνατοί. Το μόνο ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα δοθούν οι αποζημιώσεις», λέει ο κ. Αγοραστός.
Οπως αναφέρει, στο γνωστό για την αμπελουργία του Δαμάσι πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε μεγάλη επένδυση από την εταιρεία Πλωμάρι για την παραγωγή ούζου Τυρνάβου.
Σε επιστημονικό επίπεδο, ενδιαφέρον είναι ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε τελικώς δεν ήταν το γνωστό στους ειδικούς ρήγμα του Τυρνάβου.
«Πρόκειται για άλλο ρήγμα, στην περιοχή Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, το οποίο δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστό», αναφέρει ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς.
«Η μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι πλούσια, επικεντρώνεται στα δύο άκρα του: στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, στα βορειοδυτικά και στα χωριά Μάνδρα και Κουτσόχερο, στα νοτιοανατολικά. Ολοι οι σεισμοί είναι “ρηχοί”, σε βάθη από 5 έως 10 χλμ.».
Γιώργος Λιάλιος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)