Μεγαλώνοντας, οι γονείς μας συχνά μας προειδοποιούσαν ότι αν παίζαμε έξω στη βροχή, θα κρυώναμε. Αλλά, παίζει στ’ αλήθεια ρόλο ο καιρός ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο;
Την άποψη των μαμάδων μας φαίνεται πως συμμερίζονται και οι… επιστήμονες.
Τι ρόλο παίζει ο καιρός;
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology επιβεβαιώνει ότι το να είστε βρεγμένοι και να κρυώνετε για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να «ρίξει» το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε μια ασθένεια όπως το κρυολόγημα.
Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι τα κρυολογήματα οφείλονται σε ιούς, όχι στον καιρό.
Δηλαδή, η βροχή μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και την άμυνα του οργανισμού σας, αλλά όχι να σας μεταδώσει κάποιον ιό.
Ενώ τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος μπορεί να φαίνονται γενικά ίδια– βουλωμένη μύτη ή ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ερεθισμένος λαιμός, βήχας, πόνος και μερικές φορές πυρετός – υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί (για την ακρίβεια, πάνω από 200) που μπορεί να είναι η αιτία.
Οι περισσότεροι μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή του έτους, αλλά μερικοί είναι πιο εποχικοί, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να καθορίσει πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ένας ιός σε μια επιφάνεια.
Πώς κολλάμε;
Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα και της στενής σωματικής επαφής. Το κρυολόγημα μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί όταν ένα άτομο αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του με τα χέρια του αφού έρθει σε επαφή με μικρόβια.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Occupational and Environmental Hygiene», διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άγγιζαν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 16 φορές την ώρα, πράγμα που θέλετε να αποφύγετε ειδικά το φθινόπωρο, την περίοδο που οι ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος «κυκλοφορούν», παράλληλα με την COVID-19.
Όταν έρχεστε σε επαφή με έναν ιό, μέσω άλλου ατόμου ή μολυσμένης επιφάνειας, μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό σας εάν τα χέρια σας δεν καθαρίζονται σωστά, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πώς θα αποφύγουμε το κρυολόγημα;
Βεβαιωνόμαστε ότι πλένουμε τα χέρια μας με τον σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας σαπούνι και τρίβοντάς τα για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα. Δεν παραλείπουμε το στέγνωμα με μια καθαρή πετσέτα, καθώς τα νωπά χέρια είναι πιο ευαίσθητα στα μικρόβια.
Η πρόληψη αποτελεί άριστη τακτική για την θωράκιση της υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεταδοτικές παθήσεις. Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να:
- Αποφεύγουμε την κοινή χρήση οικιακών αντικειμένων με άτομα που φαίνονται αδιάθετα ή εκδηλώνουν συμπτώματα, ακόμα και ήπια. Όταν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα, θα ήταν μια καλή επιλογή να βάλετε το όνομά σας στο ποτήρι σας ή να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ποτήρια, ώστε να γνωρίζετε ποιο χρησιμοποιεί ο καθένας.
- Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και ασκούμαστε τακτικά. Αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν σημαντικά την ανοσολογική απόκριση και έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
- Κοιμόμαστε επαρκώς. Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Internal Medicine», διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται τακτικά λιγότερο από επτά ώρες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κρυολόγημα, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ.
Πηγή: VITA