Τα βότανα και οι υπερτροφές κερδίζουν το στοίχημα με το καταναλωτικό κοινό και χρησιμοποιούνται καθημερινά για το αδυνάτισμα, την τόνωση του οργανισμού, την πρόληψη παθήσεων και ως συμπλήρωμα για τη σωστότερη και πληρέστερη διατροφή.

Ο λιναρόσπορος έχει δεκάδες χρήσεις στη μαγειρική και μπορεί να συνοδεύσει όλα τα πιάτα. Ταιριάζει πολύ με το γιαούρτι, τους χυμούς και τα δημητριακά ως πρωινό, συνοδεύει άριστα σαλάτες και smoothies και δίνει μια άλλη γεύση στο γάλα.

Ο λιναρόσπορος σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να αντικαταστήσει βασικά συστατικά μαγειρικής, όπως τα αυγά, το λάδι, το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Όπως συμβαίνει με όλες τις υπερτροφές, έτσι και ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να καταναλώνεται αδιαλείπτως. Μια δίαιτα με λιναρόσπορο πρέπει να διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες και εν συνεχεία χρειάζεται μια παύση τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Κάθε άνθρωπος που ακολουθεί μια φαρμακευτική αγωγή ή λαμβάνει μια ξεχωριστή θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την ποσότητα και τη χρονική περίοδο που μπορεί να καταναλώσει τον λιναρόσπορο. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την προτεινόμενη δοσολογία και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Το λινέλαιο που είναι η βασική ουσία στον λιναρόσπορο, επηρεάζει την ταχύτητα απορρόφησης των φαρμακευτικών ουσιών. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 έχουν αντιθρομβωτική επίδραση και αν γίνει κατάχρηση, μπορεί να προκληθούν αιμορραγίες. Τέλος, τα επίπεδα του σακχάρου είναι πιθανόν να μεταβληθούν, αφού μειώνεται η επιθυμία για ζάχαρη.